Αν και θα μπορούσε να είναι πρόταση διακοπών, η πρόσκληση αφορά το έργο των Smart Cities, για το οποίο τα Τρίκαλα άνοιξαν τον δρόμο, και τουλάχιστον άλλοι 13 μεγάλοι δήμοι πρόκειται να ακολουθήσουν, έχοντας δει ήδη τα δικά τους πλάνα, να εγκρίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το πρώτο σκέλος του project έξυπνων πόλεων, που απευθύνεται σε 17 δήμους συνολικά, µε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, και επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, οι πόροι των οποίων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σκοπός είναι οι παραδοσιακές υπηρεσίες να γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Μία έξυπνη πόλη επιδιώκει, πέρα από τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, καλύτερες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων της αστικής λειτουργίας, όπως σε μετακίνηση, ύδρευση, φωτισμό και απορρίμματα.

Επίσης, μία έξυπνη πόλη στοχεύει σε πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση, σε ασφαλέστερους δημόσιους χώρους, και στην κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.

Ο κάθε δήμος θα έχει στη διάθεσή του 38 δράσεις, που περιλαμβάνουν ενδεικτικά, έξυπνα συστήματα ελέγχου στάθμευσης, συστήματα κυκλοφορίας και διαχείρισης αστικών συγκοινωνιών, τηλεϊατρική, άρδευση και διαχείριση πρασίνου, ηλεκτρονική τιμολόγηση, και αρκετά άλλα.

Έτσι, οι δήμοι θα υποβάλουν τα πλάνα τους προς την ΚτΠ, η οποία θα αναλάβει τη δημοσίευση της πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο συμβατότητας και συνάφειας των υποβαλλόμενων στρατηγικών πλάνων, σε σχέση με τους γενικούς στόχους του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», καθώς και την υποστήριξη των δικαιούχων σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Ο δήμος που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Smart Cities, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, είναι ο δήμος της συμπρωτεύουσας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Η ελίτ των 17 δήμων που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση, είναι όπως είπαμε ως τώρα 13, με το μεγαλύτερο κονδύλι να απορροφά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ο δήμος Τρικκαίων και αμέσως μετά ο δήμος Πατρών, με κύρια επένδυση στην ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση. Επόμενος στην κατάταξη απόδοσης κονδυλίων, είναι ο δήμος Πειραιώς, και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο δήμος της Λάρισας.

Κάντε click και διαβάστε στο Weekly Telecom όλα όσα γράφονται και όλα όσα δε γράφονται, για την αγορά ICT την εβδομάδα που μας πέρασε!


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Comments are closed.