Σύμφωνα με στοιχεία της Ookla και όσον αφορά στα οικιακά δίκτυα, η απόδοση του Wi-Fi συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με την απόδοση του ethernet, σε πολλές προηγμένες αγορές σταθερής ευρυζωνικότητας, με ταχύτητες Wi-Fi που κυμαίνονται μεταξύ 30-40% των ταχυτήτων που προσφέρει το ethernet.

Την ίδια στιγμή, οι ανεπτυγμένες αγορές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής έχουν τεθεί επικεφαλής της υιοθέτησης του Wi-Fi 6/6E. Τα Wi-Fi 4 και 5 παραμένουν οι κυρίαρχες τεχνολογίες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 89% των δειγμάτων που έλαβε το Speedtest κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, ορισμένες προηγμένες αγορές σταθερής ευρυζωνικότητας κινούνται γρήγορα προς το Wi-Fi 6 και το 6E, με την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν.

Η αυξανόμενη υιοθέτηση του Wi-Fi 6/6E συμβάλλει στη μείωση του χάσματος. Σε αγορές όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και οι Η.Π.Α., όπου η μετάβαση στις οπτικές ίνες είναι πιο προηγμένη και όπου οι ISP οδηγούν σε αυξημένη υιοθέτηση των Wi-Fi 6/6E routers, εντοπίζεται πως η απόδοση του Wi-Fi κλείνει το χάσμα με το ethernet. Ωστόσο, τονίζεται πως «πρέπει να γίνουν περισσότερα σε άλλες αγορές», εκεί όπου η μετάβαση σε πιο προηγμένα δίκτυα σταθερής πρόσβασης φέρνει στο προσκήνιο τους περιορισμούς της εγκατεστημένης βάσης των Wi-Fi routers».

Οι ISP στις προηγμένες αγορές αναζητούν ολοένα και περισσότερο να προσφέρουν πιο προηγμένες λύσεις. Ωστόσο, τα δεδομένα από το Speedtest δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η απόδοση του Wi-Fi, η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 30-40% των ταχυτήτων ethernet. Η μέση απόδοση του Wi-Fi, όπως μετράται από το Speedtest, τείνει να υστερεί σε σχέση με τη μέση απόδοση του ethernet, ανάλογα με την απόσταση της συσκευής του τελικού χρήστη από το router, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εμποδίων και παρεμβολών σήματος που πρέπει να διασχίσει το σήμα για να φτάσει στην συσκευή.

Από την άλλη, η υιοθέτηση του Wi-Fi 6 διαφέρει ανά αγορά. Οι ISP σε πολλές προηγμένες αγορές έχουν αρχίσει να προσφέρουν Wi-Fi 6E router στους πελάτες τους, με τους ISP στη Βόρεια Αμερική να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και κορυφαίων ISP σε προηγμένες ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οι αγορές στην Ασία πρωτοστατούν στην υιοθέτηση του Wi-Fi 6, με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να καταγράφουν υιοθέτηση της τάξεως του 42%, ακολουθούμενες από τη Σιγκαπούρη με 37%. Εκτός Ασίας, η Βόρεια Αμερική παρουσίασε το επόμενο υψηλότερο επίπεδο, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να καταγράφουν 32% και 30% αντίστοιχα. Οι ευρωπαϊκές αγορές υστερούν, με την υιοθέτηση να κυμαίνεται από 13% στο Η.Β. έως 24% στη Σουηδία.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, όσον αφορά στο αυξανόμενο μερίδιο του Wi-Fi 6 στα δείγματα του Speedtest από έτος σε έτος, στο 1ο τρίμηνο του 2023, ήταν ο Καναδάς και η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, τα δεδομένα δείχνουν ελάχιστη υιοθέτηση του Wi-Fi 7 από τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε τους ίδιους παρόχους που σήμερα είναι επικεφαλής της υιοθέτησης του Wi-Fi 6, να πρωτοστατούν και στην ανάπτυξη του Wi-Fi 7.

Εκ κατακλείδι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι σαφές από το χάσμα μεταξύ της απόδοσης Wi-Fi και ethernet ότι οι ISP «πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών στο Wi-Fi εντός σπιτιού. Μέρος της λύσης έγκειται στην ανάπτυξη πιο προηγμένων γενεών τεχνολογίας Wi-Fi, δεδομένου ότι τα Wi-Fi 4 και 5 παραμένουν οι κυρίαρχες τεχνολογίες παγκοσμίως».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.