Συμφωνία Grid και Islalink για το IONIAN – τα υποθαλάσσια καλώδια που θα περάσουν από Ελλάδα

0

Συμφωνία 25ετούς διάρκειας με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου IONIAN που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα ανακοίνωσαν οι Grid Telecom (θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ) και η Islalink (ισπανικός ουδέτερος πάροχος υποδομών οπτικών ινών, εξειδικευμένος σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και η Elettra θυγατρική της Orange).

Η δημιουργία του IONIAN είναι η πρώτη νέα επένδυση υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών για τη διασύνδεση της χώρας μας που περνά σε υλοποίηση. Υπό σχεδιασμό βρίσκονται οι επενδύσεις των Sparkle – Google και της Jio, ενισχύοντας την προσδοκία η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες επενδύσεις σε Data Center, μεταξύ άλλων, από τις Digital Realty, την Sparkle και την Microsoft να συνεχιστεί ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί ως κόμβος μεταφοράς δεδομένων.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος το IONIAN θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο. Στην ελληνική πλευρά, το καλώδιο μήκους 320 χιλιομέτρων της Islalink θα συμπληρωθεί από δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα των δύο χωρών με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps. Το καλώδιο IONIAN αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδας ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες νέφους, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών, δίνοντας έναυσμα για νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.

Η συμφωνία είναι επίσης συνεπής με τη στρατηγική της Grid Telecom που έχει ως στόχο να εδραιώσει τη θέση της ως βασικός ουδέτερος πάροχος υπηρεσιών χονδρικής στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας στους πελάτες της εναλλακτικές διαδρομές με τα γειτονικά κράτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα υπάρχουν 8 υποβρύχια καλωδιακά συστήματα που συνδέουν την Ελλάδα με διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με κάποια εκ των οποίων να βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο ωφέλιμης ζωής τους των 25 ετών.

Όπως εξήγησε πρόσφατα μιλώντας στο Infocom 2021 ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έχασε το τρένο να περιληφθεί ως σταθμός προσγειάλωσης των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων, σε αντίθεση με τη Μασσαλία την οποία προτίμησαν αρκετοί φορείς εγκαθιστώντας περί τα 15 υποθαλάσσια καλώδια. Η εικόνα δείχνει να αλλάζει και αυτό φαίνεται από τις εξελίξεις στα Data Center τα οποία συνδέονται απόλυτα με τα υποθαλάσσια καλώδια.

«Θεωρώ ότι αν έρθει ένα καλώδιο θα έρθουν και τα άλλα. Μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς όπως το Facebook το οποίο δεν μας έχει στο χάρτη του και θα δούμε αν τελικά θα μας βάλει» συμπλήρωσε σχετικά ο επικεφαλής της Grid. Μέχρι στιγμής την Ελλάδα αφορούν δύο ακόμα συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί.

Η πρώτη που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο είναι αυτή της Sparkle με την Google για την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων Blue και Raman: Το Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέσει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Το καθένα εξοπλισμένο με 16 ζεύγη ινών, ενσωματώνει τις καινοτόμα προσέγγιση του ανοιχτού καλωδίου, υποστηρίζει πολλαπλούς ενοικιαστές ινών, ανοιχτούς σταθμούς προσγείωσης, επιτρέποντας την ανταγωνιστική πρόσβαση στα σημεία τερματισμού καλωδίων, τα δύο συστήματα θέτουν νέα standards όσον αφορά τη διαφοροποίηση, την επεκτασιμότητα και την καθυστέρηση (latency) σε όλη τη διαδρομή του καλωδίου. Το συμπληρωματικό υποβρύχιο καλώδιο BlueMed ιδιοκτησίας της Sparkle που θα μοιράζεται τα υποβρύχιο τμήμα με το σύστημα Blue, με τέσσερα επιπλέον ζεύγη ινών και αρχική ικανότητα σχεδιασμού άνω των 25 Tbps ανά ζεύγος ινών θα εκτείνεται μέχρι την Ιορδανία (Aqaba) με επιπλέον διακλαδώσεις στη Γαλλία (Κορσική), την Ελλάδα (Χανιά – Κρήτη), την Ιταλία (Golfo Aranci – Σαρδηνία και Ρώμη), την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Τουρκία, την Κύπρο και άλλα στο μέλλον. Τα Blue και Raman αναμένεται να είναι έτοιμα για υπηρεσία το 2024, με το Τυρρηνικό τμήμα του BlueMed να προγραμματίζεται να λειτουργήσει ήδη το 2022.

Επίσης το Μάιο του 2021, η Reliance Jio Infocomm Ltd (Jio) ανακοίνωσε την ανάπτυξη του μεγαλύτερου διεθνούς συστήματος υποβρυχίων καλωδίων με επίκεντρο την Ινδία και ειδικότερα τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα India-Asia-Xpress (IAX) και India-Europe-Xpress (IEX). Το σύστημα IAX συνδέει την Ινδία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, με τις αγορές της Ασίας -Ειρηνικού. Το σύστημα IEX επεκτείνει τη συνδεσιμότητα της Ινδίας με την Ιταλία, την προσαιγιάλωση στη Σαβόνα και επιπλέον προσαιγιαλώσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2024. Με βάση τον χάρτη του έργου φαίνεται ότι εξετάζεται ως επιλογή ένα σημείο προσαιγιάλωσης στο Τυμπάκι της Κρήτης.

Share.

Comments are closed.