Η αναμονή βελτιστοποίησης του Office για χρήση σε κινητές συσκευές, οδηγεί όλο και περισσότερες εταιρείες σε απλούστερες, φθηνότερες και touch friendly εφαρμογές για επεξεργασία κειμένων καθώς και άλλων εργασιών στο cloud. Παρόλο που οι νέες αυτές εφαρμογές δεν είναι τόσο εμπλουτισμένες όσο το Office, έχουν κατασκευαστεί από μηδενική βάση και είναι απόλυτα συμβατές με αυτές.

Microsoft-Office-for-iPad

Η Artivest Holdings Inc επί παραδείγματι, μια start up εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιεί για τη διαχείριση και επεξεργασία ευαίσθητων νομικών και οικονομικών εγγράφων μια εφαρμογή που ονομάζεται Quip. Σύμφωνα με τον David Levine, CIO της εταιρείας: «Δεν κυκλοφορεί πλέον έγγραφο του word μέσα στην εταιρεία. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορώ να διαχειρίζομαι και να επεξεργάζομαι έγγραφα από το iPad, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκομαι στο γραφείο μου».

Η διάδοση εφαρμογών όπως το Quip που τείνουν να αντικαταστήσουν τα Office, καθιστούν επιτακτική την ταχύτερη δυνατή προσαρμογή της πανίσχυρης αλλά γερασμένης «σουίτας» της Microsoft για ταμπλέτες και smartphones.

Στην ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται η τυροκομική εταιρεία Cypress Grove Chevre Inc που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Ο IT manager, Ian Ray, έχει φροντίσει ώστε οι 35 εργαζόμενοι της εταιρείας να χρησιμοποιούν web-friendly εφαρμογές για iPads και Chromebooks, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Google και τα συνδεδεμένα σε αυτό Google Docs, το Expensify για αναφορές εξόδων, το Lucidchart για διαγράμματα ροής και το Smartsheet για την οργάνωση σχεδίων.

Ο πρόεδρος της ValueAct Capital και μέλος τους διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, Mason Morfit καθώς και πολλοί άλλοι επενδυτές, έχουν προτρέψει την εταιρεία να εξελίξει το πιο κερδοφόρο προϊόν της για κινητές συσκευές, και ταυτόχρονα να το ανεξαρτητοποιήσει από τα Windows και τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Σχετικές αναλύσεις δείχνουν πως η παρουσία του Office στην αγορά των κινητών συσκευών και ειδικότερα του iPad, με πάνω από 200 εκατ. πωλήσεις σε όλον τον κόσμο, θα απέφεραν στη Microsoft περαιτέρω έσοδα της τάξης των 2,5 δις. δολ ετησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, η Microsoft φαίνεται να έχει χάσει αμετάκλητα το παιχνίδι στην αγορά των mobile, ακόμα κι αν η πλήρης έκδοση του Office για iPhone και iPad, αναμένεται να κυκλοφορήσει στο προσεχές διάστημα, κατ’ εντολή του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, Satya Nadella.

Καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα άμεσης κυκλοφορίας της εν λόγω έκδοσης, ο Ted Schadler, αναλυτής τεχνολογίας της εταιρείας Forrester, συγκαταλέγει το Dropbox και το Evernote στις κορυφαίες εφαρμογές που υποστηρίζονται από κινητές συσκευές αντιπαραθέτοντας το Microsoft OneNote και το Word.

Το Microsoft Office μπορεί να διατηρείται στην κορυφή του κλάδου με περισσότερους από ένα δισ. χρήστες παγκόσμια, αποφέροντας περίπου 25 δισ. δολ. έσοδα κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, ωστόσο περιορίζεται σε εταιρείες με μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται σε εφαρμογές τύπου Quip, Haiku Deck, Evernote, Dropbox κ.α., αναζητώντας λιτές και ουσιαστικές λύσεις καθώς, ενδεικτικά, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στις Η.Π.Α., χρησιμοποιούν και μια φορητή συσκευή στη δουλειά τους.

Εσωτερική διχόνοια

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες λειτουργίες του Office είναι διαθέσιμες σε κινητές συσκευές, αλλά προσβάσιμες μέσω web browser. Οι λόγοι που η Microsoft δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει μια βελτιωμένη έκδοση της σουίτας προγραμμάτων για οθόνες αφής, φαίνεται πως πηγάζουν από το εσωτερικό της εταιρείας.

Η κόντρα μεταξύ της παλαιότερης και ισχυρότερης ομάδας των Windows με τη νεότερη αλλά πιο κερδοφόρα ομάδα του Office, καλά κρατεί. Οι μεν θεωρούν πως τα Office πρέπει να παραμείνουν η «κυριότερη εμπειρία» των χρηστών των Windows, με τους δε να υποστηρίζουν πως πρέπει να προσεγγίσουν κι άλλες πλατφόρμες.

Η διχόνοια κορυφώθηκε στα τέλη του 2012, όταν μετά την παρουσίαση των touch friendly Windows 8 από τον Steven Sinofsky, παρατηρήθηκε αρνητικά η απουσία μιας αντίστοιχης εκδοχής του Office, την ευθύνη των οποίων είχε εκείνο το διάστημα ο Kurt DelBene. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν αμφότεροι τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Η φιλοσοφία BYOD 

Η χρήση κινητών συσκευών στον εργασιακό χώρο αυξάνεται διαρκώς, όπως αποκαλύπτει μελέτη της εταιρείας ερευνών Ovum, με το 70% των εργαζομένων να έχει χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή smartphone ή tablet για να έχει πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα, και το 57% εξ’ αυτών να τα χρησιμοποιεί σε μόνιμη βάση.

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργαστούν μέσω των προσωπικών τους συσκευών, είναι και το «πρόβλημα» της Microsoft, σύμφωνα με το πρώην στέλεχός της και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Haiku Deck, Adam Tratt.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Η Microsoft δέσποζε την εποχή που οι CIOs είχαν τα κλειδιά του IT management. Με τη φιλοσοφία του BYOD (Bring Your Own Device) που αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία πενταετία, αυτό τείνει να εξαφανιστεί».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Leave A Reply