Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών οι πωλήσεις καρτών γραφικών

0

Η ζήτηση για κάρτες γραφικών υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών στο τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία που πραγματοποιεί αναλύσεις γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο, η Jon Peddie Research.

Η έκθεση δείχνει ότι οι πωλήσεις καρτών γραφικών για desktop υπολογιστές έφτσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος τριμήνου. Όπως και με άλλα προϊόντα, οι πωλήσεις GPU έπιασαν «οροφή» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι χρήστες έμεναν σπίτι και αναζητούσαν ισχυρότερο εξοπλισμό. Αλλά, πλέον, η ζήτηση μειώνεται, εν μέσω και μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Η έκθεση του 3ου τριμήνου για την αγορά των GPU καλύπτει τις GPU για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, καθώς και τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας με ενσωματωμένα chipset γραφικών. Σύμφωνα με την έκθεση, η AMD, η Nvidia και η Intel απέστειλαν συνδυαστικά κάτι λιγότερο από 6,9 εκατομμύρια desktop GPU, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία αναλύσεων σημειώνει ότι η ύφεση του 2008 προκάλεσε μείωση κατά 46% στις αποστολές GPU μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 -όταν έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών χάρη στην κυκλοφορία της 8800 GT της Nvidia- και του τέταρτου τριμήνου του 2008.

Οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά των GPU είναι η AMD και η Nvidia. Σύμφωνα με την ανάλυση, η πρώτη δέχθηκε πολύ σημαντικότερο πλήγμα σε σύγκριση με την δεύτερη. Αν και οι αποστολές desktop GPU της Nvidia μειώθηκαν κατά 40%, οι πωλήσεις της AMD μειώθηκαν κατά 74% από έτος σε έτος.

Είναι γνωστό ότι η αγορά των GPU συνδέεται με την αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Με τη μείωση των πωλήσεων PC, tablet και smartphones, ήταν προφανές ότι οι κατασκευαστές GPU θα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Ωστόσο, η αγορά των καρτών γραφικών έχει πληγεί και από έναν άλλον παράγοντα.

Τα δεδομένα της Peddie δείχνουν ότι οι πωλήσεις GPU που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου – κάτι που πιθανότατα συνδέεται με τη λεγόμενη «συγχώνευση» του Ethereum, κατά την οποία υιοθετήθηκε ένας νέος αλγόριθμος που δεν απαιτεί εξόρυξη. Στην έκθεση, η Peddie σημειώνει ότι η εξόρυξη Ethereum βοήθησε στη διόγκωση των τιμών και των πωλήσεων GPU τα τελευταία χρόνια, επομένως η «έξοδος» έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση.

Κοιτώντας προς το μέλλον, η Peddie επισημαίνει ότι τόσο η AMD όσο και η Nvidia παρουσίασαν νέες GPU φέτος – συγκεκριμένα, εκείνες των σειρών Radeon RX 7000 και RTX 4000. Αυτά τα μοντέλα αποτελούν GPU υψηλών προδιαγραφών, με τις δύο εταιρείες να αναμένεται πως θα κυκλοφορήσουν πιο προσιτές GPU μέσα στο 2023, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει ώθηση στις πωλήσεις της αγοράς.

Η Intel εισήλθε στην αγορά GPU φέτος και τα πρώτα μοντέλα της σειράς Arc Alchemist βοήθησαν την εταιρεία να αποκτήσει μερίδιο 4% της συνολικής αγοράς. Η Nvidia αύξησε το μερίδιο της κατά 10,2%, στο 86% συνολικά, ενώ η AMD έχει υποχωρήσει σε περίπου 10%.

Share.

Comments are closed.