Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 18 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»IT

Σαν σήμερα: Ο Intel 4004 αλλάζει για πάντα τη βιομηχανία των υπολογιστών

15/11/2022Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read IT

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου του 1971, όταν η Intel, μέσω μιας διαφήμισης στο περιοδικό Electronic News που έφερε τον τίτλο «Announcing A New Era In Integrated Electronics», αποκάλυπτε ένα προϊόν που θα άλλαζε για πάντα τη βιομηχανία των υπολογιστών.

Ο Intel 4004, που αναγνωρίζεται πλέον ως ο πρώτος εμπορικός μικροεπεξεργαστής στην ιστορία, χρησίμευσε ως το θεμέλιο για όλες τις σύγχρονες έξυπνες τεχνολογίες.

Η ιστορία του ξεκίνησε όταν η Nippon Calculating Machine Corp προσέγγισε την Intel το 1969, ζητώντας της να σχεδιάσει 12 προσαρμοσμένα chip για τη νέα της αριθμομηχανή, την Busicom 141-PF.

Σύμφωνα με την Intel, οι μηχανικοί της πρότειναν ένα σύνολο τεσσάρων μόλις chip, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα μπορούσε να προγραμματιστεί για χρήση σε διάφορα προϊόντα, πραγματοποιώντας ένα επίτευγμα μηχανικής που άλλαξε δραματικά την πορεία των ηλεκτρονικών.

Παρά το ότι είχε ιδρυθεί μόλις τρία χρόνια πριν, η Intel… ταρακούνησε τον κόσμο της τεχνολογίας με τον συγκεκριμένο μικροεπεξεργαστή, που αποτελούσε μια ολοκληρωμένη CPU γενικής χρήσης. Ο σχεδιασμός που υιοθετούνταν επέτρεψε σε διάφορες συσκευές να εκτελούν το ίδιο σύνολο υπολογισμών με εκείνο που ήταν σε θέση να φέρουν εις πέρας πολύ μεγαλύτερα μηχανήματα.

Και αυτό γιατί ο μικροεπεξεργαστής, που έφτανε στο μέγεθος ενός μικρού νυχιού, παρείχε την ίδια υπολογιστική ισχύ με τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε εν έτει 1946, ο οποίος απαιτούσε ένα ολόκληρο δωμάτιο για να χωρέσει.

Φήμες έλεγαν ότι το διαστημόπλοιο Pioneer 10 της NASA (το πρώτο που προσέγγισε εξωπλανήτες) χρησιμοποιούσε έναν 4004. Ωστόσο, ο οργανισμός ανέφερε ότι ενώ είχε αξιολογήσει την χρήση του 4004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελούσε πολύ «φρέσκια» τεχνολογία για το συγκεκριμένο σκάφος.

Το 2010, οι Federico Faggin, Stanley Mazor και Marcian “Ted” Hoff, αρχιμηχανικοί του 4004, τιμήθηκαν με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama, για την πρωτοποριακή τους εργασία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

history Intel
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων

Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία

Στην τελική φάση η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για τα κοινωνικά δίκτυα

WINGS ICT Solutions: πράσινη έξυπνη σχολική μονάδα στον Δήμο Αιγάλεω

SmartTalks #112: Χρυσάνθη Βαλιανάτου, Flip – Νέα εποχή στο refurbished!

Το Παρίσι μειώνει την εξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Infocom Today #164: Η ΤΝ ανατρέπει τις ισορροπίες και φέρνει νέα δεδομένα!
  • ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν αυτοματοποιημένα οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις για 1 εκ. φυσικά πρόσωπα
  • Webinars από την ΕΛΜΗSYSTEMS για την Hλεκτρονική Tιμολόγιση και την Αγορά της Λιανικής
  • Lidl Ελλάς: Ενισχύει το Make-A-Wish με 120.000€ μέσω της πασχαλινής της ενέργειας
  • Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΡΑΑΕΥ: Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων
  • Προτάσεις για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε η Eurelectric
  • «Innovation Meets Industry»: ΣΦΕΕ και ID-GC συνεργάζονται για την Υγεία
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
  • Η ESET παρουσιάζει λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες του ESET PROTECT
  • Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM
  • Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025 – στο στόχαστρο τα διαπιστευτήρια χρηστών
  • Κυβερνοαπειλές Μάρτιο 2026: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει 1.390 επιθέσεις ανά εβδομάδα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.