ΗΠΑ: Περιορίζεται η επέκταση στην Κίνα εταιρειών που λαμβάνουν επιχορηγήσεις

0

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους οριστικούς περιορισμούς, σε σχέση με την επέκταση στην Κίνα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ημιαγωγών και που θα λάβουν ομοσπονδιακά κεφάλαια για την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Είναι το τελευταίο ρυθμιστικό εμπόδιο πριν το Υπουργείο Εμπορίου χορηγήσει ομοσπονδιακή στήριξη αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κεφάλαια που προορίζονται να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή chipset.

Το Chips Program Office, το οποίο ετοιμάζεται να χορηγήσει 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και εγγυήσεις δανείων, θα εμποδίσει τις εταιρείες που θα αποκτήσουν αυτά τα χρήματα από το να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή ή να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στην Κίνα.

«Το Chips for America είναι ουσιαστικά μια πρωτοβουλία εθνικής ασφάλειας και αυτά τα προστατευτικά κιγκλιδώματα θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που λαμβάνουν αμερικανικά κρατικά κεφάλαια δεν υπονομεύουν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την ενίσχυση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εμπορίου αφαίρεσε έναν αυστηρό περιορισμό από τους αρχικούς προτεινόμενους όρους. Προηγουμένως, προβλεπόταν ανώτατο όριο δαπανών 100.000 δολαρίων για επενδύσεις στην Κίνα, κάτι που θα εμπόδιζε τις εταιρείες να λάβουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να αυξήσουν την παραγωγή γύρω από πολύ προηγμένες τεχνολογίες.

Οι επικριτές ανησυχούν ότι το να επιτραπεί στις εταιρείες που κερδίζουν ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, να συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνατότητες τους στην Κίνα, μπορεί να βοηθήσει το ασιατικό έθνος να αυξήσει τις δυνάμεις της στον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ για τεχνολογική υπεροχή.

Το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας τσιπ που έχουν ταξινομηθεί ως κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια, υποβάλλοντάς τα σε αυστηρότερους περιορισμούς.

Οι ΗΠΑ μπορούν να ανακτήσουν ολόκληρο το ποσό των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων εάν ένας αποδέκτης παραβιάζει τους κανόνες, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.