weekly D 21-1-22 sent

Red Change

Η νέα CEO του ομίλου Vodafone, Della Valle, ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της και σκοπεύει να «βάλει σκούπα» στον βρετανικό όμιλο, ξεκινώντας ένα εκ βάθρων σχέδιο ανάκαμψης, που σκοπό έχει να επαναφέρει την εταιρεία στο δρόμο της ισχυρής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.
Η Della Valle, κάθε άλλο παρά νέα είναι στην εταιρεία, αφού την υπηρετεί επί σχεδόν 30 χρόνια, έχοντας από πρώτο χέρι την εμπειρία της πορείας της, και σίγουρα μπορεί να εκτιμήσει πολύ περισσότερο τη θέση της στην αγορά, πέρα από τα λογιστικά βιβλία.
Σε ομιλία που έδωσε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν μάσησε τα λόγια της και έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, εντοπίζοντας ότι η απόδοση της Vodafone σε σχέση με τους ανταγωνιστές, έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, κυρίως στο κομμάτι της εμπειρίας των πελατών.
Δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η απόδοσή της εταιρείας έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών στις μεγαλύτερες αγορές δεν ήταν αρκετά καλή, και η διοίκηση σκοπεύει ήδη να αναλάβει δράση, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών της.
Βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν φτάνει μόνο η βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες, αλλά απαιτούνται και ισχυρές παρεμβάσεις στα οικονομικά.
Ο εύσχημος τρόπος να ειπωθεί κάτι τέτοιο είναι η «εξυγίανση», όμως με απλά λόγια τα σχέδια προβλέπουν περικοπές, κυρίως στις μεγάλες αγορές. Οι περικοπές θα αφορούν τόσο λειτουργικά κόστη σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε προσωπικό. Αν κάποιος λάβει υπ’ όψη του μάλιστα ότι ο όμιλος απασχολεί 104.000 άτομα, μάλλον τα κατά τόπους HR θα λάβουν σύντομα τις οδηγίες τους.
Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν προς το Vodafone Business, ώστε να ανακτήσει το μερίδιο της σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο χώρο, υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η Della Valle δήλωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει το επίπεδο της φιλοδοξίας, της ταχύτητας, και της αποφασιστικότητας στην εκτέλεση, προϊδεάζοντας για κινήσεις-έκπληξη.
Μία από αυτές ίσως θα είναι η ενδεχόμενη συγχώνευση της Vodafone με την Three UK, μία κίνηση που θα αλλάξει τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή αγορά, αν τελικά βέβαια ευοδωθεί.
Δύσκολη δουλειά, για ένα τάνκερ που χρειάζεται ευελιξία ιστιοφόρου, αλλά σε έναν χώρο που συνεχώς εξελίσσεται, δε νοούνται αγκυλώσεις.
Καλή Επιτυχία!

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: to be continued…

Με την ολοκλήρωση της τετραετίας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένας μίνι απολογισμός έχει την αξία του, ιδιαίτερα σε έναν τομέα που αδιαμφισβήτητα είναι από τα δυνατά χαρτιά της απερχόμενης κυβέρνησης.
Στο gov.gr βρίσκονται πλέον περίπου 1.550 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ απομένουν άλλες 4.000 προς ψηφιοποίηση, αν και ίσως κάποιες από αυτές ίσως να κλειστούν στο χρονοντούλαπο.
Βέβαια ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Δημοσίου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Ο στόχος αυτός είναι μάλλον φιλόδοξος, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, δεδομένης της πολυδιάσπασης των έργων και των διαδικασιών που είναι απαραίτητες.
Η ΚτΠ διαχειρίζεται περί τα 340 έργα ΤΠΕ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4,3 δισ. ευρώ.
Τους επόμενους 6 μήνες σχεδιάζει την προκήρυξη έργων αξίας 300 εκατ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως στελέχη των ΤΠΕ προτείνουν την ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να δοθούν στην ΚτΠ και τους υπόλοιπους φορείς που εκτελούν τα έργα, επιπλέον εργαλεία για να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Προφανώς, αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές με δεδομένο ότι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, δεν θα υπάρξει κάποια κυβερνητική αλλαγή, παρά μόνο επιτάχυνση.
Αυτή τη στιγμή, τα έργα υπό ωρίμανση στην ΚτΠ, είναι συνολικού προϋπολογισμού 898 εκατ. ευρώ, και αρκετά από αυτά βρίσκονται στη φάση της εξέλιξης.
Αγκάθι αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων εκτέλεσης του Ultra-Fast Broadband (UFBB), έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περιοχές της περιφέρειας όπου δεν υφίσταται εμπορικό ενδιαφέρον.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει δηλώσει πως «μένουν πολλά να γίνουν», συμπληρώνοντας «ξέρουμε πλέον πόσα είναι και τι χρειάζεται να γίνει για το καθένα».
Ο λαός επικρότησε με την ψήφο του τη συγκεκριμένη πολιτική. Οπότε, δεν απομένει παρά να περάσουμε στο δια ταύτα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Vodafone: Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα
  Τα συνολικά έσοδα της Vodafone Ελλάδος στην οικονομική της χρήση που έληξε στο τέλος Μαρτίου (Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023) αυξήθηκαν 2%, στα 964 εκατ., και τα έσοδα από υπηρεσίες 2,6% στα 877 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ομίλου Vodafone τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν, λόγω της περιαγωγής (περισσότεροι τουρίστες το περασμένο καλοκαίρι) την ανάπτυξη που σημειώνεται στις υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των έργων ψηφιοποίησης που αναλαμβάνει η εταιρεία για το δημόσιο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έσοδα χονδρικής.
  Κατά το ίδιο διάστημα επίσης τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν 8,6% στα 252 εκατ. και οι επενδύσεις (capital additions) 15,1% στα 137 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ανακοινώθηκε η νέα στρατηγική η οποία περιλαμβάνει 11.000 περικοπές θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Οι περικοπές θέσεων εργασίας αναφέρονται περίπου στο 10% των εργαζομένων της (στο τέλος του 2022 απασχολούσε περίπου 104.000 άτομα), αλλά οι συγκεκριμένες περικοπές δεν αφορούν την Ελλάδα. Αντίθετα σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και η πληροφορική (ΙΤ), θα υπάρξει η ανάγκη να καλυφθούν τουλάχιστον 50 θέσεις.
  Βλέπουμε αλλαγές στο διευθυντικό στελεχιακό δυναμικό, οι οποίες αντανακλούν και σε κινήσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα. Η Κάτια ήδη ξεκίνησε με 1000 και ακολουθεί και ο Ιάσων. Η φαντασία στην εξουσία, όπως έλεγε και το γνωστό σύνθημα του Μάη του 68!
 • Vodafone: Νέα προγράμματα και …εαρινή αντεπίθεση!
  H Vodafone παρουσιάζει τα ανανεωμένα προγράμματα κινητής Vodafone RED, τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις συμβολαίου για ιδιώτες συνδρομητές, που προσφέρουν απεριόριστη ομιλία προς όλα τα εθνικά δίκτυα και πολλές επιλογές σε data, καλύπτοντας κάθε ανάγκη για επικοινωνία, από μόλις 17€/μήνα για νέες συνδέσεις, καθώς και δωρεάν διπλασιασμό data για όσους/ες συνδυάσουν το συμβόλαιο κινητής με σταθερή Vodafone. Αναλυτικότερα το Vodafone RED 3GB προσφέρει απεριόριστα λεπτά ομιλίας και 6000 SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα καθώς και 3 GB data, με 17€/μήνα. Το Vodafone RED 5G προσφέρει απεριόριστα λεπτά ομιλίας και 6.000 SMS προς εθνικά δίκτυα και 5 GB data με 19€/μήνα, ενώ το Vodafone RED 10GB προσφέρει απεριόριστα λεπτά ομιλίας και 6000 SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα, και 10 GB data με 25€/μήνα. Συνδυάζοντας τα παραπάνω πακέτα με συμβόλαιο σταθερής Vodafone, όλοι/ες οι συνδρομητές επωφελούνται από δωρεάν διπλασιασμό των data του προγράμματος που έχουν επιλέξει, καθώς και με έκπτωση στη σταθερή τους σύνδεση. Τέλος, το ανανεωμένο Vodafone RED Unlimited προσφέρει απεριόριστα data προς Ελλάδα και Ε.Ε., απεριόριστα λεπτά προς Ελλάδα και Ε.Ε καθώς και απεριόριστα SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα με 33,24€/μήνα. Ενώ, όσοι/ες το συνδυάσουν με πρόγραμμα σταθερής Vodafone μπορούν να το αποκτήσουν μόνο με 27,62€/ μήνα και ταυτόχρονα να λάβουν δωρεάν μια φορητή συσκευή 4G Internet αξίας 40€ με ενσωματωμένη κάρτα sim, ώστε να μοιράζονται τα απεριόριστα data του προγράμματος σε όλες τις συσκευές τους. Οι τιμές ισχύουν αποκλειστικά για νέες συνδέσεις.
  Ανταγωνισμός δεν είναι να νικάς τους άλλους, αλλά να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Η Κάτια έχει βάλει στόχο να κάνει και τα δύο!
 • ΟΤΕ: Acropolis, anywhere, anytime, any device!
  Υπό την ονομασία Cosmote Chronos η καινοτόμα εφαρμογή του ΟΤΕ για mobile συσκευές αξιοποιεί για πρώτη φορά στο χώρο του πολιτισμού τις τελευταίες τεχνολογίες, συμβάλλοντας στη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Επαυξημένη Πραγματικότητα σε συνδυασμό με συνομιλία σε πραγματικό χρόνο σε μορφή Avatar το οποίο λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη ενώνονται προκειμένου ο επισκέπτης των μνημείων της Ακροπόλεως, αλλά και οποιοσδήποτε θέλει απομακρυσμένα, να έχει μια διαφορετική εμπειρία γνώσης, ενδεικτική των δυνατοτήτων της τεχνολογίας σήμερα. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση. Τα στελέχη του ΟΤΕ προετοίμαζαν την Cosmote Chronos τουλάχιστον δύο χρόνια. Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία.
  O OTE με ποικιλία δράσεων (ψηφιοποίηση βιβλιοθηκών, Cosmote History κ.α.) και τώρα με την Ακρόπολη, έχει συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Τι άλλο από μπράβο να πει κανείς;
 • OTE: Ακύρωση μετοχών
  Την ακύρωση 7.417.049 ιδίων μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 20.990.248,67 ευρώ, καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου. Η ΓΣ θα συνεδριάσει με υβριδικό τρόπο, ήτοι με φυσική παρουσία των μετόχων στην έδρα της εταιρείας και με τη συμμετοχή των μετόχων από απόσταση με τηλεδιάσκεψη.
  Cherche l'argent! Ποιος μεγαλώνει τα ποσοστά του όταν ακυρώνονται οι μετοχές;
 • ΟΤΕ: Πεδίο δοκιμών για το Harvard Business
  Ομάδα πρωτοετών μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard Business School φιλοξένησε, για μια ακόμη χρονιά, στην Αθήνα ο Όμιλος ΟΤΕ, ως επίσημος FIELD Global Partner του κορυφαίου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του υποχρεωτικού κύκλου μαθημάτων, με τίτλο «FIELD Global Immersion», οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε project για την ανάπτυξη του payzy by COSMOTE, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους στη διοικητική ομάδα του Ομίλου.
  Είπαμε: το επόμενο βήμα πρέπει να είναι το BNPL. Και δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του Harvard για να το σκεφτείς…
 • Payzy: Απλά δεν παίζεται!
  Ε…και μίας και ο λόγος για το payzy οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επιτυχία του. Το payzy -μεταξύ άλλων- αποτελεί τη μοναδική εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών στην ελληνική αγορά που επιβραβεύει τον χρήστη σε κάθε του αγορά, επιστρέφοντάς του ευρώ για να τα χρησιμοποιήσει όπου και όποτε θέλει.
  Συγκεκριμένα, ο χρήστης κερδίζει 1% της αξίας των αγορών του σε μετρητά, κάθε φορά που πληρώνει με την payzy κάρτα του.
  Τα ευρώ που κερδίζει ο χρήστης, δεν λήγουν ποτέ. Μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, να τα μεταφέρει σε όποιον θέλει και να τα ξοδέψει παντού, όπως και όποτε θέλει. Χωρίς περιορισμούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
  Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1€ που ξοδεύει ο χρήστης με την payzy κάρτα του κερδίζει 1 coin. Έτσι, συγκεντρώνει coins με τις πληρωμές του, τα οποία όποτε αποφασίσει μπορεί να τα μετατρέψει σε ευρώ, μέσα στο payzy πορτοφόλι του. Τα 100 coins αντιστοιχούν σε 1€.
  Το payzy by Cosmote έχει ήδη 110.000 χρήστες. Και βέβαια δε λείπουν οι προαφορές: Από 15 έως 28 Μαΐου, οι χρήστες του payzy by Cosmote που κάνουν online τις αγορές τους στο cosmossport.gr, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αθλητικά brands, κερδίζουν 10% payzy cashback. Ισχύει για αγορές ανεξαρτήτως ποσού και χωρίς περιορισμό στον αριθμό αγορών ανά χρήστη payzy.
  To payzy είναι η σύγχρονη εκδοχή του “όσο αναπνέω …ψωνίζω”. Το λέει άλλωστε και το όνομά του. Pay..ζει!
 • Retail: What's coming soon;
  Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι φήμες για σημαντικές εξελίξεις από το χώρο της λιανικής, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την πορεία της αγοράς. Οι εξελίξεις μεθοδεύονται, βεβαίως - βεβαίως, εντός του πλαισίου της “γερμανικής” ακρίβειας, γεγονός που σημαίνει ότι θα βγουν στον αέρα όταν θα έρθει “η ώρα η καλή”, (έτσι δε λένε στους (επιχειρηματικούς) γάμους;). Για την ώρα πάντως έχουμε κολλήσει στην προίκα…
  Και ξέρετε ότι όλα αυτά δεν γίνονται “in Public” οπότε δεν μπορούμε να …άδουμε. Περισσότερα την επόμενη εβδομάδα!
 • Cyta: Βαδίζει στο πνεύμα των καιρών!
  Τριετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου ανακοίνωσε η Cyta. Η συμφωνία αυτή αποτυπώνει τη δέσμευση της Cyta σε ζητήματα σεβασμού και ίσης αντιμετώπισης, που ενσωματώνονται σε όλες τις λειτουργίες και επαφές του Οργανισμού με το προσωπικό, τους προμηθευτές και τους πελάτες του. Παράλληλα, επιβεβαιώνει την προσήλωση της Cyta να αγκαλιάζει την κοινωνική ποικιλομορφία την ισότητα και την συμπερίληψη, στοιχεία που βρίσκονται άλλωστε στον πυρήνα της αποστολής της, να παρέχει δηλαδή, επικοινωνία για όλους και παντού, με υποδομές και υπηρεσίες που εξυπηρετούν κάθε μέλος της Κοινωνίας, ανεξάρτητα από ταυτότητα φύλο, θρησκευτική πεποίθηση, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικονομική κατάσταση, αναπηρία ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή κοινωνική συνθήκη.
  Κοίτα η Cyta! Αποφάσισε (πολύ σωστά) να προσαρμοστεί στο πνεύμα των καιρών. Βέβαια, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να αλλάξουν για να εξαλειφθεί ο δημόσιος χαρακτήρας, η “ευνοιοκρατία” και να εξαφανιστούν οι σκελετοί από τα ντουλάπια, αλλά χαιρόμαστε να βλέπουμε να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • Γραφειοκρατία ΕΕ: Θέλει αρετή και τόλμη το connectivity!
  Η GSMA και η ETNO, που εκπροσωπούν τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ζήτησαν από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αναλάβουν «τολμηρή δράση», ώστε να εξασφαλίσουν την ηγετική θέση της ΕΕ στο τομέα της συνδεσιμότητας κατά την επόμενη δεκαετία.
  Σε κοινή τους απάντηση που κατατέθηκε στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «το μέλλον του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των υποδομών του», οι δύο ενώσεις ανέφεραν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μια «ηγετική θέση» στο connectivity και για να μην μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
  Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σήμερα, το 5G, το IoT και το edge computing έχουν αρχίσει να προσφέρουν «βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη». «Στο μέλλον, η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών θα οριστεί από το network virtualization, με τους “telcos” να μετατρέπονται σε εταιρείες “tech-comm” και να μετατοπίζονται οι λειτουργίες συνδεσιμότητας στο public cloud».
  Λόγια - λόγια - λόγια! Η απάντηση προέκυψε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έτρεξε γύρω από το «fair share», με τις δύο ενώσεις να ζητούν ενοποίηση και και να βάζουν στο στόχαστρο τους ΟΤΤ, αλλά η τόλμη (για connectivity) και η ονομαστή ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, είναι έννοιες αντιστρόφως ανάλογες.
 • Amazon: Ο δορυφορικός σταθμός στην τελική ευθεία
  Η συζήτηση για την αδειοδότηση του ενός από τους τους έξι δορυφορικούς σταθμούς που θα συνδέσουν το σύστημα δορυφόρων Kuiper της Amazon με τη Γη, στην Ελλάδα, μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της αμερικανικής εταιρείας έχει ξεκινήσει, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί.
  Η Amazon ζήτησε από την ΕΕΤΤ να λάβει άδεια χρήσης συχνοτήτων, αναγκαίων για τη σύνδεση του δορυφορικού σταθμού με τους δορυφόρους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της διαδικασίας, χρειάζεται προηγουμένως να λάβει την άδεια για τους μικροδορυφόρους από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Σημειώνεται ότι για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα η αμερικάνικη εταιρεία έχει συστήσει από πέρσι τον Αύγουστο την εταιρεία Amazon Kuiper Greece με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 230 χιλ. Ευρώ. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη δημιουργία του δορυφορικού σταθμού στη χώρα μας έχει προβεί στην εξαγορά της κατάλληλης έκτασης. Όπως έχει ανακοινώσει η αμερικάνικη εταιρεία σε πρώτη φάση θα δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ και σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.
  ‘Οχι μόνο προσελκύουμε data centers και υποβρύχια καλώδια, αλλά και μικροδορυφόρους! Το ζήτημα με την παροχή Ιnternet από τον… ουρανό, είναι να δούμε πόσο ανταγωνιστικό θα είναι απέναντι στις καθιερωμένες (επίγειες) υπηρεσίες… Σε κάθε περίπτωση τέτοιες επενδύσεις θωρακίζουν τηλεπικοινωνιακά - και όχι μόνο - τη χώρα μας.
 • Ευρωβαρόμετρο: Έκαναν και κάτι καλό οι γραφειοκράτες!
  Σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τον αντίκτυπο των κανόνων για οικονομικά προσιτές ενδοενωσιακές επικοινωνίες, «τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Από το 2019, οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές λιανικής για κλήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ». Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές απολαμβάνουν μειωμένες τιμές πάνω από 60%, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, το 27% των καταναλωτών της ΕΕ επικοινωνούν με άτομα από άλλες χώρες της ΕΕ αρκετές φορές τον μήνα μέσω τηλεφώνου, SMS ή διαδικτύου.
  Δεν ξέρουμε αν «έτυχε» ή «πέτυχε», αλλά από τη στιγμή που είναι καλό, είναι προφανώς, και καλοδεχούμενο! Μερικές φορές παράγει και η γραφειοκρατία έργο… Όπως έχει πει άλλωστε και ο Balzac “η γραφειοκρατία είναι μία τεράστια μηχανή την οποία θέτουν σε κίνηση πυγμαίοι”.
 • GSMA: Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης!
  Η GSMA ζήτησε την υιοθέτηση πολιτικών που είναι υπέρ των επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, αλλά και μέτρα για την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης, ως μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε για την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Νότιου Καυκάσου. Η Ένωση εκτιμά ότι περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι, σε αυτές τις οκτώ χώρες, χρησιμοποιούν υπηρεσίες mobile internet. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση, από τα 14,1 εκατομμύρια που καταγράφηκαν μια δεκαετία νωρίτερα, αν και περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν «offline».
  Η έλλειψη κάλυψης είναι σίγουρα μία πρόκληση για μία περιοχή που το 10 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης!
 • Ericsson: You are in the army now!
  Ο Mike Murphy, κορυφαίο στέλεχος της Ericsson στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ότι η εταιρεία κοιτάζει έναν νέο πιθανό πελάτη: τον αμερικανικό στρατό. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την υιοθέτηση του 5G», είπε ο Murphy κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας. «Θα παραδίδουμε προϊόντα στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.» Ο Murphy υποστήριξε ότι η Ericsson καλύπτει πλέον πολλές από τις προϋποθέσεις που έχει ο αμερικανικός στρατός για τον εξοπλισμό 5G, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για ανοιχτές διεπαφές και εγχώρια κατασκευή.
  «Η τεχνολογία 5G σε στρατιωτικές εφαρμογές δεν αφορά μόνο την ταχύτητα· έχει να κάνει με την ενεργοποίηση μιας νέας εποχής συνδεσιμότητας και καινοτομίας που θα διαμορφώσει το μέλλον του πολέμου». - Στρατηγός Robert B. Abrams
 • Medusa: Υποθαλάσσιες κόντρες με τη Μασσαλία!
  Πάνω που αναθαρρήσαμε ότι με τόσα καλώδια “θα γίνουμε Μασσαλία” προέκυψε ρελάνς! Μερική ευτυχώς, αφού τελικά θα περνάει και από εμάς. Η Orange Tunisia και η Medusa Submarine Cable System υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει την πόλη Μπιζέρτα της Τυνησίας με την Ευρώπη, μέσω Μασσαλίας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το νέο καλώδιο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή πρότυπα και θα προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην Τυνησία. Το σύστημα Medusa θα συνδέει τις δύο ακτές της Μεσογείου, ξεκινώντας από τη Λισσαβόνα και καταλήγοντας στην αιγυπτιακή πόλη Port Said, περνώντας από διάφορες μεσογειακές χώρες με συνολικά 16 σημεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε Πορτογαλία, Μαρόκο, Ισπανία, Αλγερία, Γαλλία, Τυνησία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Αυτό το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο, που χαρακτηρίζεται ως το «το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα στη Μεσόγειο», θα εκτείνεται σε μήκος άνω των 8.000 χιλιομέτρων και αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
  Τα υποθαλάσσια καλώδια -μία απόδειξη της ανθρώπινης εφευρετικότητας- είναι οι αόρατοι αυτοκινητόδρομοι της ψηφιακής εποχής, που υπερβαίνουν τα σύνορα, συνδέουν ηπείρους και ενισχύουν την επικοινωνία. Το έχει πει άλλωστε πολύ γλαφυρά ο A. Einstein: «Το υποθαλάσσιο καλώδιο είναι το νευρικό σύστημα του κόσμου, που συνδέει τα έθνη και προάγει την πρόοδο».
 • Antonio Meucci: Η ιστορία διορθώνει ένα λάθος της!
  Τα τελευταία… περίπου 150 χρόνια, όλη η ανθρωπότητα γνωρίζει, έχει δοξάσει, θαυμάσει και επευφημήσει τον Alexander Graham Bell, ως τον εφευρέτη της τηλεφωνίας. Όμως, το 1996 ήρθαν στο φως κάποιες παλιές ευρεσιτεχνίες κάποιου Ιταλού μετανάστη στην Αμερική με το όνομα Antonio Meucci. Και μέσα σε περισσότερες από 30 πατέντες, υπήρχε η ίδια πατέντα που είχε καταθέσει και ο Bell, μόνο που είχε διαφορετικό όνομα και διαφορετική ημερομηνία. Το άδικο ευλογήθηκε για περισσότερο από 130 χρόνια, θέτοντας τον Bell ως τον σπουδαίο εφευρέτη αλλά και έναν εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία στον χώρο των τηλεφωνικών συσκευών, μια και ήταν και ο πρώτος που παρήγαγε τις πρώτες τηλεφωνικές συσκευές βάσει των σχεδίων του Antonio Meucci. Χρειάστηκαν περίπου 130 χρόνια, έως τις 11 Ιουνίου 2002, όπου το Κογκρέσο των Η.Π.Α. ανακήρυξε τον Meucci επίσημα ως τον πραγματικό εφευρέτη και «πατέρα» της τηλεφωνίας.
  Η αλήθεια κατά κανόνα είναι εκεί έξω, αλλά τα ψέματα είναι μέσα στο κεφάλι μας. Στην προκειμένη περίπτωση για 130 ολόκληρα χρόνια!

TV - MEDIA - AI

 • Netflix: Oops! I Did It Again - Τώρα, πληρώστε τα σπασμένα!
  Το Netflix φέρεται να προειδοποίησε τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Μεγάλης Βρετανίας, που προσφέρουν την υπηρεσία του με τα πακέτα τους, να προετοιμαστούν για αύξηση των καταγγελιών από τους συνδρομητές, καθώς προωθεί ένα σχέδιο καταστολής της κοινής χρήσης λογαριασμών. Πηγή των FT είπε ότι υπάρχουν φόβοι ότι τα τηλεφωνικά κέντρα των παρόχων θα βρεθούν αντιμέτωπα με σειρά παραπόνων από συνδρομητές που μοιράζονται λογαριασμούς Netflix με άλλους, όταν η διαδικασία τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτόν τον μήνα.
  Χαρά που θα κάνουν οι πάροχοι… Δεν φτάνει που κουβαλάνε τους ΟΤΤ τζάμπα στις υποδομές τους τώρα θα απασχολούνται και τα call centers τους με τους εξαγριωμένους πελάτες. Ουάου που θα έλεγε και ο Γιάνης με το ένα “ν”!
 • Open: Πόλεμος πατήρ πάντων
  Για να τα ξεκαθαρίσουμε. Τίποτα δεν αγοράζεται αν δεν πουλιέται. Και το Open στην προκειμένη περίπτωση δεν πωλείται, τουλάχιστον όχι ολόκληρο. Σε κάθε περίπτωση ο νεόκοπος πρόεδρος του καναλιού Αρτούρ Νταβιντιάν, «δεξί χέρι» του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη έχει εξουσιοδοτηθεί να εκχωρήσει ένα ποσοστό κρατώντας το 51% ή το μάνατζμεντ. Σε αυτή την περίπτωση ο τιμοκατάλογος κυμαίνεται από 25 εκατ. ευρώ έως και 10 εκατ. ευρώ αν μιλάμε για μερίδιο 10-20%. Θα αναρωτηθεί κανείς τι να τα κάνει τα 10 εκατ. ευρώ ένας καναλάρχης αυτού του βεληνεκούς; H απάντηση είναι λογική: Δεν υπάρχει ρευστότητα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Και ο συγκεκριμένος κάνει business και εκεί.
  Bέβαια υπάρχει και η άλλη απορία. Τι να κάνει ένας επίδοξος μιντιάρχης το 10% του Open, όταν μάλιστα θα κάνουν άλλοι κουμάντο…
 • ΕΡΤ: Νέο τρίποντο
  Τσιμπάει από εδώ και από εκεί πρόγραμμα η ΕΡΤ, έχοντας μόλις αποκτήσει τα αθλητικά δικαιώματα για την απευθείας μετάδοση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ (FIBA Basketball World Cup 2023), που θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία.
  Ένα τέτοιο τρίποντο να έβαζε ο Ολυμπιακός χθες θα είχαμε την κούπα τώρα…
 • Vice TV: Στασίδι στη συνδρομητική
  Μπορεί ο αμερικάνικος όμιλος ψηφιακών Μέσων Vice να βρίσκεται σε περιδίνηση πτώχευσης και σε αγωνία αναζήτησης αγοραστή, ωστόσο στην Ελλάδα ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ έχει αποφασίσει να στηρίξει το ελληνικό Vice TV, πόσο μάλλον όταν είναι και απευθείας μέτοχος της Vice Greece. Το Vice TV είναι κάτι παραπάνω από ένα κανάλι για νέους, κάτι περισσότερο από το hub παραγωγής των εκπομπών «Special» για προβολή τους 1 φορά κάθε μήνα στο πρόγραμμα του ελεύθερου ΑΝΤ1.
  Είναι ένας σημαντικός παραγωγός προγράμματος για τη συνδρομητική πλατφόρμα ΑΝΤ1+. Ως εκ τούτου χρήσιμος και αναγκαίος.
 • Disney: Πακέτο με τη Hulu!
  Η Comcast πιθανότατα θα πουλήσει το μερίδιο του 33% που κατέχει στην Hulu, στη Disney, στις αρχές του 2024, δήλωσε την Τρίτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Comcast, Brian Roberts. Η Comcast και η Disney κατέληξαν σε συμφωνία το 2019, που επιτρέπει στην Disney να εξαγοράσει το μειοψηφικό μερίδιο της Comcast το 2024. Αυτή η συμφωνία όρισε κατώτατη αποτίμηση για την Hulu στα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
  Άργησε να μπει στην αγορά του streaming η Disney, αλλά όπως δείχνουν όλα έχει σοβαρές προθέσεις!
 • Bots: Δεκαπλασιάστηκαν τα κακόβουλα bots!
  Σε ένα εντυπωσιακό πόρισμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα, υποστηρίζοντας πως το 47,4% του συνόλου της διαδικτυακής κίνησης για το 2022 ήταν αυτοματοποιημένη, σε σύγκριση με ένα ποσοστό της τάξεως του 42,3% το 2021. Αυτό σημαίνει πως δεν προκαλούνταν από ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά από bot. Από αυτήν την αυτοματοποιημένη επισκεψιμότητα, το 30,2% θεωρείται πως προήλθε από κακόβουλα bots, με το συγκεκριμένο ποσοστό να σημειώνει αύξηση 2,5%, από 27,7% το 2021. Τα «καλά bot» παρουσίασαν επίσης αύξηση, αντιπροσωπεύοντας το 17,3% του συνόλου, σε σύγκριση με το 14,6% το 2021. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πως το ποσοστό της κίνησης που προκαλείται από ανθρώπους συνεχίζει να μειώνεται, από 57,7% το 2021 σε 52,6% το 2022 – μια μείωση κατά 5,1%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.
  Άραγε, μήπως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και αυτό το ζήτημα, στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό fair share; Από που προέρχονται αυτά τα bot; Ποιος άραγε τα ελέγχει; Μήπως προέρχεται από τις ίδιες εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό της κίνησης του διαδικτύου; Και αν ναι, πως χρησιμοποιούν τα data που αποκομίζουν;
 • ChatGPT: Ο έλεγχος είναι αδήριτη ανάγκη
  Ο δημιουργός του ChatGPT κάλεσε τους Αμερικανούς νομοθέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, σε σχέση με τις δυνατότητες -και τις παγίδες- που παρουσιάζει η νέα τεχνολογία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία για την αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσθεσε ότι η AI θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική όσο η «τυπογραφία», αλλά αναγνώρισε και όλους τους πιθανούς κινδύνους.
  Η αλήθεια είναι ότι αν κατασκευάζουμε συστήματα ΑΙ χωρίς έλεγχο παίζουμε με τη φωτιά. Ο Πιερρακάκης, πρόσφατα, σε μία συνέντευξη του, παρομοίασε το ΑΙ, με την πυρηνική ενέργεια. Το αν είναι καλή ή κακή, είπε, εξαρτάται από τη χρήση.
 • AI: Μήπως έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας;
  Θα μπορούσε μια μέρα η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη δουλειά σας ξεπερασμένη; Το 81 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε μια νέα έρευνα δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1.200 υπαλλήλους γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ID Crypt Global, διαπίστωσε ότι, ενώ το 95 τοις εκατό έχει ακούσει για την τεχνητή νοημοσύνη, το 94 τοις εκατό δεν κάνει τίποτα για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η θέση εργασίας του από την AI, όπως η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή η αναζήτηση νέων κλάδων στους οποίους θα μπορούσε να εργαστεί. Όσον αφορά στον εάν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, οι απόψεις διίστανται, με το 45% να λέει «ναι» και το 55 τοις εκατό να απαντά «όχι».
  Δεν κινδυνεύει η δουλειά μας από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά από ανθρώπους οι οποίοι θα παίζουν την τεχνητή νοημοσύνη στα δάχτυλα. Αυτοί, θα πάρουν τις δουλειές όσων έχουν βολευτεί στη ζώνη άνεσής τους!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Wi-Fi: Σύμφωνα με στοιχεία της Ookla και όσον αφορά στα οικιακά δίκτυα, η απόδοση του Wi-Fi συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με την απόδοση του ethernet, σε πολλές προηγμένες αγορές σταθερής ευρυζωνικότητας, με ταχύτητες Wi-Fi που κυμαίνονται μεταξύ 30-40% των ταχυτήτων που προσφέρει το ethernet. Την ίδια στιγμή, οι ανεπτυγμένες αγορές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής έχουν τεθεί επικεφαλής της υιοθέτησης του Wi-Fi 6/6E. Τα Wi-Fi 4 και 5 παραμένουν οι κυρίαρχες τεχνολογίες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 89% των δειγμάτων που έλαβε το Speedtest κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, ορισμένες προηγμένες αγορές σταθερής ευρυζωνικότητας κινούνται γρήγορα προς το Wi-Fi 6 και το 6E, με την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν. Η αυξανόμενη υιοθέτηση του Wi-Fi 6/6E συμβάλλει στη μείωση του χάσματος.
  Βέβαια είναι τόσο θέμα ποιότητας του router, όσο και θέμα σωστής εγκατάστασης. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις καλό είναι να βασίζεται κανείς στους ειδικούς, αν θέλει να εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες του δικτύου. Με την ευκαιρία, πριν απελπιστείτε ρίξτε μια ματιά στο https://www.devolo.gr/
 • ITU: Επενδύστε, επενδύστε (με δικά σας χρήματα…)
  Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) εξέδωσε μια «παγκόσμια έκκληση», με στόχο την αύξηση των δεσμεύσεων για την ψηφιοποίηση του κόσμου, από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.
  Η έκκληση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει μια στόχευση για αύξηση του επιπέδου των διαθέσιμων πόρων, «για καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό», στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η ανακοίνωση του προαναφερθέντος στόχου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η έκκληση της ITU προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει μια εκστρατεία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 από τον συνασπισμό Partner 2 Connect, με στόχο την κινητοποίηση άμεσης χρηματοδότησης ή άλλων συνεισφορών για έργα συνδεσιμότητας σε χώρες που καταγράφουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη.
  Αν η ITU εύρισκε και τα 70 δισεκατομμύρια που ζητάει, όλα τα ήταν μία χαρά. Η έστω αν υπήρχε ένα αξιόπιστο business plan, που να εξηγεί πως θα γυρίσουν πίσω αυτά τα χρήματα… Όπως έχει πει και η Θάτσερ ο Καλός Σαμαρείτης δεν είχε μόνο καλές προθέσεις. Είχε και τα χρήματα!
 • Κυβερνοεπιθέσεις: Αύξηση 38% και 1168 επιθέσεις / βδομάδα!
  Με καταιγιστικό ρυθμό αυξάνονται οι κυβερνοαπειλές παγκοσμίως, αν και η Ελλάδα ανήκει - μάλλον - στην κατηγορία των χωρών, που δέχονται μειωμένα ψηφιακά πυρά. Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 38% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με μέσο όρο 1.168 επιθέσεις την εβδομάδα ανά οργανισμό. Μια κατάσταση, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τα επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο απειλών, trojans, spyware και ransomware αναδεικνύονται στους κύριους πρωταγωνιστές του κυβερνοεγκλήματος σήμερα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο αριθμός των εβδομαδιαίων κυβερνοεπιθέσεων αγγίζει τις 774, με ετήσια μεταβολή -5%. Η μείωση αυτή, αν και είναι θετική, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν επιτρέπει ψηφιακή χαλάρωση. Αντίθετα, όπως επισημαίνει η Check Point Software, οργανισμοί και επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύουν τις πληροφορίες τους.
  Απλά στη χώρα μας έχει μικρότερα “ψάρια”, οπότε κάποιοι προτιμούν “θύματα” από σολωμό και πάνω. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι hackers είναι αλλεργικοί στη μαρίδα, τις κουτσομούρες, τις γλώσσες ή τα προσφυγάκια… Όποιος “φάει” το δόλωμα είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στο…τηγάνι του cyberattack!
 • Kaspersky: Πακέτα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις!
  Η Kaspersky ανακοίνωσε τη διάθεση μιας σειράς Πακέτων Επαγγελματικών Υπηρεσιών (Professional Services Packages) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα πακέτα προσφέρουν εξατομικευμένα προϊόντα υποστήριξης που βοηθούν τους πελάτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πόρους κυβερνοασφάλειας.
  Από τον πλήρη έλεγχο των υποδομών και την ανάπτυξη εφαρμογών, μέχρι τη συνεχή αναβάθμιση, την αντιμετώπιση ευπαθειών και επιδιορθώσεων και την κρυπτογράφηση για φορητή αποθήκευση, τα πακέτα βοηθούν τις ομάδες πληροφορικής να διαχειριστούν το «κενό ανάπτυξης», βελτιστοποιώντας παράλληλα την προστασία και μεγιστοποιώντας την απόδοση της επένδυσης. Τα πακέτα Επαγγελματικών Υπηρεσιών Kaspersky για μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν πέντε εκδοχές ενώ η Kaspersky διασφαλίζει επίσης τη βελτιστοποίηση του λογισμικού.
  Στη σφαίρα της κυβερνοασφάλειας το μέγεθος δεν έχει σημασία.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Intrakat: Αποζημίωση συνολικού ύψους 25,4 εκατ. ευρώ διεκδικεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) η Intrakat για λογαριασμό της θυγατρικής της κατά ποσοστό 70% εταιρείας ειδικού σκοπού, Rural Connect Ευρυζωνικά Δίκτυα. Επικαλείται παραβιάσεις της σύμβασης που έχει υπογραφεί για την υλοποίηση και λειτουργία των αγροτικών δικτύων στις περιοχές ευθύνης της κυρίως στο σκέλος του ανταγωνισμού από άλλα δίκτυα. Σύμφωνα με την Intrakat η Τριμελής Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών έκανε εν μέρει δεκτές τις αξιώσεις της για αποζημίωση 25.417.314 ευρώ. Εν συνεχεία, η ΚτΠ προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο του οικείου άρθρου της Σύμβασης το οποίο εξέδωσε στις 30/4/2023 την απόφασή του η οποία της κοινοποιήθηκε στις 11/5/2023. Η προαναφερόμενη απόφαση, μεταξύ άλλων, και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της, υποχρεώνει την ΚτΠ να καταβάλλει εντόκως στη Rural Connect το συνολικό ποσό των 25.417.314 ευρώ. Η Απόφαση είναι εκτελεστή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚτΠ έχει αποφασίσει να εξαντλήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο ως εκ τούτου η υπόθεση θα πάει στην τακτική δικαιοσύνη.
 • ICAP CRIF: Η Διεύθυνση Οικονοµικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF διεξήγαγε έρευνα για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη και τις Δράσεις ESG. Η δεκαετία που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί ως η δεκαετία δράσης του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Απομένουν λιγότερο από επτά χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας του 2030 του ΟΗΕ και είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν στη μέτρηση, τη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το 95% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Εταιρικής Υπευθυνότητας χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική, με σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι δαπάνησαν υψηλότερα ποσά για την υλοποίηση πρακτικών ESG το 2022 συγκριτικά με το 2021.
  To ESG δεν σημαίνει ότι κάνουμε απλά το καλό. Σημαίνει ότι κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για ένα βιώσιμο μέλλον, δημιουργώντας παράλληλα αξίες, γιατί συνδυάζει την επιχειρηματική επιτυχία με την κοινωνική πρόοδο και την περιβαντολλογική διαχείριση.
 • Intracom Telecom: Η Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ανακοίνωσε ότι η ένωση εταιρειών Intracom Telecom – Γρίβας ανέλαβε την εκτέλεση του έργου «Εξειδικευμένες φορητές συσκευές συνδεδεμένες με κινητά τηλέφωνα και εφαρμογές συνδεδεμένα με διεθνείς Αρχές Δίωξης», με δυνατότητα για έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, δυνατότητα διακρίβωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων βιομετρικών στοιχείων. Το έργο ανατέθηκε από το Λιμενικό Σώμα μετά από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και αφορά στην προμήθεια του καινοτόμου συστήματος λογισμικού Command & Control SISC2 της Intracom Telecom όπου θα παραμετροποιηθεί ειδικά στις απαιτήσεις του Λιμενικού Σώματος. Τα χαρακτηριστικά του συστήματος SISC2 προσφέρουν τη δυνατότητα προβολής αποτελεσμάτων σε κινητές συσκευές που προέρχονται από σύνθετες αναζητήσεις οι οποίες πραγματοποιηθήκαν σε βάσεις δεδομένων, εφαρμογές και σε τρίτα συστήματα.
 • ΔΕΔΔΗΕ: Νέες ψηφιακές υπηρεσίες παρέχει η ανανεωμένη εφαρμογή mobile app MyDEDDiE με στόχο τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης και την απλοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Όλοι οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν το ΜyDEDDiE στο κινητό τους μέσα από το app store για iOS ή από το google store για Android. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ 24/7 οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
 • Space Hellas: H Space Hellas είναι ο πρώτος συνεργάτης της Cisco στην Ελλάδα που απέκτησε το δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες «Partner Lifecycle Services – Support», (PLS-Support). Παρέχοντας υπηρεσίες PLS-Support, δίνεται η δυνατότητα στη Space Hellas να προσφέρει το ίδιο υψηλό επίπεδο υποστήριξης, όπως οι υπηρεσίες Cisco Solution Support της Cisco, επεκτείνοντας την εμβέλεια παροχής των υπηρεσιών της και σε λύσεις με πολλαπλούς κατασκευαστές (multi-vendor) και ενισχύοντας τις σχέσεις της με τους πελάτες της. Στα πλεονεκτήματα του PLS-Support περιλαμβάνονται, η ολιστική αντιμετώπιση των αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης και η βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών με την απευθείας διασύνδεση των συστημάτων διαχείρισης αιτημάτων υποστήριξης της Space Hellas και της Cisco. Συνεπώς, ταχύτερη επίλυση των αιτημάτων δίνοντας προτεραιότητα στη διαχείριση των αιτημάτων υποστήριξης υπηρεσιών PLS-Support και δυνατότητα άμεσης συνεργασίας της Space Hellas με τον κατασκευαστή, προς όφελος του πελάτη.
 • Καυκάς: ​​Στο πλαίσιο ενός μεγαλόπνοου έργου ψηφιακού μετασχηματισμού, με την ονομασία «Άτλας», που σηματοδοτεί την ολοκληρωμένη στρατηγική της εταιρείας για μετάβαση των Business Applications στο cloud, η εταιρία ΚΑΥΚΑΣ ανέθεσε στην BEWISE την υλοποίηση ολοκληρωμένης λύσης Microsoft Dynamics 365 (Sales app και Customer Service app), με τελικό σκοπό την αποτελεσματική παρακολούθηση των ευκαιριών πώλησης και των έργων τα οποία διαχειρίζεται η εταιρία, σε συνεργασία με το δίκτυο των συνεργατών της.
 • ΚτΠ: Οι εταιρείες OTE, Μυτιληναίος και Intrakat και οι κοινοπραξίες Nova – Profile, Uni Systems – Αρχειοθήκη, Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems, Netcompany Intrasoft – Qualco ανέλαβαν το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας», προϋπολογισμού 235,6 εκατομμυρίων ευρώ, που διοργάνωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Υπουργείο: ​​Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα της απερχόμενης κυβέρνησης. Η ψηφιοποίηση του κράτους αναγκαία για την επιβίωση της χώρας στο σύγχρονο γίγνεσθαι ξεκίνησε, ενώ η πανδημία και οι νίκες που σημειώθηκαν στο πεδίο των ψηφιακών υπηρεσιών εκπαίδευσαν τους πολίτες και γεννούν τη προσδοκία για τη συνέχεια. Ο ίδιος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει δηλώσει πως «μένουν πολλά να γίνουν», συμπληρώνοντας «ξέρουμε πλέον πόσα είναι και τι χρειάζεται να γίνει για το καθένα». Όπως έχει προσδιοριστεί από αρμόδιο υπουργείο, μέσω του προγράμματος «Μίτος», τη δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών, το κράτος σε όλα του επίπεδα, παρέχει 5.500 υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Στο gov.gr έχουν «κρεμαστεί» περίπου 1550. Ο λογαριασμός λέει ότι απομένουν άλλες 4.000 υπηρεσίες προς ψηφιοποίηση.
 • ΕΥΑΘ: Ένα νέο πακέτο ηλεκτρονικών υπηρεσιών εγκαινιάζει η ΕΥΑΘ για την απομακρυσμένη και ασύγχρονη εξυπηρέτηση των καταναλωτών της μέσω TAXIS, με το διαδικτυακό portal MyEyathPortal που τέθηκε ήδη σε λειτουργία. Πρόκειται για τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε καταναλωτή, που δίνει τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση με βελτιωμένη εμπειρία αλληλεπίδρασης κι επικοινωνίας, εξατομικευμένη πληροφορία, δυνατότητα για σύγχρονες ηλεκτρονικές πληρωμές κι όλα αυτά υπό την «ομπρέλα» αυθεντικοποίησης (authentication) του TAXIS, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία με την προσκόμιση λιγότερων δικαιολογητικών και εγγράφων. Οι υπηρεσίες είναι ήδη διαθέσιμες και από κινητές συσκευές, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και η αντίστοιχη mobile εφαρμογή.
 • Intracom Telecom: Κοινοπραξία των εταιρειών Intracom Telecom και Γρίβας ΑΕ ανέλαβε την εκτέλεση του έργου «Εξειδικευμένες φορητές συσκευές συνδεδεμένες με κινητά τηλέφωνα και εφαρμογές συνδεδεμένα με διεθνείς Αρχές Δίωξης», με δυνατότητα για έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, δυνατότητα διακρίβωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων βιομετρικών στοιχείων. Το έργο ανατέθηκε από το Λιμενικό Σώμα μετά από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και αφορά στην προμήθεια του καινοτόμου συστήματος λογισμικού Command & Control SISC 2 της Intracom Telecom όπου θα παραμετροποιηθεί ειδικά στις απαιτήσεις του Λιμενικού Σώματος. Τα χαρακτηριστικά του συστήματος SISC 2 προσφέρουν τη δυνατότητα προβολής αποτελεσμάτων σε κινητές συσκευές που προέρχονται από σύνθετες αναζητήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε βάσεις δεδομένων, εφαρμογές και σε τρίτα συστήματα.
 • ΗΑΕ: Εξαγωγή τεχνογνωσίας στα Εμιράτα!
  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συναντήθηκε, την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, με τον Υφυπουργό Επικρατείας για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdulla Nasser Lootah, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, με τον Εμιρατινό Υφυπουργό να παρουσιάζει το πρόγραμμα των ΗΑΕ για την Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας στον τομέα της Διακυβέρνησης.
  Μπορεί να πλησίαζαν εκλογές αλλά η δουλειά - δουλειά. Μπράβο στον υπουργό!
 • Microsoft: Έρευνα για το Cloud από την ΕΕ
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια άτυπη έρευνα γύρω από τις υπηρεσίες cloud του Microsoft Azure. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η αντιμονοπωλιακή αρχή σχεδιάζει να ερευνήσει τη Microsoft για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά γύρω από το Azure. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά σχόλια από τους πελάτες της εταιρείας σχετικά με το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε μια βαθύτερη έρευνα. Η έρευνα των ρυθμιστικών αρχών θα εξετάσει εάν η Microsoft χρησιμοποιούσε εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες για να αποκτήσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών παρόχων υπηρεσιών cloud.
  Azure? Are you sure?
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • efood: Το efood υποδέχτηκε στον χώρο των γραφείων του, στην Αθήνα, για μια εβδομάδα, μία ομάδα φοιτητών από το Harvard Business School, στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού μαθήματος ‘FIELD Immersion’. Το efood αποτελεί έναν από τους 171 συνεργάτες του προγράμματος FIELD Immersion Project, το οποίο υλοποιεί παγκοσμίως το Harvard Business School.
 • Mobile payments: Μια νέα μελέτη από την Juniper Research δείχνει ότι η συνολική αξία των συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου στις αναδυόμενες αγορές θα φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, μια αύξηση που ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023. Με μια ανάπτυξη της τάξεως του 33%, η αγορά, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, ενισχύεται, σε μεγάλο βαθμό, από τη μετάβαση στο PaaP (Payments-as-a-Platform), ένα μοντέλο που επιτρέπει σε τρίτους να προσφέρουν προϊόντα μέσω εφαρμογών mobile money. Η έρευνα προσδιόρισε το PaaP ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της αγοράς, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες εταιρείες να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στους χρήστες, χωρίς οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να πρέπει να αναπτύξουν, από μόνοι τους, πρόσθετες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, αυτό δίνει τη δυνατότητα και για μεγαλύτερα έσοδα για τους παρόχους υπηρεσιών mobile money, ενώ τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις ολοένα και πιο εξελιγμένες απαιτήσεις των χρηστών. Η έρευνα προέβλεψε ότι, έως το 2027, θα υπάρχουν 411 εκατομμύρια χρήστες εξελιγμένων MFS (Mobile Financial Services) στις αναδυόμενες αγορές. Αυτή η αύξηση, που φτάνει στο 40%, είναι αποτέλεσμα της παροχής μιας ποικιλίας υπηρεσιών, μέσω των οποίων ικανοποιείται η αυξανόμενη ζήτηση από τους χρήστες.
 • Πληρωμές: Με την πάροδο του χρόνου, και ειδικότερα μετά την πανδημία, οι τρόποι πληρωμής έχουν αλλάξει. Εκτός του ότι πλέον τα περισσότερα πράγματα γίνονται ψηφιακά, έχουν εισαχθεί νέοι τρόποι πληρωμής στην αγορά. Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι Τρόποι Πληρωμής που Προτιμούν οι Έλληνες» που διεξήχθηκε το Μάιο του 2023, έδειξε ότι οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν σχεδόν τους μισούς τρόπους πληρωμής ενώ χρησιμοποιούν το 1/3 από αυτούς που είναι διαθέσιμοι. Η χρεωστική κάρτα καθώς και τα μετρητά φαίνεται να ηγούνται στην κατάταξη σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους πληρωμής. Οι άντρες και οι μικρότερες ηλικίες φαίνεται να είναι πιο συμφιλιωμένοι με τους πιο σύγχρονους τρόπους πληρωμής. Οι προτιμώμενοι τρόποι πληρωμής από τους καταναλωτές διαφέρουν ανάλογα με την περίσταση.
 • Box Now: Μια νέα σημαντική συνεργασία εγκαινιάζει η BOX NOW. Συγκεκριμένα προχωράει σε συνεργασία με τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, την eBay. Βασικός στόχος της συνεργασίας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών eshops. Τώρα, τα ελληνικά eshops θα μπορούν να δέχονται παραγγελίες από όλο τον κόσμο μέσω του marketplace της eBay. Η eBay επέλεξε την BOX NOW ως στρατηγικό συνεργάτη και ως ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα Lockers στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η BOX NOW ως logistics partner θα παρέχει λύσεις στην συλλογή και αποστολή των δεμάτων προς τον τελικό χρήστη του εξωτερικού. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές χώρες στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της eBay και ήδη χιλιάδες Έλληνες πωλητές αξιοποιούν τον απλοποιημένο τρόπο διαχείρισης των διεθνών πωλήσεών τους μέσα από την πλατφόρμα της.
 • Skroutz: Αχ, πού ‘σαι, νιότη, που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!
  Το Skroutz προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις διαφήμισης και δίνει τη δυνατότητα στα brands να ενισχύσουν το διαφημιστικό τους αποτύπωμα και να προωθήσουν τα προϊόντα τους στους πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέπτες της πλατφόρμας! Οι διαφημιστικές λύσεις καλύπτουν κάθε επικοινωνιακή ανάγκη των brands, διαθέτοντας εργαλεία για όλο το marketing funnel, από awareness και consideration μέχρι και λύσεις για conversion. Πλέον, προσφέρει ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα σχεδιασμού, διαχείρισης και παρακολούθησης μιας καμπάνιας “sponsored products”. Πρόκειται για ένα διαφημιστικό όχημα με το οποίο τα brands μπορούν να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν για να διαφημιστούν στις πρώτες θέσεις κατάταξης της αντίστοιχης κατηγορίας. Brands που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα κατά τη δοκιμαστική περίοδο (beta) σημείωσαν αύξηση έως 52% στις επισκέψεις τους στο Skroutz και αύξηση έως 25% στις πωλήσεις τους.
  Όλο και πιο πολύ απομακρύνεται η Skroutz από αυτό που κάποτε όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Αφού έδιωξε, με τη συμπεριφορά της, όλα τα καλά καταστήματα, τώρα πάει να κάνει το διαφημιστή! Κρίμα, γιατί με τέτοιες κωλοτούμπες θα μπορούσε να μπει και στη Βουλή….
 • Skroutz: Σύμφωνα με στοιχεία τoυ Skroutz.gr, το 95% όλων των αγορών θα γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι το 2040 στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στα καλλυντικά, η αξία των αγορών από 11.000 φυσικά σημεία άγγιξε τα 170 εκατ. ευρώ το 2022 στη χώρα -από το κανάλι του φαρμακείου, τη στιγμή που από τα 15 μεγάλα ηλεκτρονικά φαρμακεία (e-shops) οι αντίστοιχες πωλήσεις ανήλθαν σε 130 εκατ ευρώ.
 • My Market: Τον Αύγουστο το My Market θα ενοποιήσει την πλατφόρμα του e-shop με το site του, τα οποία δέχονται 16 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο (9,5 εκατ. & 6,2 εκατ., αντίστοιχα).
 • Alibaba: Η Alibaba αποκάλυψε ότι το τμήμα cloud -το οποίο περιλαμβάνει το προϊόν τεχνητής νοημοσύνης Tongyi Qianwen- θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα διασπαστεί και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, μετά την αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Καινοτομία: Ο Πρόεδρος του CompeteGR κος Σίμος Αναστασόπουλος και o Πρόεδρος του ΚΕΠΕ κος Παναγιώτης Λιαργκόβας σηματοδότησαν με την υπογραφή τους μια νέα εποχή στη συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών οργανισμών. Το αντικείμενο συνεργασίας αφορά κυρίως στη κοινή διενέργεια ερευνών και μελετών κοινού ενδιαφέροντος που θα υλοποιούνται με κοινή επιστημονική ευθύνη, δεδομένου ότι η επιστημονική ομάδα θα είναι κοινή.
 • 5G Ventures: Η 5G Ventures ανακοίνωσε ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε στον νέο γύρο χρηματοδότησης από διεθνείς επενδυτές της Movandi, εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια. Η Movandi ιδρύθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και με θητεία σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του «Φαιστός» στον νέο γύρο χρηματοδότησης, η Movandi προχώρησε στη σύσταση της θυγατρικής εταιρείας “Movandi Greece”, με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας & ανάπτυξης στην Ελλάδα.
 • Binance: Το ανταλλακτήριο Binance ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές του στον Καναδά, επικαλούμενο το δύσκολο ρυθμιστικό περιβάλλον.
 • TikTok: Κυνήγι μαγισσών
  Ο κυβερνήτης της Montana, Greg Gianforte, υπέγραψε νομοσχέδιο την Τετάρτη που απαγορεύει τη λειτουργία του TikTok στην πολιτεία. Ο Gianforte έγραψε στο Twitter ότι απαγόρευσε το TikTok στη Montana «για να προστατεύσει τα προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα των πολιτών από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, προβλέπει και πρόστιμα ύψους 10.000 δολαρίων την ημέρα για τους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων εφαρμογών που βρέθηκαν να φιλοξενούν την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.
  Ο Μακαρθισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ο κυβερνήτης τα έκανε όλα… Montana!
 • ΗΠΑ: Πως να κατασκευάσετε μία βόμβα!
  Την ίδια στιγμή που κόβουν τα… χαζοχαρούμενα βίντεο στο Tik Tok, στο αμερικανικό Internet ανθούν δημοσιεύματα για παράνομες πράξεις, μέχρι και για τρομοκρατικές ενέργειες. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Google, το Facebook και το Twitter, δεν μπορούν να διωχθούν από τη Δικαιοσύνη με βάση τις καταγγελίες συγγενών θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών που κατηγορούν τις εταιρείες ότι βοήθησαν το Ισλαμικό Κράτος να διαδώσει την προπαγάνδα του. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε με την απόφασή του τις εταιρείες τεχνολογίας, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει στην ευρύτερη συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο νόμο που τις προστατεύει εδώ και περίπου 25 χρόνια από δικαστικές διώξεις για το περιεχόμενο που αναρτούν στο Διαδίκτυο.
  Είπαμε η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της….
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • IFSAS: A Great Place to Work!
  Το Great Place to Work Hellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces 2023, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με τα ονόματα των 30 καλύτερων επιχειρήσεων που διακρίνονται για φέτος. Η έρευνα Best Workplaces 2023 διεξήχθη για 21η συνεχή χρονιά με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School, The American College of Greece. Η IFSAS αναδείχθηκε στην 7η θέση, στη λίστα των 30 εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα στην κατηγορία μέχρι 49 εργαζόμενους και είναι η μοναδική εταιρεία στον κλάδο της ασφάλειας που εντάχθηκε στη λίστα, αλλά και η 1η Ελληνική δεδομένου ότι όλες οι άλλες ήταν πολυεθνικές!
  Πολύ περήφανος ο Λεωνίδας από τη διάκριση. Βλέπετε, το προσπάθησε τόσο στο πλαίσιο της βασικής του αρχής που είναι: “IFSAS > A Great Place to Work and an Excellent Partner to Do Business”

ΕΙΠΑΝ:

«Υπερεκτιμούμε την επίδραση της τεχνολογίας βραχυπρόθεσμα και υποτιμούμε την επίδρασή της μακροπρόθεσμα.»
Roy Amara, 1925-2007, Αμερικανός μελλοντολόγος
(η φράση είναι γνωστή σαν «Νόμος του Αμάρα»)

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Το επερχόμενο iPhone 15 της Apple είναι δεδομένο ότι θα βγει στην αγορά με θύρα φόρτισης USB-C, σύμφωνα όμως με τις τελευταίες διαρροές η αλλαγή που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον δεν είναι αυτή αλλά οι κάμερες των νέων συσκευών.
Ο αξιόπιστος leaker Unknownz21 ανέφερε πρόσφατα ότι: «Τελικά πήραμε την επιβεβαίωση. Ο περισκοπικός φακός θα είναι διαθέσιμος αποκλειστικά στο iPhone 15 Pro Max».
Η φήμη αυτή ανακυκλώνεται εδώ και αρκετό καιρό, όμως λίγοι την έχουν πάρει στα σοβαρά, δεδομένου ότι θα απογοήτευε τους αγοραστές iPhone να δουν τα χαρακτηριστικά των iPhone 15 Pro και Pro Max να διαχωρίζονται.
Φήμες των προηγούμενων μηνών αναφέρουν ότι ο περισκοπικός φακός του iPhone 15 Pro Max θα υποστηρίζει μεγέθυνση 6x, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το οπτικό zoom της 12MP telephoto camera, με την οποία είναι εφοδιασμένο το iPhone 14 Pro Max.
Σημειώνεται ότι η Apple χρησιμοποίησε διαφορετικές κάμερες στα iPhone 12 Pro και Pro Max, αλλά η ποιότητα της εικόνας τους ήταν σχεδόν ίδια. Αυτό δεν θα συμβεί εάν το iPhone 15 Pro Max βγει στην αγορά με περισκοπικό φακό. Με εξαίρεση τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, τα μοντέλα Pro και Pro Max διαχωρίζονταν κυρίως με βάση το μέγεθος. Αυτό φαίνεται τώρα ότι θα αλλάξει με τη σειρά iPhone 15, αφού οι fans των μικρότερων συσκευών είτε θα αναγκαστούν να θυσιάσουν κάποιες δυνατότητες είτε να αγοράσουν ένα smartphone πολύ μεγαλύτερο από ό, τι θα ήθελαν.
Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες ακούγεται η φήμη ότι τα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, θα έρθουν με αναβαθμισμένη κάμερα όπως αυτές των Pro μοντέλων.
Σύμφωνα με το MacRumors, τα iPhone 15 θα διαθέτουν έναν αισθητήρα 48 megapixel, παρόμοιο με αυτόν που είδαμε στα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max.
cl8-sept-2019-600x80
Τα αποκαλυπτήρια των επερχόμενων foldable συσκευών της Samsung για φέτος σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αρκετά είναι μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να τα παρουσιάζει στο τέλος Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι ακόμα αναμένουμε την ανακοίνωση της επίσημης ημερομηνίας, το κορεάτικο Chosun Media αναφέρει ότι η Samsung θα αποκαλύψει τα Galaxy Z Fold5 και Galaxy Z Flip5 στις 26 Ιουλίου και η διάθεσή τους στην αγορά θα ξεκινήσει στις 11 Αυγούστου.
Το μέσο παράλληλα αναφέρει ότι η Samsung αυτή τη φορά θα διοργανώσει ένα Unpacked event για τα αναδιπλούμενα κινητά στη Seoul και όχι στις ΗΠΑ.
Η κυκλοφορία των Galaxy Fold5 και Galaxy Flip5 νωρίτερα από το συνηθισμένο θα δημιουργήσει αρκετό χάσμα μεταξύ των foldables και της σειράς iPhone 15 της Apple, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό δίνει ένα προβάδισμα στη Samsung να πουλήσει περισσότερα από τα νέα της smartphones.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το ChatGPT αποτελεί κεντρικό θέμα στις συζητήσεις από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του.
Ήταν ζήτημα χρόνου να το δούμε και στα κινητά. Η OpenAI, λοιπόν, λάνσαρε ένα δωρεάν
ChatGPT app για iOS, παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη εφαρμογή για smartphones για το viral γλωσσικό μοντέλο της.
Έτσι, ακόμα μια εφαρμογή, που ποντάρει στη δημοτικότητα της ΑΙ, έρχεται να διεκδικήσει την προσοχή των χρηστών.
Προς το παρόν, είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, όμως η εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η εφαρμογή της OpenAI μοιάζει και συμπεριφέρεται περίπου σαν τη γνωστή έκδοση του ChatGPT στο website, με την προσθήκη Whisper speech recognition. Επίσης, επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ standard και GPT-4 language models για τους συνδρομητές του ChatGPT Plus, έχει ιστορικό συνομιλιών, εξάγει δεδομένα και διαγράφει ή μετονομάζει συζητήσεις. Ωστόσο, απουσιάζει το live web access, μια δυνατότητα που είδαμε πρόσφατα να λανσάρει η εταιρεία.
Σύμφωνα με την OpenAI, οι χρήστες Android δεν θα χρειαστεί να περιμένουν για πολύ, αφού σύντομα το ChatGPT θα έρθει και στις δικές τους συσκευές.
Η έκδοση του App Store είναι προς το παρόν συμβατή μόνο με iPhone. Επομένως, οι χρήστες iPad πρέπει είτε να παραμείνουν στο website του ChatGPT είτε να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή iOS σε tablet, υποβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία χρήσης.
facebook twitter youtube instagram linkedin