Παρασκευή, 31 Μαρτίου

ΗΠΑ: Προειδοποιούν την Τουρκία για τις εξαγωγές τεχνολογίας προς τη Ρωσία

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία για τις εξαγωγές χημικών, μικροτσίπ και άλλων προϊόντων προς τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, αναφέροντας ακόμη και το ενδεχόμενο κυρώσεων προς τουρκικές εταιρείες ή τράπεζες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις.

Ο Brian Nelson, Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, επισκέφθηκε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ώστε να τους παροτρύνει σε σχέση με τη συνεργασία για τη διακοπή της ροής τέτοιων αγαθών.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε μια ομιλία τους προς τους τραπεζίτες, ο Nelson σημείωσε ότι η αξιοσημείωτη άνοδος των εξαγωγών προς τη Ρωσία καθιστά τις τουρκικές οντότητες «ιδιαίτερα ευάλωτες σε κινδύνους φήμης και κυρώσεων» ή ακόμη και απώλειας της πρόσβασης στις αγορές του G7.

Θα πρέπει «να λάβουν επιπλέον μέτρα για να αποφύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε συναντήσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Nelson και μια αντιπροσωπεία έκαναν λόγο για εξαγωγές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία, οι οποίες προκαλούν ανησυχίες.

«Δεν υπάρχει καμία έκπληξη στο ότι η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να αξιοποιήσει τους ιστορικούς οικονομικούς δεσμούς που έχει με την Τουρκία», δήλωσε αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του. «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η τουρκική απάντηση».

Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται επί της αρχής στις σαρωτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, αλλά λέει ότι δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία, προτρέποντας τη Δύση να παράσχει οποιαδήποτε απόδειξη για το αντίθετο.

Share.

Comments are closed.