Δωρεάν ηλιακοί σταθμοί φόρτισης για τις συσκευές προσφύγων και μεταναστών

0

Περιμένοντας ακόμα για λύσεις, τόσο στη μαζική συγκέντρωση προσφύγων στην Ελλάδα, όσο και στο γενικότερο μεταναστευτικό πρόβλημα, κάποιοι προσπαθούν τουλάχιστον να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες λύσεις ανακούφισης. Μία ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχεδίασαν ένα σταθμό φόρτισης κινητών συσκευών, που προσφέρει δωρεάν ενέργεια, καθώς τη διοχετεύει μέσω ηλιακών panels.
solar-chargerΣύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να παρέχει επαρκή ενέργεια σε 12 πρίζες για μία ώρα, επιτρέποντας σε 240 άτομα να φορτίζουν τις συσκευές τους κάθε μέρα. Ο 20-χρονος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος εμπνεύστηκε την ιδέα από το περσινό ταξίδι του στη Σάμο, όπου οι πρόσφυγες ζητούσαν απεγνωσμένα να δανειστούν το κινητό του, ώστε να ενημερώσουν τις οικογένειες τους ότι έφθασαν σώοι. Κάποιοι δε, προσπαθούσαν να οργανώσουν το ταξίδι τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του Google Maps. Το project με τη χαρακτηριστική ονομασία «Ελπίς», υλοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ηλιακών συσσωρευτών, της ελληνικής εταιρείας ενέργειας Entec, με την πρώτη μονάδα να έχει τοποθετηθεί στη Λέσβο.

Η ομάδα των φοιτητών τόνισε πάντως ότι συνάντησαν αρκετές γραφειοκρατικές δυσκολίες – όπως άλλωστε ισχύει για οποιοδήποτε εγχείρημα στη χώρα μας. Παρ’όλα αυτά ετοιμάζουν ήδη άλλες 3 μονάδες, με χρήματα που συγκεντρώνουν μέσω υπηρεσιών crowdfunding, ευελπιστώντας να εξοπλίσουν σταδιακά και άλλα hotspots στην Ελλάδα. Ο δε υπεύθυνος του hotspot στη Λέσβο, Σταύρος Μυρογιάννης, δήλωσε ότι ευελπιστεί να παρέχει εξ ολοκλήρου ηλιακή ενέργεια στο συγκεκριμένο χώρο, όπου ήδη λειτουργούν δημοτικοί λαμπτήρες με αυτό τον τρόπο.

Share.

Leave A Reply