Χωρίς χρονοδιαγράμματα παραμένουν μόνον ως εξαγγελίες τα έργα Παππά

0

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ανακοινώσεις του ΨΗΠΤΕ για τα έργα που έχει εγκρίνει, χωρίς, πέρα από αυτό, να προχωρά οτιδήποτε άλλο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Νίκος Παππάς απαντά στις ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα έργα πληροφορικής με γενικόλογες αναφορές χωρίς του τύπου «θα δημοπρατηθούν χωρίς καθυστέρηση».

Στέλεχος από την αγορά της πληροφορικής με μεγάλη εμπειρία σχολιάζοντας το θέμα σημείωνε ότι για κανένα από τα έργα που έχουν εξαγγελθεί δεν έχει γίνει διαβούλευση, πουθενά δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και επίσης δεν είναι ξεκάθαρο ποιος φορέας θα τρέξει τις διαδικασίες. Για αυτό και, όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, η αγορά πληροφορικής για τα έργα του δημοσίου κρατά μικρό καλάθι.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται και σχολιάζεται από την αγορά είναι η ένταξη έργων πληροφορικής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και όχι στο ΕΣΠΑ, όταν τα συγκεκριμένα έργα είναι τα κατεξοχήν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Παππά σε ερώτηση της  Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου (υπεύθυνη του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ.) το ΨΗΠΤΕ «αξιοποιεί για λόγους ευελιξίας και κονδύλια από το ΠΔΕ». Στο ΠΔΕ έχει συμπεριλάβει 4 έργα: 1. Κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ του δημοσίου τομέα με προηγμένες υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ, 2. Ψηφιακός μετασχηματισμός γεωργικού, 33,5 εκατ. ευρώ, 3. Ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, 10,8 εκατ. και 4. πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εντύπων, 15,6 εκατ. ευρώ. Για τα προαναφερόμενα 4 έργα δηλώνει ότι «θα δημοπρατηθούν χωρίς καθυστέρηση» καθώς και ότι «η υλοποίηση αυτών των έργων είναι η αφετηρία για να αποκτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη».

Τα πρώτα δύο (και μένει να δούμε τη δομή τους) δικαιολογούν την παραπάνω έκφραση, τα άλλα δύο όμως αφορούν επιμέρους τομείς και θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι αναγκαίο να καταχωρηθούν ως προτεραιότητα.

Το ΨΗΠΤΕ έχει εξαγγείλει και άλλα έργα, αποφεύγοντας επίσης να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα: Ψηφιακό κέντρο ενημέρωσης προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ, αναβάθμιση και απλούστευση παρεχόμενων υπηρεσιών ΕΣΡ, προϋπολογισμού 296 χιλ. ευρώ, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020.

Επίσης, μιλά για το έργο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ και το έργο Ανάπτυξη καινοτόμου εκτεταμένου συστήματος εποπτείας φάσματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρω. Τα δύο αυτά έργα αφορούν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και σύμφωνα πάντα με το ΨΗΠΤΕ θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020 (ΕΠΑΝΕΚ).

Ακόμη, έχουν εξαγγελθεί χωρίς να έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση άλλα 3 έργα – έχει υποβληθεί αίτημα λέει το ΨΗΠΤΕ χωρίς να διευκρινίζει από που – τα εξής: Υπηρεσίες λογοκλοπής προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ. Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, ανάπτυξη Wi Fi στα δικαστήρια, προϋπολογισμού 19,2 εκατ. ευρώ και Ψηφιακό ΓΕΜΗ προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ.

Βάσει της έως τώρα εμπειρίας από τη στιγμή που έχει έργο εξαγγέλλεται έως την ανάθεσή του μεσολαβούν περίπου 1,5 με 2 χρόνια. Τα παραπάνω προκαλούν έντονο προβληματισμό για το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, κάτι που στο παρασκήνιο συζητείται ακόμα και εντός του ΨΗΠΤΕ. Εκτός και αν υπάρχουν «κρυφοί άσσοι» και εκπλαγούμε ευχάριστα.

Share.

Leave A Reply