Με 10,25 δισ. αγοράζει η Hutchison Whampoa την Ο2

0

3_o2-970-80

H Κινεζική Hutchison Whampoa κατέληξε σε οικονομική συμφωνία με την Telefonica σχετικά με την ήδη προαναγγελθείσα πρόθεση της πρώτης να αγοράσει τον πάροχο κινητής της Μ.Βρετανίας O2. Το σύνολο του τιμήματος που συμφωνήθηκε ήταν ύψους 10,25 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο τρόπος καταβολής καθορίστηκε με εξαιρετικά συμφέροντες όρους για την Telefonica. Η εξαιρετική ρευστότητα που διαθέτει ο κινέζικος κολοσσός της επέτρεψε να προσφέρει μια αρχική πληρωμή 9,25 δισεκατομμυρίων λιρών και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο λίρες που πρέπει να καταβληθεί μόλις το άθροισμα των δραστηριοτήτων της “O2” και της “3” στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάσει σε ένα ορισμένο ύψος ταμειακών ροών. H Telefonica ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων για την αποπληρωμή του χρέους της.

Η συμφωνία βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ οι εταιρείες επιδιώκουν η συμφωνία να οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2016, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού.

Η συγχώνευση της Ο2 με τη Hutchison που κατέχει την “3” στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, με σχεδόν 33 εκατομμύρια πελάτες.

Όλα αυτά δείχνουν με εμφατικό τρόπο ότι η εποχή των μεγάλων συγχωνεύσεων έχει αρχίσει, με δεδομένη την πρόσφατη συμφωνία ΒΤ και DT για την εξαγορά της ΕΕ από την Γερμανική εταιρία η οποία πλέον θα συμμετέχει με 12% στο μετοχικό της British Telecom.

Share.

Leave A Reply