Επίσημο το USB4 version 2.0 – Προσφέρει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων

0

Το USB Implementers Forum (USB-IF) ανακοίνωσε επίσημα την προδιαγραφή USB4 version 2.0.

Η νέα έκδοση υπόσχεται έως και 80 Gbps αμφίδρομης ροής δεδομένων, κάνοντας χρήση τεσσάρων «λωρίδων». Αυτή η δυνατότητα θα υποστηρίζεται τόσο σε υπάρχοντα καλώδια USB4 40 Gbps, όσο και σε νέα ειδικά καλώδια των 80 Gbps.

Εκτός από τα 80 Gbps αμφίδρομου εύρους ζώνης, η νέα προδιαγραφή διαθέτει επίσης μια νέα λειτουργία, στην οποία τρεις από τις τέσσερις «λωρίδες» μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει λήψη δεδομένων 120 Gbps προς μία κατεύθυνση, με 40 Gbps στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η νεότερη προδιαγραφή προορίζεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως σε οθόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, όπου είναι αναμενόμενο να χρειάζεται μεγάλο εύρος ζώνης προς μία μόνο κατεύθυνση. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτής της δυνατότητας είναι προαιρετική.

Η έκδοση USB4 2.0 ενσωματώνει, επίσης, το DisplayPort 2.1, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα κατά τη διέλευση ενός σήματος DisplayPort. Η νέα προδιαγραφή υποστηρίζει και PCIe 4.0, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει την απόδοση των εξωτερικών καρτών γραφικών σε συσκευές που τις υποστηρίζουν.

Μαζί με την προδιαγραφή USB, διατέθηκαν και νέες εκδόσεις των πιστοποιήσεων USB Type-C και USB Power Delivery, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις νέες δυνατότητες. Υπενθυμίζεται ότι το USB Power Delivery αναβαθμίστηκε πρόσφατα για να υποστηρίξει 240W.

Το USB χρησιμοποιείται ευρέως για τη σύνδεση αμέτρητων συσκευών, για μεταφορά δεδομένων και φόρτιση, επομένως τυχόν βελτιώσεις αναμένεται να επηρεάσουν εκατομμύρια καταναλωτές.

Share.

Comments are closed.