Ολιγοήμερη παράταση για το UFBB

0

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αποφασίσει να δώσει ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB) χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα τη νέα ημερομηνία.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα 400 εκατ. ευρώ, έλαβε στις αρχές Αυγούστου τη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η τελευταία προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν για τις 22 Οκτωβρίου 2019. Η παράταση σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από ενδιαφερόμενους.

Τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη συνάντηση της διοίκησής του με τον πρωθυπουργό ο ΟΤΕ έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να συμμετέχει στο UFBB και το ίδιο εξετάζουν χωρίς να έχουν αναφερθεί επίσημα η Vodafone και η Wind. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν τεχνικές εταιρείες και άλλοι φορείς με δίκτυα.

Υπενθυμίζεται ότι με το UFBB θα υλοποιηθεί δίκτυο οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για να επενδύσουν απευθείας οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι το οποίο θα αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (περίπου 18% των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες. Η εθνική συμμετοχή περί τα 300 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ). Κύριος του έργου είναι το ελληνικό Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου. Θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η ανάθεση της σύμβασης σύμπραξης.

Share.

Comments are closed.