Βραζιλία και Κίνα «δίνουν τα χέρια» για 5G, κυβερνοασφάλεια και ημιαγωγούς

0

Η Βραζιλία και η Κίνα προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών, με στόχο τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς των ημιαγωγών, της κυβερνοασφάλειας και του 5G, μια κίνηση που -όπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα- θα μπορούσε να ωφελήσει την κινεζική Huawei.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, στην Κίνα, εκεί όπου οι δύο πλευρές υπέγραψαν 15 μνημόνια κατανόησης σε σχέση με την εκτόξευση ενός ακόμη δορυφόρου, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Οι συμφωνίες ανοίγουν, επίσης, τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κινεζικού εργοστασίου ημιαγωγών στη Βραζιλία, καθώς η τελευταία «δεν θα ασκήσει βέτο» στην ανάπτυξη του, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τεχνολογίας με τους Κινέζους, όπως αποκάλυψε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Lula, Celso Amorim, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Το Reuters ανέφερε, επίσης, ότι ο Lula επισκέφτηκε μια εγκατάσταση της Huawei και δοκίμασε ένα VR headset, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η επίσκεψη αποτέλεσε «μια επίδειξη του ότι θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε προκαταλήψεις στις σχέσεις μας με τους Κινέζους».

Καθώς η Βραζιλία καλωσορίζει τις κινεζικές επενδύσεις, πολλά δυτικά κράτη έχουν απαγορεύσει την τεχνολογία και το λογισμικό που προέρχονται από τη χώρα, λόγω ανησυχιών γύρω από θέματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Share.

Comments are closed.