Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Καταψηφίστηκε η πρόταση για αυξημένη ψηφιακή παρακολούθηση από το FBI

0

Μετά από το τελευταίο περιστατικό μαζικής δολοφονίας στο Ορλάντο, το κόμμα των ρεπουμπλικάνων στην Αμερική, είχε προωθήσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έδινε στο FBI ακόμα περισσότερα νόμιμα δικαιώματα παρακολούθησης του internet και των τηλεπικοινωνιών.
fbi-spyΣε συνεργασία με τους δημοκρατικούς, είχαν προηγουμένως προωθήσει ένα νομοσχέδιο, αποτελούμενο από 4 μέτρα, για αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Τα νέα μέτρα θα ευρύνουν το πλαίσιο των δεδομένων που μπορεί να παρακολουθεί το FBI, χωρίς ειδικό ένταλμα, στο internet και στις τηλεπικοινωνίες, με τις Google και Verizon να βρίσκονται στην πρώτη «γραμμή του πυρός», μαζί με τους υπόλοιπους μεγάλους παρόχους, φυσικά.

Οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία υποχρεώνουν επίσης τις εταιρείες να συνεργάζονται με το FBI, παραδίδοντας στοιχεία και εγγραφές επικοινωνίας όποτε τους ζητούνται. Παρ’όλα αυτά, το FBI δεν θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ίδιο το περιεχόμενο των επικοινωνιών. Με τα νέα μέτρα μονιμοποιείται και ένα μέχρι πρότινος έκτακτο παράρτημα της διαβόητης Patriot Act, σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας μπορούν να παρακολουθούν υπόπτους που δεν έχουν επιβεβαιωμένη σχέση με τρομοκράτες, και το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε τον Δεκέμβριο του 2019.

Την τελευταία φορά, το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε λόγω απώλειας μόλις 2 ψήφων από τις απαιτούμενες 60. Οργανισμοί υπέρ της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας των πολιτών κατηγορούν τους ρεπουμπλικάνους ότι εκμεταλλεύονται την τραγωδία στο Ορλάντο για να προωθήσουν το νομοσχέδιο. Ένας δημοκρατικός γερουσιαστής χαρακτηρίζει την κίνηση ως προσποιητή και σπασμωδική, η οποία δεν θα βοηθήσει στην αποτροπή μαζικών δολοφονιών και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εντύπωση κάνει η δήλωση του διευθυντή του FBI, όταν αποκάλυψε ότι τα ψηφιακά δεδομένα του ενόχου για τους πυροβολισμούς στο Ορλάντο είχαν ήδη ερευνηθεί πριν από το έγκλημα, και μάλιστα δις. Αυτό είχε γίνει βάσει υποψίας ότι είχε σχέση με εξτρεμιστικές ομάδες, κάτι για το οποίο τελικά δεν βρήκαν στοιχεία, ενώ ο διευθυντής του FBI συμπλήρωσε ότι οι αρχές δεν θα μπορούσαν να είχαν κάτι τίποτα παραπάνω προς αποφυγή της επίθεσης.

Share.

Leave A Reply