Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των πτήσεων κρούει η ΕΕΤΤ

0

Κλιμάκιο της ΕΕΤΤ, υπό τον Πρόεδρο κ. Κ. Λουρόπουλο, πραγματοποίησε, στις 13 Ιουνίου, υπερπτήση σε περιοχές του Αιγαίου, στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό παρεμβολής σε συχνότητες της αεροναυτιλίας και μετά από αναφορά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

louropoulos_aegean

Κατά την επιχείρηση, χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός της ΕΕΤΤ και αεροσκάφος της ΥΠΑ, δεδομένου ότι ο εντοπισμός της παρεμβολής με επίγεια μέσα δεν ήταν εφικτός. Η παρεμβολή, που προερχόταν από ραδιοφωνικό σταθμό σε νησί του Αιγαίου, εντοπίστηκε και τερματίστηκε άμεσα, μετά τη λήψη μέτρων από την ΕΕΤΤ.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, σε συνάντηση με τη Διοίκηση της ΥΠΑ, εξέτασε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και έδωσε οδηγίες για την πλήρη κάλυψη της υπηρεσίας ώστε να αυξηθεί στο έπακρο η ετοιμότητα επέμβασης σε περιπτώσεις επιβλαβών παρεμβολών στις συχνότητες της αεροναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ προχωρά στην εγκατάσταση εποπτικού εξοπλισμού σε κέντρα επικοινωνίας της ΥΠΑ, αλλά και σε αναβάθμιση του εξοπλισμού εποπτείας του ραδιοφάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΤΤ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στις συχνότητες της αεροναυτιλίας από την ανεξέλεγκτη εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικώς. Ουσιαστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών στην επικράτεια, ώστε να εκπέμπουν σε συχνότητες εναρμονισμένες με αυτές της αεροναυτιλίας (σύμφωνες με τους αντίστοιχους χάρτες συχνοτήτων για κάθε νομό), τηρώντας τα νόμιμα όρια ισχύος, καθώς και με την ταυτόχρονη δημιουργία οργανωμένων πάρκων κεραιών.

Επισημαίνεται ότι η εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στον ελληνικό εναέριο χώρο και ο εντοπισμός και η διακοπή παρεμβολών σε συστήματα της ΥΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ για προστασία των ευαίσθητων ασύρματων δικτύων, που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη δημόσια και εθνική ασφάλεια από παρεμβολές.

Share.

Leave A Reply