Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας

0

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους και εντείνουν τη συνεργασία τους, εγκαινιάζοντας την ειδική ομάδα ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι ψηφιακές υποδομές. Τη σύσταση της εν λόγω ομάδας είχαν προαναγγείλει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στις 11 Ιανουαρίου του 2023.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «οι προκλήσεις για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες και δυναμικές. Μια σειρά παραγόντων δοκιμάζει συνεχώς την ανθεκτικότητά μας, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την ανοικτότητα, την αλληλεξάρτηση και τη συνδεσιμότητα των κοινωνιών και των οικονομιών μας.

Η εργαλειοποίηση και οι πράξεις δολιοφθοράς κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream οδήγησαν σε αυξημένη εστίαση για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της κρίσιμης υποδομής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εθνικής και συλλογικής ανθεκτικότητας έναντι των απειλών για τις κρίσιμες υποδομές μας».

Η von der Leyen δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας. Ανώτεροι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα συνεργαστούν στενά για να ταυτοποιήσουν τις βασικές απειλές εναντίον των υποδομών ζωτικής σημασίας και θα επεξεργαστούν κατάλληλες λύσεις».

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, θα ενισχύσουν την κοινή επίγνωση της κατάστασης και θα αναπτύξουν βασικές αρχές για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων μετριασμού και διορθωτικών ενεργειών. Η Task Force θα καλύψει τέσσερις τομείς σε αυτό το στάδιο: ενέργεια, ψηφιακές υποδομές, μεταφορές και διάστημα. Η Task Force αποτελείται από μέλη του προσωπικού της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και θα συσταθεί στο πλαίσιο του Δομημένου Διαλόγου ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα.

«Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να εξουδετερώσουμε τη δράση όσων επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας και θα διασφαλίσουμε ότι οι υποδομές ζωτικής σημασίας παραμένουν γερές και αξιόπιστες απέναντι στις μεταβαλλόμενες απειλές», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Share.

Comments are closed.