Η Microsoft ήθελε να πουλήσει την Bing στην Apple, αλλά δεν τα κατάφερε

0

Η Microsoft συζήτησε την πώληση της Bing στην Apple, κάτι που συνέβη γύρω στο 2020, σε μια συμφωνία που θα είχε οδηγήσει στην αντικατάσταση της Google ως προεπιλεγμένης επιλογής στις συσκευές της κατασκευάστριας του iPhone.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στελέχη της Microsoft συναντήθηκαν με τον επικεφαλής υπηρεσιών της Apple, Eddy Cue -ο οποίος μεσολάβησε για την τρέχουσα σχέση με την Google- ώστε να συζητηθεί η πιθανότητα εξαγοράς της Bing. Οι συνομιλίες ήταν διερευνητικές και δεν έφτασαν ποτέ σε προχωρημένο στάδιο.

Με τα χρόνια, οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει και για άλλους τρόπους ώστε να κάνουν την Bing την προτιμώμενη επιλογή, αν και η Apple παρέμεινε με την Google. Αυτές οι συνομιλίες έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, σε μια χρονική στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται σε νομική διαμάχη με την Google, προσπαθώντας να δείξει ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά.

Η σχέση της Apple με την Google, η οποία πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια για να δώσει στη μηχανή αναζήτησής της μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία στο iPhone και σε άλλες συσκευές, έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση.

Η Apple και η Google έκλεισαν την πρώτη τους συμφωνία σε σχέση με την αναζήτηση το 2002, πριν η Apple κυκλοφορήσει τον πρώτο της browser για Mac. Με το πέρασμα των χρόνων, η συμφωνία επεκτάθηκε στις νέες συσκευές, κυρίως στο iPhone. Μέχρι το 2020, η Apple εισέπραττε 4 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το deal, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα χρήματα που προέκυπταν από τη συμφωνία με τη Google ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Apple αρνήθηκε να εξαγοράσει την Bing. Η εταιρεία είχε επίσης ανησυχίες σε σχέση με την ικανότητα της Bing να ανταγωνιστεί την Google σε ποιότητα και δυνατότητες.

Ωστόσο, η Apple έχει χρησιμοποιήσει την Bing. Το προϊόν της Microsoft ήταν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Siri και το Spotlight μεταξύ 2013 και 2017. Ωστόσο, η εταιρεία επέστρεψε στην Google το 2017, ως μέρος μιας ενημερωμένης συμφωνίας για την κατανομή των εσόδων. Η Bing παραμένει ως επιλογή για τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Safari.

Στο δικαστήριο, το στέλεχος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Microsoft, Jon Tinter, δήλωσε ότι η εταιρεία του εξέτασε μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη σχέση της με την Apple, το 2016, μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις δαπάνες της Google και να καταστήσει την Bing προεπιλεγμένη επιλογή στις συσκευές της Apple. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών, Tim Cook και Satya Nadella, συναντήθηκαν για να συζητήσουν για μια συμφωνία, είπε ο Tinter.

Σήμερα, η Google παραμένει ως μηχανή αναζήτησης σε Siri και Spotlight, καθώς και η προεπιλεγμένη επιλογή στο Safari. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Cue είπε ότι η συμφωνία μεταξύ Apple και Google επεκτάθηκε το 2021. Αυτή η αναφορά τοποθετεί τη συγκεκριμένη επέκταση έναν χρόνο ή περισσότερο μετά την πρόταση της Microsoft να πουλήσει τη Bing.

Ο Cue άφησε να εννοηθεί ότι η τεχνολογία της Bing ήταν κατώτερη από εκείνη της Google, λέγοντας ότι δεν «ξέρω τι θα κάναμε» εάν οι διαπραγματεύσεις με την Google κατέρρεαν. Εάν η Apple είχε εξαγοράσει την Bing, είναι απίθανο η εταιρεία να είχε απλώς ενσωματώσει το brand στην πλατφόρμα της. Σε προηγούμενες εξαγορές, η Apple απέκτησε τεχνολογία και πόρους προκειμένου να δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά.

Στην κατάθεσή του, ο Cue τόνισε ότι η Apple δεν βλέπει την ανάγκη να αναπτύξει τη δική της μηχανή αναζήτησης, επειδή η Google είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.