Weekly Telecom: Θα ’ναι σα να μπαίνει η άνοιξη!

0

Η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται! Αν ισχύει αυτό, το 2023 μπήκε “εαρινό” και με το δεξί. Τις δύο πρώτες ημέρες του χρόνου ήταν όλοι στις πλατείες και στις παραλίες, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι ημερήσιοι εκδρομείς. Η στήλη εύχεται να είναι ανοιξιάτικο, το 2023, σε όλα τα μέτωπα…

Τι να περιμένουμε όμως, πραγματικά, το Νέο Έτος; Καταρχάς, η χρονιά ξεκινά με την επίσημη παρουσίαση της νέας μεγάλης Nova. Στις 11 Ιανουαρίου «τα σπουδαία», αλλά έχουμε να περιμένουμε πολλά και διάφορα από το νέο σχήμα. Κυρίως σε επίπεδο ανταγωνισμού, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η εμπορική πολιτική θα είναι αρκετά πιο επιθετική και το cross selling θα φτάσει στο απόγειο.

Από εκεί και πέρα, κρατείστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι το 2023 θα είναι από τις χρονιές που θα δούμε μεγάλη έμφαση στις οπτικές ίνες και στο FTTH.

Ειδικά, από τη στιγμή που θα βγει το Gigabit voucher που θα δώσει τη δυνατότητα για πολύ καλές τιμές σε πακέτα άνω των 200 Mbps. Εκεί θα είναι μάλλον, η επόμενη «μάχη». Τώρα, το ότι 500 μέτρα από την Ομόνοια, με το ζόρι έχουμε 45Mbps αυτό είναι λεπτομέρεια…

Επίσης, περιμένουμε περισσότερες εφαρμογές στο 5G, ειδικά όταν θα ξεκινήσει να λειτουργούν και τα 5G SA δίκτυα. Παράλληλα, ευελπιστούμε, να γυρίσει κι ο τροχός, να επενδύσει το Φαιστός και να δούμε κάποιες 5G εφαρμογές!

Γενικότερα, θα είναι μία χρονιά όπου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «θα αλλάξουν πίστα» σε πολλούς τομείς, με πιο σημαντικό το ότι θα μετατραπούν από Telco to Techco!
Στην πληροφορική περιμένουμε να συνεχιστεί το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Και είναι πολύ πιθανό να δούμε και σχήματα που δεν θα περιμέναμε να δούμε.

Ο λόγος; Τα έργα της ΚτΠ που χρειάζονται πολύ κόσμο για να υλοποιηθούν. Σκεφτείτε ότι περιμένουμε τουλάχιστον 50 διαγωνισμούς, με τον συνολικό προϋπολογισμό, μόνο για αυτά τα έργα, πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Μιλάμε για πολλά λεφτά και αυτό το ξέρουν οι «παίκτες» και ετοιμάζονται αναλόγως.
Παρεμπιπτόντως, περιμένουμε να δούμε πιο ενεργές τις Nova και Vodafone, ως επικεφαλής κοινοπραξιών, που θα «κατεβαίνουν» σε έργα. Η Cosmote το κάνει ήδη!

Στη λιανική, πολλά θα εξαρτηθούν από την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Οι πληθωριστικές πιέσεις, προφανώς θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη… πίεση, αλλά η «έξοδος» του Πλαισίου από το ΧΑ μπορεί να δημιουργήσει άλλου τύπου εξελίξεις, καθώς ο ανταγωνισμός των 3 «μεγάλων» θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Περιμένουμε περισσότερα σε επίπεδο υποδομών (π.χ. αποθήκες), αυτόματο check out στα ταμεία και γενικότερα θα δούμε πολλά και διάφορα, αλλά και ιδιαίτερο ανταγωνισμό, με τα προγράμματα digital transformation που ανακοινώνονται σύντομα.

Όσον αφορά στους κατασκευαστές, η τριάδα Samsung, Apple, Xiaomi θα κυριαρχήσει και φέτος και το ερώτημα είναι αν οι νέοι «παίκτες» θα μπορέσουν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα. Και κυρίως, από ποιους θα πάρουν αυτά τα μερίδια, δεδομένου ότι κάποιοι από την τριάδα έχουν «τσιμεντώσει» το κοινό τους. Αυτές είναι οι προβλέψεις για το 2023.

Κάντε click και διαβάστε στο Weekly Telecom όλα όσα γράφονται και όλα όσα δε γράφονται, για την αγορά ICT την εβδομάδα που μας πέρασε

Με τη σειρά μας, να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε το 2022 και να σας ευχηθούμε Υγεία, Ευτυχία και Δημιουργικότητα το 2023. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα έρχονται!

Share.

Comments are closed.