Η επιδείνωση της οικονομίας προκαλεί πλήγμα στις δαπάνες πληροφορικής

0

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η IDC μείωσε τις προβλέψεις της για το 2023, όσον αφορά στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής, καθώς οι επενδύσεις στην τεχνολογία συνεχίζουν να δέχονται τον αντίκτυπο της εικόνας που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία.

Στη νέα μηνιαία πρόβλεψή της, η εταιρεία «βλέπει» συνολική ανάπτυξη που θα φτάσει φέτος το 4,4%, στα 3,25 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 4,5% που αναφερόταν στην πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα και αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκλιση από την πρόβλεψη για 6,0%, που έγινε τον Οκτώβριο του 2022.

«Από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έχουμε δει σαφείς και μετρήσιμες ενδείξεις μιας μέτριας υποχώρησης σε ορισμένους τομείς των δαπανών πληροφορικής», δήλωσε ο Stephen Minton, αντιπρόεδρος της ερευνητικής ομάδας Data & Analytics της IDC. «Οι δαπάνες τεχνολογίας παραμένουν ανθεκτικές σε σύγκριση με τις ιστορικές οικονομικές πτώσεις και άλλους τύπους επιχειρηματικών δαπανών, αλλά τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν πλέον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες».

Μετά από μειώσεις στις προβλέψεις της για τους υπολογιστές, η IDC χαμηλώνει, τώρα, και τις προσδοκίες για ορισμένες πρόσθετες κατηγορίες υλικού, συμπεριλαμβανομένων των servers, των φορητών συσκευών και των περιφερειακών. Οι προβλέψεις δείχνουν κάμψη σε επενδύσεις on-premise υποδομής από επιχειρήσεις, ενώ οι υλοποιήσεις cloud και υπηρεσιών παραμένουν συνολικά πιο ανθεκτικές.

«Ο πιο σημαντικός αντίκτυπος παραμένει συγκεντρωμένος στις καταναλωτικές αγορές, με τις καταναλωτικές δαπάνες πληροφορικής να προβλέπεται πως θα μειωθούν κατά 2% φέτος», δήλωσε ο Minton. «Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωσης των καταναλωτικών δαπανών για τεχνολογία, μια τεράστια αλλαγή από την αύξηση κατά 18% το 2021. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση των επιχειρήσεων για cloud και ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένει ισχυρή, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες».

Για πρώτη φορά, η πρόβλεψη αυτού του μήνα περιλαμβάνει διαχωρισμούς στα κανάλια. Εκεί, φαίνεται ότι ενώ οι άμεσες δαπάνες πληροφορικής αναμένεται να αυξηθούν συνολικά κατά 6,4% το 2023, οι έμμεσες δαπάνες μέσω channel providers θα αυξηθούν κατά μόλις 2,5%, καθώς η πιστωτική «στενότητα» επηρεάζει τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Οι μεταπωλητές που εξακολουθούν να αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από on-premise υποδομές και υπολογιστές αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες στην αγορά φέτος», τόνισε ο Minton. «Εν τω μεταξύ, οι υποδομές cloud, το λογισμικό και οι υπηρεσίες αναπτύσσονται πιο αργά από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών δαπανών πληροφορικής και να ενισχύουν τη γενική αίσθηση ανθεκτικότητας που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο κλάδος».

Share.

Comments are closed.