Στη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του επικαιροποιημένου Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το έργο «Σύστημα Ασύρματης Επικοινωνίας για το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Nat-CHAMM)» προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 66,325 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης) το οποίο ως προς το κύριο τμήμα του (αξίας 34,029 εκατ.) θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει 15 μέρες, ενώ όπως εκτιμάται είναι από τα τελευταία έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόκειται να προκηρύξει η ΚτΠ εφόσον δεν δοθεί παράταση για το Ταμείο από την ΕΕ.
Κύριος του έργου είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος.
Αντικείμενο του αποτελεί ο σχεδιασμός, η προμήθεια, εγκατάσταση και υποστήριξη, ενός «Συστήματος Ασύρματης Επικοινωνίας για το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (ΣΑΕΠΣΕΜΔΑΚ)» για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των επιχειρησιακών του αναγκών σε όλη την επικράτεια.
Το σύστημα θα προσφέρει συνδυασμένες υπηρεσίες φωνής και δεδομένων σε λειτουργία δικτύου και θα αποτελείται από τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, υλικό και λογισμικό, το οποίο θα παρέχει δυνατότητα μεταφοράς φωνής κατά προτεραιότητα, και βασικών δεδομένων.
Θα εξασφαλίζει ομαδικές ή ατομικές κλήσεις στο πεδίο των επιχειρήσεων, καθώς και αμφίδρομη επικοινωνία των χρηστών, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, σε Κεντρικό (ΕΣΚΣΕΔΙΚ), Περιφερειακό (13 Περιφερειακά Κέντρα – ΠΕΚΕ), και Τοπικό επίπεδο (Πυροσβεστικές Υπηρεσίες / Σταθμοί – Π.Υ, Π.Σ., Π.Κ.).
Το συγκαναλικό ραδιοσύστημα θα βασίζεται σε δίκτυο κορμού, μέσω μικροκυματικών ζεύξεων, του δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» ή άλλων τρόπων. Θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και έχει ως σκοπό τις απρόσκοπτες επικοινωνίες για την συνεργατική διαχείριση κρίσεων, την κοινή επίγνωση κατάστασης, την ανταλλαγή πληροφορίας και τη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας και την άμεση λήψη αποφάσεων.
Όπως επισημαίνεται η απόκτηση ενός ψηφιακού συστήματος ραδιοεπικοινωνιών, το οποίο αφενός καλύπτει με υψηλή αξιοπιστία και ανθεκτικότητα τις επικοινωνίες φωνής (Push- to-Talk) όλων των επιχειρησιακών δυνάμεων και αφετέρου έχει τη δυνατότητα μεταφοράς σημαντικών δεδομένων είναι απαραίτητη. Το σύστημα αυτό, θα παρέχει στο Πυροσβεστικό Σώμα ένα ενοποιημένο περιβάλλον ψηφιακών επικοινωνιών που θα επιτρέψει να παράσχει τις υπηρεσίες του προς το κοινωνικό σύνολο με αποτελεσματικότερο, ασφαλέστερο και πιο συντονισμένο τρόπο.