Let’s Do IT: Tο Ericsson IT Roadshow κάνει στάση στην Αθήνα

0

Η Ericsson παρουσιάζει το όραμά της για το μετασχηματισμό του IT για Παρόχους Τηλεπικοινωνιών, Ραδιοτηλεοπτικούς Φορείς, Δημόσια Διοίκηση, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και Φορείς Δημόσιας Ασφάλειας και Προστασίας.

ericsson-it-roadshow

Καθώς πανίσχυρες κινητές συσκευές, υπολογιστές με ευρυζωνικές συνδέσεις, αισθητήρες, μεγάλοι όγκοι δεδομένων και η ανάλυση αυτών, και cloud-based υπηρεσίες μεταμορφώνουν τον κλάδο των ΤΠΕ, επιταχύνοντας την καινοτομία και μεταβάλλοντας ριζικά τα επιχειρηματικά μοντέλα, ο μετασχηματισμός του IT επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας και την ίδια την κοινωνία.

Η Gartner προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά IT θα αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ericsson οργανώνει το IT Roadshow, μια σειρά παρουσιάσεων και demos στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία αυτή την εβδομάδα λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Είχαμε τη χαρά να δούμε με σάρκα και οστά, το όραμά της για το μετασχηματισμό του IT που λαμβάνει χώρα σε όλες τους κλάδους. Κορυφαίοι ειδικοί της εταιρείας από όλο τον κόσμο μας έκαναν ζωντανή επιδείξουν ήδη λειτουργικών λύσεων και υπηρεσιών IT και TV της Ericsson, όπως Cloud Management, πώς η αξιοποίηση των Big Data σε συνδυασμό με τα Marketing Analytics συμβάλει στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών, καθώς και τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της τηλεόρασης.

Με το 50% της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων LTE να διέρχεται από τα δίκτυά της και διαχειριζόμενη περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, η Ericsson είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των υποδομών και υπηρεσιών ΤΠΕ.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο IT της εταιρείας, η Ericsson κατατάσσεται πρώτη σε OSS/BSS, Media Delivery & IPTV, καθώς και υπηρεσίες ΤΠΕ. Στον τομέα του OSS/BSS, δύο δισεκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες Χρεώσεων και Τιμολόγησης και περισσότερα από τετρακόσια εκατομμύρια χρήστες τις πλατφόρμες IT της εταιρείας.

Αυτή η τεχνογνωσία επιτρέπει στην Ericsson να υποστηρίζει αποτελεσματικά τόσο τηλεπικοινωνιακούς φορείς όσο και CIOs από διάφορους κλάδους, στην πορεία προς το μετασχηματισμό του IT, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις, όπως η τεχνολογία cloud, η διαχείριση big data και marketing analytics, το γραφείο του μέλλοντος, το συνδεδεμένο αυτοκίνητο, οι λύσεις έξυπνων μετρητών ενέργειας κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, είδαμε σε πλήρη λειτουργία πρωτότυπες υλοποιήσεις:

Etalio_Ericsson.jpg.

Ξεκινήσαμε με το ETALIO που είναι ένα opencloud πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ericsson, με όραμα να επιταχύνει μια ευρύτερη φιλοδοξία του κλάδου, κάνοντας τη SIM και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, την απλούστερη και πιο αξιόπιστη μορφή της ψηφιακής ταυτότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Mobility Report της Ericsson σήμερα υπάρχουν 6,7 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, με πάνω από έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους συνδεδεμένους σε ένα δίκτυο 800 πάροχων. Κάθε ένας συνδρομητής έχει μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα που δεν είναι άλλος από τον αριθμό του τηλεφώνου του. Στόχος είναι να αρχίσουμε να τον χρησιμοποιούμε για την υπογραφή συμβάσεων, την πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες και σε άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται ταυτοποίηση. Το σκεπτικό είναι ότι οι πάροχοι έχουν λύσει ήδη εδώ και χρόνια το πρόβλημα ταυτοποίησης του χρήστη και έτσι μπορούν να ανοίξουν το δρόμο πρόσβασης προς άλλες προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο για την τεχνολογία, είναι πραγματικά για τα επιχειρηματικά μοντέλα. Από την αρχή η Etalio είχε προγραμματιστές εφαρμογών κατά νου – είναι η ενσωμάτωσή τους από την Etalio σε υπηρεσίες και εφαρμογές που θα βοηθήσει πραγματικά αυτή την υπηρεσία να απογειωθεί. Και όλοι οι προγραμματιστές εφαρμογών έχουν την ευκαιρία να είναι μέρος της δημιουργίας μίας πιο προσωπικής εμπειρίας στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων.

 

tablet-and-tv

FUTURE TV ANYWHERE

Οι καινοτόμες νέες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία παρακολούθησης της τηλεόρασης και των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά τις τεχνολογίες, η τηλεοπτική εμπειρία των καταναλωτών μπορεί να είναι κατακερματισμένη και απογοητευτική. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν διάφορες υπηρεσίες βίντεο για την εύρεση περιεχομένου και αλλάζουν μεταξύ πολλαπλών συσκευών ποικίλων δυνατοτήτων προβολής περιεχομένου. Οι πάροχοι τηλεοπτικών υπηρεσιών καλούνται να ωθήσουν την καινοτομία και αποδοτικότητα με γρήγορους ρυθμούς. Στη Διαδικτυωμένη Κοινωνία, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, εκ των οποίων 15 δισεκατομμύρια θα παρέχουν βίντεο στους χρήστες. Η Ericsson αναγνωρίζει αυτές τις προκλήσεις και δίνει τη δυνατότητα κατασκευής του οικοσυστήματος της μελλοντικής τηλεόρασης- ένα μέλλον όπου η τηλεόραση είναι οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συσκευή και η εμπειρία εξελίσσεται μαζί με τον καταναλωτή.

Πάνω σε αυτή τη λογική η Ericsson λανσάρισε την πλατφόρμα Future TV Anywhere, φέρνοντας τις σύγχρονες τεχνολογίες Web στον κόσμο των παροχών τηλεόρασης. Αυτό θα επιτρέπει στους πάροχους να συνδυάσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το βάθος περιεχομένου της Συνδρομητικής τηλεόρασης με την διαδραστικότητα και multi-screen δυνατότητες των Over the Top (OTT) video start-ups.

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι προσφέρει κοινωνικά συνδεδεμένη και ιδιαίτερα εξατομικευμένη εμπειρία. Διαχειρίζεται με ενοποιημένο τρόπο τα διαθέσιμα μέσα προβολής (TV, Tablet, κλπ), ώστε η εμπειρία της τηλεόρασής θα πρέπει να είναι συνολική και να γίνεται συναρπαστική εμπειρία.

Η Ericsson χτίζει μια ολοκληρωμένη end-to-end πλατφόρμα για τους παρόχους υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου σε web και cloud τεχνολογίες. Το νέο λογισμικό, ως πλατφόρμα υπηρεσιών καθιστά δυνατό για τους πάροχους τηλεόρασης να ανταποκρίνονται γρήγορα στις συνεχείς εξελίξεις της αγοράς, επιτρέποντας την αποτελεσματική ανάπτυξη και το εύρος των υπηρεσιών, ενώ καλύπτουν τις έντονες απαιτήσεις που σχετίζονται με τη ζωντανή τηλεόραση. Επιπλέον, το σύστημα χρησιμοποιεί αναλύσεις που προκύπτουν από μεγάλο όγκο δεδομένων, βοηθώντας τους πάροχους να διαχειρίζονται νέες επενδύσεις γρήγορα και αποτελεσματικά από άποψη κόστους.

 

 connected-vehicle-500

CONNECTED VEHICLE CLOUD

Το Connected Vehicle Cloud βασίζεται πάνω στην πλατφόρμα πολλαπλών υπηρεσιών της Ericsson (MSDP), η οποία παρέχει ψυχαγωγία και ενημέρωση, εφαρμογές και υπηρεσίες επικοινωνιών στα νέα αυτοκίνητα της Volvo. Οδηγοί και επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές πληροφόρησης, πλοήγησης και ψυχαγωγίας από μια οθόνη στο αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή, η Volvo Cars θα είναι σε θέση να ‘ανοίξει’ μέρη της πλατφόρμας και σε άλλους συμμετέχοντες στο οικοσύστημα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πάροχοι περιεχομένου θα έχουν συμφωνίες με τη Volvo και άλλους στο οικοσύστημα, όπως με παρόχους internet και ραδιόφωνου, οδικές αρχές, πόλεις και κυβερνήσεις.

Το Connected Vehicle Cloud της Ericsson προσφέρει σημαντική ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους φορείς, στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας των οικοσυστημάτων με σκοπό την προσέγγιση των οδηγών και των επιβατών με νέους τρόπους. Με βάση την Υπηρεσία Ενεργοποίησης Πλατφόρμας της Ericsson, συνδέει προγραμματιστές εφαρμογών, κυβερνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, κατασκευαστές αυτοκινήτων και καταναλωτές. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε ήδη υπάρχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις για την επεκτασιμότητα, την ασφάλεια και την ευελιξία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Το αποτέλεσμα είναι μια μετασχηματισμένη εμπειρία οδήγησης και νέες ευκαιρίες για τους άμεσα ενδιαφερόμενους στο οικοσύστημα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η εφαρμογή στην οποία η ασφαλιστική εταιρεία συλλέγει (μετά την έγκριση των οδηγών), ένα σύνολο παραμέτρων από το αυτοκίνητο. Αργότερα, αυτές οι παράμετροι επεξεργάζονται κατάλληλα, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο οδήγησης. Η εφαρμογή ενημερώνει τον οδηγό σχετικά με το στυλ οδήγησης τού, δίνοντας του ταυτόχρονα τα αποτελέσματα αξιολόγησης. Ο πελάτης ενθαρρύνεται με μια έκπτωση των ασφάλιστρων του, εφόσον διατηρεί ένα ασφαλές οδηγικό στυλ. Ο στόχος  της εφαρμογής είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών αλλά και να προωθήσει την ασφαλή οδήγηση.

 

Κρατήσαμε για το τέλος το πιο εντυπωσιακό -κατά τη γνώμη μας- κομμάτι της επίδειξης, την πλατφόρμα ESMT.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία υλοποίηση που έχει επιτύχει η Ericsson σε συνεργασία με δεκάδες subcontractors με σκοπό να δώσει στους πελάτες της ένα εποπτικό σύστημα μέσα από το οποίο έχουν ανά πάσα στιγμή πληροφόρηση για την κατάσταση λειτουργίας όλων των συστημάτων και υποσυστημάτων τους, είτε μέσα από την καθαρά λειτουργική σκοπιά, είτε στο παραγόμενο αποτέλεσμα σε επίπεδο ικανοποίησης πελάτη και επίτευξης εμπορικών αποτελεσμάτων.

Μας εντυπωσίασε το βάθος της πληροφόρησης την οποία μπορεί να λάβει ο χρήστης, αλλά ταυτόχρονα το απλό γραφικό περιβάλλον μέσα από το οποίο με μια μόνο ματιά μπορεί να εξάγει γρήγορα και ασφαλώς συμπεράσματα σε πραγματικό χρόνο.

 

 

Share.

Leave A Reply