Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Wang Wentao, προέτρεψε την Ιαπωνία να σταματήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές ημιαγωγών, χαρακτηρίζοντάς το «αδίκημα» που «παραβίασε σοβαρά» τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες.

Η κριτική κατά της Κίνας για τους περιορισμούς στις εξαγωγές πραγματοποιήθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Wang με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου, Yasutoshi Nishimura, στις 26 Μαΐου, στη διάσκεψη του Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) στο Ντιτρόιτ.

Η Ιαπωνία, μαζί με την Ολλανδία, συμφώνησαν τον Ιανουάριο να υιοθετήσουν τους αμερικανικούς ελέγχους στις εξαγωγές, που θα περιορίσουν την πώληση ορισμένων εργαλείων κατασκευής chipset στην Κίνα, έχοντας θέσει περιορισμούς στην εξαγωγή 23 τύπων εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών στη γειτονική χώρα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τους περιορισμούς πέρυσι, με στόχο να επιβραδύνουν το έργο της Κίνας γύρω από τους υπερυπολογιστές – που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικών όπλων και τεχνητής νοημοσύνης.

Η δήλωση από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σημείωσε ότι η χώρα «είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς οικονομικούς και εμπορικούς τομείς».

Την Παρασκευή, ο Nishimura συναντήθηκε με την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Gina Raimondo, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στην έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων chip και τεχνολογιών, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη.

Πριν από μερικές ημέρες, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλα προηγμένα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν να «απομακρυνθούν» αλλά όχι να αποσυνδεθούν από την Κίνα, μειώνοντας την έκθεσή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.