Λευκός Οίκος κατά Musk για το «αποκρουστικό» αντισημιτικό ψέμα – Αποχωρούν οι διαφημιστές

0

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Elon Musk ότι επαναλαμβάνει ένα «ειδεχθές ψέμα» για τους Εβραίους, αφού ο ιδιοκτήτης του X φάνηκε να επιδοκιμάζει μια αντισημιτική ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα.

Την Τετάρτη, ο Musk απάντησε σε μια ανάρτηση που κοινοποίησε μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας, αποκαλώντας την «πραγματική αλήθεια». Ο Musk αρνήθηκε ότι η ανάρτηση ήταν αντισημιτική.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η υποστήριξή του προς την ανάρτηση, η οποία προκάλεσε οργή στο διαδίκτυο, ήταν «απαράδεκτη».

«Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια προώθηση του αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Andrew Bates.

Σημείωσε ότι η ανάρτηση στην οποία απαντούσε ο Musk αναφερόταν σε μια θεωρία συνωμοσίας, η οποία στο παρελθόν παρακίνησε έναν άνδρα που σκότωσε 11 ανθρώπους, σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, το 2018.

«Είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται το αποτρόπαιο ψέμα πίσω από την πιο μοιραία πράξη αντισημιτισμού στην αμερικανική ιστορία, ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον έναν μήνα μετά την πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από την εποχή του Ολοκαυτώματος», είπε ο Bates, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς, που πραγματοποιήθηκε την 7η Οκτωβρίου, κατά του Ισραήλ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του X, Linda Yaccarino, έγραψε σε προηγούμενο tweet ότι η εταιρεία είναι «εξαιρετικά ξεκάθαρη για τις προσπάθειές της γύρω από την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων. Δεν υπάρχει θέση για αυτό πουθενά στον κόσμο – είναι άσχημο και λάθος».

Την Τετάρτη, ο Musk απάντησε με το σχόλιό του σε μια ανάρτηση που κατηγορούσε τις εβραϊκές κοινότητες ότι υποστηρίζουν το «μίσος εναντίον των λευκών».

Η ανάρτηση φέρεται να αποτελούσε επιδοκιμασία μιας ρατσιστικής και αντισημιτικής θεωρίας συνωμοσίας, γνωστής ως «λευκή γενοκτονία», η οποία υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι σχεδιάζουν συστηματικά να ενθαρρύνουν τη μετανάστευση «μη λευκών» προς τις δυτικές χώρες, προκειμένου να «εξαλείψουν» τη λευκή φυλή.

Η θεωρία συνωμοσίας παρακίνησε μια μαζική δολοφονία στη συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπουργκ το 2018, όπου έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ήταν η πιο θανατηφόρα αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Musk αρνήθηκε ότι είναι αντισημίτης και αργότερα υποστήριξε ότι τα σχόλιά του δεν αναφέρονταν σε όλους τους Εβραίους αλλά σε ομάδες όπως το Anti-Defamation League (ADL) και άλλες απροσδιόριστες «εβραϊκές κοινότητες».

Η διαμάχη για τον αντισημιτισμό έρχεται καθώς ορισμένοι οργανισμοί έχουν σταματήσει να αγοράζουν διαφημίσεις στο X, που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Twitter, επικαλούμενοι το εξτρεμιστικό περιεχόμενο που εντοπίζεται στο κοινωνικό δίκτυο.

Για παράδειγμα, η IBM σταμάτησε τις διαφημιστικές δαπάνες της, μετά από αναφορά ότι το περιεχόμενό της τοποθετήθηκε δίπλα σε δημοσιεύσεις που επαινούσαν τον Χίτλερ και τον ναζισμό. Η Apple είπε αργότερα ότι θα σταματήσει την αγορά διαφημίσεων στην πλατφόρμα.

Η Χ δήλωσε στο BBC ότι οι διαφημίσεις δεν τοποθετούνται σκόπιμα δίπλα σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο, ότι οι λογαριασμοί που προωθούν τους Ναζί δεν κερδίζουν χρήματα και ότι συγκεκριμένες αναρτήσεις θα χαρακτηρίζονται ως «ευαίσθητα μέσα».

Ξεχωριστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα τμήματα της να σταματήσουν να αγοράζουν διαφημίσεις στο X, λόγω ανησυχιών για παραπληροφόρηση σε σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Elon Musk δήλωσε το Σάββατο ότι θα καταθέσει μια «θερμοπυρηνική αγωγή» κατά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Media Matters και άλλων.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.