Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της ΕΕΤΤ για το ψηφιακό μέρισμα (συχνότητες στα 800 MHz) και τις συχνότητες στη ζώνη 2,6 GHz με την κατάθεση των φακέλων συμμετοχής στη δημοπρασία των ενδιαφερόμενων την επόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.

wimax-antennas

Η διαδικασία προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε με το τεύχος προκήρυξης. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση από την ΕΕΤΤ των συμμετεχόντων στη διαδικασία, οι ενστάσεις και η όλη διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των υπερθεματιστών στις 16 Οκτωβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο προσδοκά να εισπράξει συνολικά έσοδα 380 εκατ. ευρώ, ωστόσο, μια ρεαλιστική προσέγγιση κάνει λόγο για έσοδα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν θα «κτυπήσουν» όλο το προς διάθεση φάσμα στην περιοχή των 2,6 GHz.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αποτελείται από δύο στάδια. Στο πρώτο κάθε συμμετέχων έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 800 MHz εύρους ζώνης 2×5 MHz . Εάν στη διαδικασία συμμετέχουν τρεις, οι  Cosmote, Vodafone και Wind, που είναι και το αναμενόμενο, τότε στο πρώτο στάδιο χορηγούνται σε αυτούς δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, στη φασματική περιοχή των 800 MHz, εύρους ζώνης 2×5 MHz  (η κάθε μια εταιρεία θα πάρει ένα από τα 6 τμήματα στην τιμή εκκίνησης και θα μείνουν άλλα 3). Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να πάρει συνολικά πάνω από 3 τμήματα του ψηφιακού μερίσματος. Στο δεύτερο στάδιο, τα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου παραμένουν διαθέσιμα, χορηγούνται μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply