Κρατά την ανάσα της η Τηλεπικοινωνιακή αγορά

0

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τηλεπικοινωνιακή αγορά μοιάζει σαν να κρατά την ανάσα της, όπως δεν είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνίστρια είναι η Forthnet.
Καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις αναμένεται να υπάρξει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο.

forthnet stocks

Τα σενάρια για τις συμφωνίες που κυοφορούνται ξεκινούν από δύο βασικές παραδοχές: Η πρώτη θέλει τη Vodafone να έχει αποκτήσει ποσοστό μέχρι 7% της εισηγμένης, διαθέτοντας ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και να έχει συμφωνήσει με το βασικό μέτοχο, την αραβική ΕΙΤ, για την επόμενη μέρα. Η δεύτερη μιλά για διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν αφού αποκαλυφθεί η νέα μετοχική σύνθεση της Forthnet και λαμβάνει ως δεδομένο ότι η Vodafone εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet μόνον για να αποτρέψει τη Wind να γίνει νούμερο 2 στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ή με άλλα λόγια επιδιώκοντας να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στο αν θα υπάρξει, και ποιο θα είναι, το οικονομικό αντάλλαγμα μιας επικείμενης συμφωνίας. Τα ποσά δεν είναι μικρά μιας και οι τραπεζικές υποχρεώσεις της Forthnet (320 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με το κόστος της ενοικίασης των δορυφόρων αγγίζει τα 380 εκατ. ευρώ. Αν μιλήσουμε για μια ολική εξαγορά της εισηγμένης, στο ποσό αυτό θα προστεθεί και αυτό που δοθεί στους αποχωρούντες μετόχους, αρά μιλάμε για διόλου ευκαταφρόνητο κεφάλαιο, σε μια χρονική στιγμή όπου οι πιστώτριες τράπεζες δεν είναι σε θέση να φανούν γενναιόδωρες…

Ένα από τα σενάρια είναι η Vodafone με την τακτική της να επιθυμεί απλώς το ρόλο του καταλύτη για να προχωρήσει η συγχώνευση της Forthnet με την hellas online με την τελευταία να έχει καταστεί – μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των μετόχων και της διοίκησής της – ιδιαίτερα «ελκυστική».

Όσο για τη Wind αν τελικά «χάσει» από τη Vodafone θα έχει διαθέσει 14 εκατ. ευρώ όμως θα βάλει στο ταμείο της τη διαφορά που στο μεταξύ έχει προκύψει στην κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης από την ραγδαία άνοδο της μετοχής της. Η ενίσχυση της ρευστότητάς της με περίπου 56 εκατ. ευρώ θα γλυκάνει κάπως την επόμενη μέρα της.

Βεβαίως αν στο σενάριο που τελικά εξυφαίνεται παίζει η δεύτερη παραδοχή, η Wind δεν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς εκτιμάται ότι οι εξελίξεις θα καθοριστούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ αράβων και Vodafone και αράβων και Wind, οπότε ξανά όλα είναι ανοιχτά.

Με βάση την επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης ότι από την 16/01/2014, ημέρα Πέμπτη, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών της, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η προθεσμία να δηλωθούν τα νέα ποσοστά των βασικών μετόχων της ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη.

Share.

Leave A Reply