Το Twitter εγκατέλειψε τον κώδικα ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση, όπως ανακοίνωσε ο Thierry Breton, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς να επιμένει ότι «οι υποχρεώσεις παραμένουν» για τον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης.

«Μπορείς να τρέξεις αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς», ανέφερε ο Breton σε ένα tweet, αφού επιβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα, που έχει εξαγοραστεί από τον Elon Musk, εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό κώδικα κατά της παραπληροφόρησης, τον οποίο έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Πέρα από τις εθελοντικές δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του DSA από τις 25 Αυγούστου», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες – τους νέους κανόνες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προβλέπουν και πρόστιμα ύψους έως και 6% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας. «Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες για την επιβολή της νομοθεσίας», υπογράμμισε ο επίτροπος.

Ο κώδικας για την παραπληροφόρηση αποτελεί ένα εθελοντικό εγχειρίδιο κανόνων, που περιλαμβάνει υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες σε σχέση με την παρακολούθηση της πολιτικής διαφήμισης, της παραπληροφόρησης και της παροχής μεγαλύτερης πρόσβασης σε τρίτους. Η συμμετοχή στον κώδικα έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων εκ των υποχρεώσεων αυτών των εταιρειών, στο πλαίσιο του ξεχωριστού και υποχρεωτικού DSA.

Το Twitter είναι μία από τις οκτώ πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του DSA. Οι άλλες είναι το Facebook, το TikTok, το YouTube, το Instagram, το LinkedIn, το Pinterest και το Snapchat.

Ο Breton έχει αναφέρει δημοσίως ότι θα θέσει προσωπικά τον Musk προ των ευθυνών του, για τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.