Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Οι εκλογές “φρενάρουν” το Σύζευξις 2!

0

Οι εκλογές καθυστερούν περαιτέρω την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης των πέντε έργων του Σύζευξις 2, συνολικού προϋπολογισμού 616 εκατ. ευρώ. Ο κίνδυνος είναι να χάσει το έργο τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2015.

network cables connected to switch

Η κοινοτική χρηματοδότηση είναι ύψους περίπου 170 και, σύμφωνα με την κατανομή που έχει γίνει, από το ΕΣΠΑ θα προέλθουν περίπου τα 70 εκατ. ευρώ και από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) την επόμενη δηλαδή προγραμματική περίοδο, τα υπόλοιπα.

Αναφορικά με την σε εξέλιξη διαδικασία, η διακοπή λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής, λόγω των εκλογών, δεν έκανε δυνατή την αποστολή από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) των συμβάσεων για τα δύο πρώτα έργα (που αφορούν τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας) στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα δύο προαναφερόμενα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, δεν έχουν άλλη εκκρεμότητα πέραν της έγκρισης των συμβάσεων από το αρμόδιο όργανο της Πολιτείας.

Το μικρότερο σε προϋπολογισμό έργο που αφορά στην κεντρική υποδομή του συστήματος είναι δυνατό να ανατεθεί άμεσα.

Για τα δύο άλλα υπό – έργα του Σύζευξις 2 έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα και αυτό σημαίνει πως η πρόοδος της διαδικασίας για την ανάθεση τους θα εξαρτηθεί από το πότε θα βγει η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Ασφαλιστικά μέτρα έχει καταθέσει η Globo που διεκδικεί το έργο Υποδομές Ασφάλειας και η PriceWaterHouseCoopers η οποία έχει κάνει προσφορά για το έργο Κεντρικές Υπηρεσίες ISP και SLA.

Εκτιμάται ότι το έργο Σύζευξις 2 έχει τα χαρακτηριστικά να προχωρήσει με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί, ωστόσο, για να προλάβει να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα χρειασθεί τα πάντα μετά τις εκλογές να λειτουργήσουν άψογα και κυρίως γρήγορα, κάτι μάλλον απίθανο. Τα επόμενα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν είναι αν το έργο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το ΣΕΣ και κυρίως πότε εν τέλει θα περάσει στη υλοποίησή του.

Share.

Leave A Reply