Πάγο φαίνεται να βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, στη διαφαινόμενη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, στα ισχύοντα συμβόλαια τηλεφωνίας, την οποία είχαν ζητήσει οι πάροχοι, και η ΕΕΤΤ είχε προωθήσει με δική της πρόταση.

Στο σκεπτικό της πρότασής της, η ΕΕΤΤ επιβεβαίωνε ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές πρώτων υλών και υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, και των Δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2022, ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, μειώθηκε κατά 2,44% σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2021, δηλαδή έγιναν φθηνότερες. Αντίθετα, μεταξύ 2021 και 2022, στο σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 9,65%.

Η πρόταση της ΕΕΤΤ κατέληγε στο συμπέρασμα η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής να υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, να εφαρμόζεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, και να ισχύει για όλα τα συμβόλαια, ακόμα και αν αυτά έχουν υπογραφεί πριν την εφαρμογή της τροποποίησης.

Όμως, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση είναι αρνητική στο να ανάψει το πράσινο φως σε οποιαδήποτε αύξηση, αφού κάτι τέτοιο θα αύξανε ακόμη περισσότερο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και θα δημιουργούσε δυσάρεστες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, ευελπιστούν σε μία αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου, λόγω της σταθεροποίησης σε ανεκτά επίπεδα του κόστους της ενέργειας, και ξορκίζουν σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε αύξηση σε αγαθά και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τηλεπικοινωνιακά τιμολόγια.

Βέβαια η λογική του να μη μπορούν να δείρουν τον γάιδαρο των supermarkets και να δέρνουν αντ’ αυτού το σαμάρι των τηλεπικοινωνιών στερείται λογικής, αλλά ποιος μίλησε για λογική στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα;

Κάντε click και διαβάστε στο Weekly Telecom όλα όσα γράφονται και όλα όσα δε γράφονται, για την αγορά ICT την εβδομάδα που μας πέρασε!


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Comments are closed.