Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), παρατηρεί, σε ανακοίνωση του, πως υπάρχει «αυξημένη επιθυμία να χρησιμοποιηθούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα». Εντούτοις, παρά το ότι αναγνωρίζει πως αυτά τα εργαλεία «μπορεί να είναι ωφέλιμα», υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, την ανάγκη για προσεκτική εξέταση των κινδύνων και των επιπτώσεών στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CCBE, η οποία εκδόθηκε μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Προέδρου του, Παναγιώτη Περάκη, «τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται από το δικαστικό σύστημα και από τις Αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα περιβάλλοντα. Από αυτήν την άποψη, είναι σημαντικό η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την οικογενειακή ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στη μη διάκριση και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη».

«Από τη σκοπιά του νομικού επαγγέλματος, η χρήση αυτών των συστημάτων δεν πρέπει να υπονομεύει τα πρότυπα ηθικής στα οποία δεσμεύεται το επάγγελμα, ιδίως το απόρρητο των επικοινωνιών μεταξύ δικηγόρων και πελατών, κάτι που είναι απαραίτητο για την τήρηση του κράτους δικαίου. Το CCBE είναι πεπεισμένο ότι η αποτελεσματική ανθρώπινη εποπτεία της χρήσης AI εργαλείων στον τομέα της δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση ενός συστήματος δικαιοσύνης που διέπεται από το κράτος δικαίου και τονίζει ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να παραμείνει μια ανθρωποκεντρική δραστηριότητα».

Το CCBE πιστεύει ότι «οποιοσδήποτε πραγματικός ή δυνητικός κίνδυνος για την ορθή και δίκαιη λειτουργία του δικαστικού συστήματος αποτελεί απειλή για την ίδια τη δικαιοσύνη. Το CCBE θεωρεί, επίσης, ότι η χρήση ορισμένων νέων τεχνολογιών, όπως η προγνωστική και η δημιουργία προφίλ μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην επιβολή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για μια δημοκρατική κοινωνία». Ως εκ τούτου, μαζί με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, το CCBE ζητά την απαγόρευσή των συγκεκριμένων εργαλείων.

Προτού χρησιμοποιηθούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης από το δικαστικό σύστημα και τις Αρχές επιβολής του νόμου, το CCBE ζητά ένα σύνολο καθορισμένων κανόνων και αρχών που διέπουν τη χρήση τους. Ως εκ τούτου, καλεί τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς Αρχές και οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα και στην επιβολή του νόμου ελέγχεται κατάλληλα και ρυθμίζεται, αλλά και ότι ο κανονισμός αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες αυτών των συστημάτων.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.