Επιστολή της ΕΕΚΤ στον υπουργό οικονομικών για το 10% στην συνδρομητική τηλεόραση

0

Την εκ νέου αναστολή εφαρμογής του τέλους 10% στην συνδρομητική τηλεόραση μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 και την εξέταση της οριστικής κατάργησης του, ζήτησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή της Ένωσης, Γιώργο Στεφανόπουλο, εφόσον το τέλος δεν ανασταλεί θα συντελέσει στην ακύρωση μέρους των θετικών επιδράσεων από τη μείωση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνολικά και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα.

Το συγκεκριμένο τέλος (10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού) ήταν ένα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανεστάλη αρχικά το 2020 για την περίοδο από 1/10/2020 έως και 30/9/20212 και έπειτα έως και τις 30/06/2022. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες προβλέπεται ειδικός φόρος στους συνδρομητές τηλεόρασης.

«Σε ένα περιβάλλον ανησυχητικών πληθωριστικών πιέσεων» επισημαίνει η ΕΕΚΤ «η περαιτέρω επιβάρυνση των λογαριασμών συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, να επιφέρει μείωση της συνδρομητικής βάσης των παρόχων και συνακόλουθα να καθυστερήσει την μετάβαση της χώρας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή».

Κυρίαρχη πτυχή του θέματος αποτελεί το γεγονός ότι αφορά μόνο τους συνδρομητές σε ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες και όχι τους διεθνείς παρόχους over-the-top (OTT) όπως Netflix, Amazon, Disney+, HBO Max, Apple TV.

Για το λόγο αυτό τα στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι λειτουργεί ως εμπόδιο στον υγιή ανταγωνισμό.

«Δημιουργείται ένα άνισο περιβάλλον, όπου παραβιάζονται οι βασικές αρχές ανταγωνισμού με το βάρος του τέλους να επιβάλλεται μόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις» υπογραμμίζει η ΕΕΚΤ στην επιστολή της και προσθέτει: «Το ελληνικό Δημόσιο, οφείλει με βάση τις βασικές αρχές του ανταγωνισμού, να αναστείλει το οποιοδήποτε βάρος επιβάλλεται μονομερώς στις ελληνικές επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης και δεν επιβάλλεται σε άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν την ίδια υπηρεσία».

Share.

Comments are closed.