Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 19 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»IT

Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού με την αρωγή του πρώην προέδρου της Εσθονίας

03/09/2019Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη5 Mins Read IT

Μια από τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για το Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Στο πολυνομοσχέδιο με τις αναπτυξιακές δράσεις που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής (άμισθης) η οποία θα συνεπικουρεί το αρμόδιο υπουργείο στις δράσεις που είναι αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα την πλαισιώσουν θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, πρόσωπο γνωστό για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της χώρας του, άλλες διεθνείς προσωπικότητες και φυσικά Έλληνες με γνώση του αντικειμένου. Ο κ. Ilves υπήρξε υπέρμαχος της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας του ήδη από την πρώτη στιγμή της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της. Στην Εσθονία το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου παρέχονται on-line. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο».

Ο ρόλος της επιτροπής που θα συστήσει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι συμβουλευτικός και θα έχει διπλό στόχο: Τη βοήθεια για την κατάρτιση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επαφών που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ώστε να επενδύσουν στη χώρα.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού που θα αναλύει – αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και τις αναγκαίες δράσεις θα διαμορφωθεί το αργότερο έως τις αρχές του 2020, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Πρόκειται για μια από προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο έχει θέσει στόχο στο τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης η Ελλάδα να έχει προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο όσο αφορά τον ψηφιακό δείκτη DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φεύγοντας από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης που βρίσκεται σήμερα.

Όπως επισημάνθηκε από την ηγεσία του, οι δύο λέξεις – κλειδιά για το εν λόγω υπουργείο είναι η διαλειτουργικότητα και η απλούστευση των διαδικασιών. Χθες απεστάλη επιστολή προς όλα τα υπουργεία ώστε να συγκεντρωθεί η πληροφορία για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ξεκινήσει να αναλαμβάνει το ρόλο του ως ο φορέας που θα συντονίσει όλες τις αναγκαίες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οι προδιαγραφές του διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες, θα αλλάξουν και μεταξύ άλλων θα δοθεί η δυνατότητα και της ψηφιακής υπογραφής. Θα προχωρήσει η δημιουργία διαδικτυακής πύλης, το gov.gr, στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι υπηρεσίες προς τον πολίτη που είναι ήδη διαθέσιμες ηλεκτρονικά και με στόχο να ενημερώνεται διαρκώς από τις νέες υπηρεσίες – έργα που θα εκπονηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη «δεν απαιτούνται μεγάλα έργα για να αλλάξει η κατάσταση, αλλά γνώση και φαντασία». Όπως είπε «το τεράστιο πρόβλημα είναι ο χρόνος», ενώ με άλλη αφορμή σημείωσε ότι «μας αρέσει η ιδέα των ΣΔΙΤ γιατί εξασφαλίζει ποιότητα». Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια, ωστόσο, χρειάζεται να ξεκινήσει από την αρχή καθώς δεν έχει οριστεί καν ποιες είναι οι κρίσιμες υποδομές της χώρας που πρέπει να προστατευτούν.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε τα startups και τη ύπαρξη π.χ. του Equifund ως την καλή ιστορία στη χώρας και πρόσθεσε πως αυτές οι εταιρείες – οι πρωταθλητές του οικοσυστήματος θα πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Αναφορικά με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο διαγωνισμός για την απόδοση των πρώτων συχνοτήτων (3,5 GHz, 2,1 GHz και 1,5 GHz) για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, οι οποίος θα γίνει με καινοτόμα διαδικασία, προγραμματίζεται για το τέλος του 2020.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Πιερρακάκης κάνει λόγο για «καινοτόμο» διαδικασία, χωρίς να κάνει σαφές τι ακριβώς εννοεί. Όπως εκτιμάται δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα η εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού τιμήματος, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα στους διαγωνισμούς για την απονομή του φάσματος. Όπως επίσης επισημαίνεται από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και την γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, υπό τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, «η στρατηγική για το 5Gδεν θα είναι τυπική, δεν θα επιλεγούν παραδοσιακοί δρόμοι» ενώ εξετάζεται η δυνατότητα δράσεων του υπουργείου για την υποστήριξη υπηρεσιών 5G, προσαρμοσμένων στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα (απόδοση συχνοτήτων στα 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιούνται από την τηλεόραση) θα γίνει στα μέσα του 2021. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναγκαία συνεννόηση με ΕΡΤ και Digea, ενώ μόλις αποδοθεί το φάσμα θα γίνει και η μετάβαση της τηλεόρασης στην τεχνολογία DVB- T2 (Digital Video Broadcasting 2nd Generation Terrestrial).

Για το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί για το έργο UFBB(εκδήλωση ενδιαφέροντος 22 Οκτωβρίου) ο κ. Τζωρτζακάκης εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος λέγοντας πως έχει αλλάξει το κλίμα και πάροχοι και επενδυτές που δεν είχαν ασχοληθεί έως πρόσφατα τώρα το εξετάζουν.

Ακόμη, όσο αφορά τους μικροδορυφόρους εξετάζονται όλες οι πτυχές του έργου. Το υπουργείο θα δώσει τις προδιαγραφές και ο διαγωνισμός θα γίνει από τον ESA(Ευρωπαϊκός Δορυφορικός Οργανισμός). Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ένας από τους λόγους της κατάργησης του ΕΛΔΟ και της δημιουργίας του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος ήταν και η άποψη που εξέφρασε ο ESA περί της νομικής του μορφής, ότι δηλαδή είναι καλύτερα ένας τέτοιος οργανισμός να είναι ΝΠΔΔ και όχι ΑΕ.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Toomas Hendrik Ilves βίβλος Εσθονία Κυριάκος Πιερρακάκης ψηφιακός μετασχηματισμός
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων

Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία

Στην τελική φάση η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για τα κοινωνικά δίκτυα

WINGS ICT Solutions: πράσινη έξυπνη σχολική μονάδα στον Δήμο Αιγάλεω

SmartTalks #112: Χρυσάνθη Βαλιανάτου, Flip – Νέα εποχή στο refurbished!

Το Παρίσι μειώνει την εξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Τ. Θεοδωρικάκος: Τρία νέα αναπτυξιακά καθεστώτα για μεταποίηση, επενδύσεις και παραμεθόριες περιοχές
  • The Media Business Game: Ποδοσφαιρικό streaming και νέες περιφερειακές άδειες
  • Infocom Today #164: Η ΤΝ ανατρέπει τις ισορροπίες και φέρνει νέα δεδομένα!
  • ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν αυτοματοποιημένα οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις για 1 εκ. φυσικά πρόσωπα
  • Webinars από την ΕΛΜΗSYSTEMS για την Hλεκτρονική Tιμολόγιση και την Αγορά της Λιανικής
  • Lidl Ελλάς: Ενισχύει το Make-A-Wish με 120.000€ μέσω της πασχαλινής της ενέργειας
  • Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΡΑΑΕΥ: Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
  • Η ESET παρουσιάζει λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες του ESET PROTECT
  • Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM
  • Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025 – στο στόχαστρο τα διαπιστευτήρια χρηστών
  • Κυβερνοαπειλές Μάρτιο 2026: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει 1.390 επιθέσεις ανά εβδομάδα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.