Οι επαναστάσεις δεν είναι ποτέ απρόσκοπτες και το «ταξίδι» στην εποχή του 5G δεν αποτελεί εξαίρεση. Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός ψηφιακός μετασχηματισμός, η πορεία προς την ευρεία ανάπτυξη και υιοθέτηση του 5G συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά εμπόδια. Η μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και είναι κάτι που δεν αφορά μόνο στις ταχύτητες και τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Άλλωστε, το 5G έρχεται στο πλαίσιο μιας ασταμάτητης καινοτομίας, που ωθεί συνεχώς τα όρια του δυνατού– και αυτό έρχεται να αποδείξει.

Ο δρόμος προς την «επικράτηση» του 5G συνεχίζει να περνά μέσα από κρίσιμες προκλήσεις. Η ανάπτυξη της σχετικής υποδομής απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι η κάλυψη είναι ευρεία, απρόσκοπτη και αποτελεσματική. Επιπλέον, αυτή η μετάβαση συνεπάγεται τον πολλαπλασιασμό των συμβατών συσκευών, για την αξιοποίηση της δυναμικής που φέρνει η βελτιωμένη συνδεσιμότητα, επηρεάζοντας άμεσα πολλές βιομηχανίες και την εμπειρία του καταναλωτή. Τα ρυθμιστικά εμπόδια, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο, δοκιμάζουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί αυξημένες επενδύσεις, σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και στις υποδομές. Η ουσιαστική οικονομική υποστήριξη, από όλες τις πλευρές που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, είναι απαραίτητη, ώστε να πραγματοποιηθούν βήματα προς την ενίσχυση του δικτύου και τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης 5G συνδεσιμότητας. Είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες για υποδομές, ιδίως σε προηγμένο δικτυακό εξοπλισμό και οπτικές ίνες – τα συστήματα, δηλαδή, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τηλεπικοινωνιών του σήμερα!

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται επιπρόσθετες επενδύσεις και στο θέμα του R&D, για την αντιμετώπιση πιθανών τρωτών σημείων ασφαλείας και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης του 5G. Αυτές οι επενδύσεις, όπως είναι αναμενόμενο, θα φέρουν στο προσκήνιο νέες εφαρμογές και περιπτώσεις χρήσης γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις επενδύσεις, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης των λεγόμενων «killer apps» για το 5G – εκείνων των εφαρμογών που θα αλλάξουν το «παιχνίδι» και θα ενισχύσουν τη ζήτηση από τους χρήστες, αναδεικνύοντας αποτελεσματικά τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρονται. Ενώ πολλοί εικάζουν πως τομείς όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR) και το immersive gaming είναι σε θέση να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το «killer app» του 5G παραμένει, επί του παρόντος, κάτι «άπιαστο».

Το ταξίδι για την εύρεση αυτής της συναρπαστικής εφαρμογής είναι τόσο συναρπαστικό όσο και η ίδια η μετάβαση στο 5G. Με ένα ανοιχτό πεδίο για καινοτομία, οι developers, οι επιχειρήσεις, οι startups και οι ερευνητές από όλο τον κόσμο καλούνται να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να φέρουν στο προσκήνιο τις εφαρμογές που θα «ξεκλειδώσουν» την πραγματική δύναμη του 5G!

Το Mobile Connected World, ένα συνέδριο που έρχεται στις 5 Οκτωβρίου 2023, για 13η φορά, με την υπογραφή και την αξιοπιστία της Smartpress, θα φέρει στο προσκήνιο όλα τα παραπάνω ζητήματα, θα εξερευνήσει τις προκλήσεις, θα εμβαθύνει στις επενδυτικές ευκαιρίες και θα αναζητήσει το «5G killer app».

Το Mobile Connected World υπόσχεται να αποτελέσει την πύλη προς το μέλλον του mobile connectivity! Μάθετε περισσότερα και πραγματοποιήστε σήμερα την εγγραφή σας, δωρεάν και με ένα κλικ, στο https://www.mcw.gr/!


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.