Ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος για το UFBB

0

Στη διαδικασία της συνεδρίας του κάθε ενδιαφερόμενου με την επιτροπή του διαγωνισμού περνά την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστικό διάλογο.

Οι 8 εταιρείες Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom και Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα, θα συζητήσουν με την επιτροπή, μέσω τηλεδιάσκεψης (αποφασίστηκε ότι βολεύει όλες τις πλευρές) προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό τεύχος της προκήρυξης του μεγάλου έργου. Η εκτίμηση είναι ότι αναδόχους θα έχουμε το 2021, είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εντός του έτους.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχουν κληθεί οι πρώτοι 4 ενδιαφερόμενοι (Τέρνα Ενεργειακή, Wind, ΟΤΕ και Ιντρακάτ) και την μεθεπόμενη οι υπόλοιποι. Ο καθένας, το αργότερο 4 μέρες από την συνεδρία του, θα καταθέσει υπόμνημα με τις απόψεις του.

Το UFBB, το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Έχει εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Βάσει των όρων του διαγωνισμού εφόσον και οι 9 υποψήφιοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά οι ανάδοχοι θα είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές.

Share.

Comments are closed.