ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet, υπέγραψαν συμβάσεις για το Σύζευξις 2

0

Τις συμβάσεις για την υλοποίηση του Σύζευξις 2, υπέγραψαν χθες οι ανάδοχοι του έργου στα γραφεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ).

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό μεγάλο έργο ΤΠΕ επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) ύψους 135 εκατ. ευρώ, ενώ να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2009, η αρχική διαβούλευση έγινε το 2011, εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν προχώρησε και απεντάχθηκε. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμεινε «παγωμένο» ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και είχαν αναδειχθεί οι ανάδοχοι. Εν τέλει οι διαδικασίες ξεκίνησαν εκ νέου πριν περίπου δύο χρόνια για να φθάσει χθες στην υπογραφή των συμβάσεων.

Κατά την υπογραφή των συμβάσεων δεν έλλειψαν και οι γνωστές αστοχίες που συνηθίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ο οποίος έκανε λόγο για υποδομές αξίας 600 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 447,5 εκατ. ευρώ) αφορά σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται στο δημόσιο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την επόμενη τριετία.

Ανάδοχοι για την παροχή των τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών είναι όλοι οι υφιστάμενοι πάροχοι ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet, οι οποίοι θα καλούνται ανά τακτά διαστήματα να δίνουν προσφορές για συγκεκριμένο αριθμό σημείων – δημοσίων υπηρεσιών ώστε να επιλέγεται η πλέον συμφέρουσα (συμφωνίες πλαίσιο).

Τα (υπο)έργα υποδομής του Σύζευξις 2 είναι:

  • Το «Υποδομές ασφάλειας, τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και καλωδίωσης» με προϋπολογισμό 133,7 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο θα επιλέγει την καλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems και την Logicom (επίσης συμφωνία πλαίσιο).
  • Το «ISP και SLA» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ στο οποίο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems και Intrasoft και το «SIX DC» με προϋπολογισμό 7,9 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την Ti Sparkle.

Το Σύζευξις 2 θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (σταθερή κινητή τηλεφωνία και σύνδεση στο διαδίκτυο) σε περίπου 34.000 φορείς του δημοσίου (εξέλιξη του Σύζευξις 1) και στόχος του είναι η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.