Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AIBRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 22 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Μελέτες
    • Εταιρ. Κοιν. Ευθύνη
    • Startup
    • TV
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AIBRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Σε τροχιά απόκτησης τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου το υπ. Άμυνας

26/07/2024Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Telecoms

Με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης στη διαστημική βιομηχανία για υποβολή πληροφοριών (Request for Information – RFI) εκκινούν τα υπουργεία Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαδικασία για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου Τηλεπικοινωνιακού Δορυφορικού Συστήματος.

Με την απόκτηση ελληνικού δορυφόρου επιδιώκεται η κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών του υπουργείου Άμυνας και δυνητικά άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Με το RFI μεταξύ άλλων ζητούνται κοστολογικά στοιχεία, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφασίσει για τις τεχνικές δυνατότητες του δορυφόρου που θα προμηθευτεί, ώστε στη συνέχεια να δεσμευτεί το αναγκαίο ποσό στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας το οποίο θα καλύψει τη σχετική δαπάνη. Καταγράφονται τρία σενάρια: για Τηλεπικοινωνιακό Δορυφορικό Σύστημα κόστους 150 έως 200 εκατ., 200 έως 300 εκατ. και 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται και ο χρόνος παράδοσης.

Ειδικότερα βάσει του RFI επιδιώκεται η ανάπτυξη εθνικού δορυφόρου MILSATCOM  (Military Satellite Communications) ώστε η χώρα να καλύψει εθνικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές και κυβερνητικές ανάγκες και να αποκτήσει επίγεια υποδομή (εθνικής ιδιοκτησίας σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων σταθμών οπτικής επικοινωνίας).

Στους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και άμυνας με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη διαστημικής υποδομής, η διασφάλιση εθνικής αυτονομίας σε θέματα ασφάλειας (π.χ. έλεγχος των συνόρων και διαχείριση κρίσεων) αλλά και η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας με την υποστήριξη της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας.

Επίσης, τα δύο υπουργεία με το RFI ζητούν πληροφορίες για τις εταιρίες που θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή στο έργο και τις δυνατότητες τους, ενώ τονίζεται ότι το ποσοστό της εμπλοκής της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και οι συνέργειες πρέπει να δηλωθούν με σαφήνεια και να είναι οι μέγιστες δυνατές.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού, Δημητρίου Χούπη και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Συζήτησαν θέματα επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων τα οποία σύμφωνα με δήλωση του κ. Δένδια «αποτελούν σημαντικό τμήμα της Ατζέντας 2030». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ακολούθως ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να αποκτήσει τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η υλοποίηση του προγράμματος των μικροδορυφόρων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η προθεσμία για την αποστολή απαντήσεων για τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο είναι η 30/9/2024.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

satellite
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kινητή τηλεφωνία χωρίς συμβόλαια από την Klarna

Η GSMA προτρέπει τον κλάδο να ολοκληρώσει το ταξίδι του 5G πριν το 6G

Αύξηση παραγωγικότητας υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη

Πτώση 8% στις εκπομπές της κινητής – Απαιτείται διπλάσιος ρυθμός για το net zero

Η Trump Organization εισέρχεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

Η Nova αναβαθμίζει το 5G δίκτυο κινητής με ταχύτητες έως 1 Gbps

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Κ. Πιερρακάκης: «Να υπερβούμε τα εμπόδια στην ΕΕ για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα»
  • Υπερταμείο: Πέντε προσφορές για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.
  • ΕΕΑ – Γ. Κώτσηρας – Γ. Πιτσιλής: Συνάντηση για τον τρόπο φορολόγησης καταστημάτων ψιλικών
  • ΣΕΒ: Υπέγραψε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Μετάλλου για 2025-2026
  • Σ. Ζαχαράκη: Με 2,8 εκατ. ευρώ ενισχύουμε το ΕΚΠΑ για υποδομές και ερευνητικό εξοπλισμό
  • Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση οι Τομεακοί Προϋπολογισμοί Άνθρακα
  • Infocom Today #125: Startup nation η Ελλάδα, στην Κίνα 1 στα 5 ευρώ του e-commerce!
RSS itsecuritypro.gr
  • 7 στους 10 βιομηχανικούς οργανισμούς αντιμετωπίζουν τις ευπάθειες μόνο όταν γίνει απαραίτητο
  • Νέα αναγνώριση για τη Schneider Electric – Η πιο βιώσιμη εταιρεία στην Ευρώπη από την Corporate Knights
  • Η IDEAL Software Solutions ενσωματώνει PDF Universal Accessibility στις λύσεις i-DOCS
  • Τα νέα ταλέντα ψηφιακής ασφάλειας βραβεύτηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας 2025
  • Η AWS παρουσιάζει νέες λύσεις για την απλοποίηση της διαχείρισης ασφάλειας στο cloud
  • Η Oracle γιορτάζει τη 2η επέτειο του EU Sovereign Cloud – Ένα ορόσημο για την Ψηφιακή Κυριαρχία στην Ευρώπη
  • Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.