Παρασκευή, 9 Ιουνίου

Κατάργηση του Ειδικού Τέλους Κινητής Τηλεφωνίας ζητά η ΕΕΚΤ

0

Στο μείζον θέμα της υπέρογκης φορολογίας που επιβάλλεται στη χρήση των κινητών τηλεφώνων επανέρχεται η ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) ζητώντας από τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Υποδομών) την κατάργηση του Ειδικού Τέλους Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΤΚΤ) στα συνδυαστικά πακέτα φωνής δεδομένων άνω των 50Mb.

eekt-logo

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ΕΕΚΤ αφορά περίπου 2 εκατ. συνδέσεις ή το 12,1% των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που αντιστοιχεί στο 18% του πληθυσμού της χώρας.  Με βάση τις εκτιμήσεις, ωστόσο, αν η πρόταση της Ένωσης υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, αλλά και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΟΠΑ): Χωρίς αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς, εκτιμάται ότι η διείσδυση των συνδυαστικών πακέτων θα αυξηθεί κατά 30,5% για τη διετία 2014 και 2015 και τα δημόσια έσοδα από τα εν λόγω πακέτα θα ανέλθουν σε 309 εκατ. ευρώ το 2015. Εάν εξαιρεθούν και τα συνδυαστικά πακέτα φωνής – δεδομένων από τον ειδικό φόρο, εκτιμάται 39% ετήσια αύξηση της διείσδυσής τους την επόμενη διετία και έσοδα για το Δημόσιο από τα συνδυαστικά πακέτα 302 εκατ. το 2015.

Τα οφέλη όμως που θα προκύψουν από τη δεύτερη περίπτωση στο σύνολο της οικονομίας, βάσει πάντα της μελέτης του ΟΠΑ, εάν συνυπολογιστεί η επίδραση της διείσδυσης broadband στην ανάπτυξη της χώρας θα συμβάλλουν σε συνολική αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 273 εκατ. ευρώ το 2015 σε σχέση με την πρώτη περίπτωση.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τα δημόσια έσοδα από την Κινητή Τηλεφωνία μειώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από τα επίπεδα του 2009 και διαμορφώθηκαν στα 46,64 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει σήμερα την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 36 – 48% αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 23% και ειδικό τέλος 12-20%).

Share.

Leave A Reply