Άρχεται η Β’ φάση της Δράσης ICT4GROWTH

0

Του Ηλία Αραβαντινού

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η Β’ φάση αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων του  ICT4GROWTH, που επιδοτούνται για 24 μήνες, ενώ το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 120εκ ευρώ που είχε ήδη υπερκαλυφθεί κατά την φάση της υποβολής. Η όλη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3-4 εβδομάδες. Πρόκειται για αρκετά επίπονο έργο αφού μες τον Ιούλιο δεν θα είναι και τόσο εύκολη η διαθεσιμότητα και ο συντονισμός των αξιολογητών που προέρχονται τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Διαχειριστής της Δράσης (ΚτΠ ΑΕ) ζητά τα «πεπραγμένα» δηλ την κριτική και αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσει στην τελική γνωμοδότηση και έγκριση.

Το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου αναμένεται να είναι έτοιμο και το ΟΠΣ που θα βοηθήσει το έργο των αξιολογητών καθώς και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, αφού συνδέεται με το σύστημα υποβολής των προτάσεων. Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες 7 προτάσεις αναμένεται να αξιολογηθούν σε έντυπη μορφή στο χώρο της ΚτΠ (Κοινωνία της Πληροφορίας) ενώ οι υπόλοιπες 183 μέσω του ΟΠΣ. Συνολικά υποβλήθηκαν 259 σχέδια και η Α’ φάση ελέγχου συνεχίζεται για κάποια από αυτά. Η αξιολόγηση θα γίνεται από 3-μελής επιτροπή και θα βγαίνει μια κοινή βαθμολογία που θα παραδίδεται στην γνωμοδοτική επιτροπή για την τελική απόφαση. Όλες οι αξιολογήσεις και οι συναντήσεις θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην ΚτΠ για ευνόητους λόγους ασφαλείας που ωστόσο ίσως δυσκολέψει τον συντονισμό των ομάδων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δαπάνες και την σοβαρότητα, βιωσιμότητα του εκάστοτε επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και στην προτεινόμενη ομάδα έργου του επιχειρηματικού σχεδίου, αν θα είναι πλήρους απασχόλησης κλπ. Όπως τόνισε ο καθ. Εμμανουήλ Κονδύλης, Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Ηγεσίας και Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, κατά την αξιολόγηση πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο στα έσοδα/έξοδα όσο και στην φυσική ύπαρξη της εταιρείας που καταθέτει το σχέδιο, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αναξιοκρατικής απορρόφησης απλά της επιδότησης.

Απ’ ότι φαίνεται το σκεπτικό είναι καλό, διάθεση και οργάνωση υπάρχει, επομένως τυχόν δυσκολίες κατά την υλοποίηση, αξιολόγηση θα ξεπεραστούν. Είναι θέμα κυρίως συντονισμού των αξιολογητών και των ομάδων ώστε περί τα τέλη Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί και η Β’ φάση της Δράσης. Στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα το φθινόπωρο του 2013 και μέχρι τα τέλη του 2013 να έχει γίνει απορρόφηση των κονδυλίων, πάντα με θετική διάθεση. Αναμένεται ένα «καυτό καλοκαίρι»…

Share.

Leave A Reply