Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 28 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Copernicus Sentinel-1C εκτοξεύθηκε με επιτυχία

06/12/2024Κώστας ΝόστηςBy Κώστας Νόστης4 Mins Read Telecoms

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Copernicus Sentinel-1C, που κατασκευάστηκε με κύριο ανάδοχο την Thales Alenia Space, μια κοινοπραξία των Thales (67%) και Leonardo (33%), εκτοξεύθηκε σήμερα με επιτυχία με τον πύραυλο Vega C της Arianespace από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο που βρίσκεται στη κοινότητα Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Το Sentinel-1C αποτελεί μέρος της αποστολής του διαστημικού προγράμματος Copernicus, του τμήματος Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείται από την ΕΕ με μερική συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εκτόξευση των εξειδικευμένων δορυφόρων Sentinel. Ο ESA διευθύνει μέρος των αποστολών και διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των δεδομένων.

Ο Sentinel-1C θα βρεθεί στην ίδια τροχιά μαζί με τον δορυφόρο Sentinel-1A, παρέχοντας εικόνες της επιφάνειας της Γης, μέρα και νύχτα παντός καιρού, για ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών εφαρμογών σχεδιασμένων για την προστασία του πλανήτη μας.

Αυτά τα σημαντικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κατολισθήσεων, σεισμικών ζωνών, ηφαιστειακής δραστηριότητας και μεταβολών της επιφάνειας κάλυψης των πολικών πάγων. Θα παρέχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, τη χρήση των υδάτινων πόρων και την υποστήριξη των ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και των ομάδων έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, ο Sentinel-1C είναι ο πρώτος δορυφόρος της αποστολής Sentinel-1 που εξοπλίζεται με φορτίο συστήματος αυτόματης αναγνώρισης, επιτρέποντάς του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θαλάσσια ασφάλεια, βελτιώνοντας τη διαχείριση της κυκλοφορίας, αποτρέποντας συγκρούσεις και παρακολουθώντας πλοία σε κρίσιμες περιοχές.

Η αποστολή Sentinel-1 αποτελείται από δύο δορυφόρους σε ηλιοσύγχρονη τροχιά που λειτουργούν παράλληλα για να παρέχουν βέλτιστη παγκόσμια κάλυψη με κύκλο επανάληψης 12 ημερών. Η δυνατότητα τους να πραγματοποιούν προεργασίες σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να αποκτηθούν με συνέπεια για μεγάλες χρονικές περιόδους, πράγμα που είναι απαραίτητο για την ανάλυση των περιβαλλοντικών τάσεων. Δημόσιες αρχές, εταιρείες και πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν ελεύθερη, πλήρη και ανοικτή πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Ως κύριος ανάδοχος της αποστολής Sentinel-1 για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η Thales Alenia Space είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την ενοποίηση και τις δοκιμές των δορυφόρων. Κάθε δορυφόρος Sentinel-1 κατασκευάζεται στο δορυφορικό φορέα PRIMA, που αναπτύχθηκε από την Thales Alenia Space για τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI), και φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR) C-band, το οποίο αναπτύχθηκε από την Airbus Defence & Space. Αυτό το όργανο SAR επιτρέπει ακριβή χαρτογράφηση με ανάλυση έως 5 μέτρα και κάλυψη που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-1C, ο οποίος θα παρέχει πολύτιμες απεικονίσεις μέσω ραντάρ για ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών εφαρμογών που συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη μας», δήλωσε ο Giampiero di Paolo, Αναπληρωτής CEO, Senior Vice President υπεύθυνος για την Παρατήρηση, Εξερεύνηση και Πλοήγηση στην Thales Alenia Space. «Οι ομάδες της Thales Alenia Space, που συμμετέχουν σε 11 από τις 12 αποστολές του προγράμματος Copernicus, μπορούν να είναι υπερήφανες για αυτή την επιτυχία, που σηματοδοτεί μια νέα φάση στη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος».

Με μάζα εκτόξευσης περίπου 2,2 τόνων, ο Sentinel-1C θα λειτουργεί σε χαμηλή γήινη τροχιά σε ύψος 700 χιλιομέτρων και έχει σχεδιασμένη διάρκεια ζωής τα 7,25 έτη. Στην ίδια τροχιά θα βρεθεί και ο «δίδυμος» του, Sentinel-1D, ο οποίος υποβάλλεται επί του παρόντος σε δοκιμές στις εγκαταστάσεις της Thales Alenia Space στις Κάννες. Οι νέοι δορυφόροι Sentinel-1 διαθέτουν μια καινοτόμο παγκόσμια πρωτοτυπία: έναν πατενταρισμένο μηχανισμό για τον διαχωρισμό της κεραίας του ραντάρ από το διαστημικό φορέα κατά την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα στο τέλος της ζωής τους, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των διαστημικών σκουπιδιών.

Η Leonardo συνέβαλε στην ανάπτυξη των δορυφόρων Sentinel-1C και 1D παρέχοντας τους αισθητήρες προσανατολισμού (Autonomous Star Tracker) και τις μονάδες τροφοδοσίας που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ραντάρ, εξασφαλίζοντας συνεχή διαθεσιμότητα εικόνων.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο Sentinel-1C θα συλλέγονται από αρκετά ευρωπαϊκά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού εδάφους του διαστημικού κέντρου e-GEOS, μια κοινοπραξία μεταξύ της Telespazio (80%) και του Ιταλικού Οργανισμού Διαστήματος (20%), που βρίσκεται στη Matera της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Copernicus
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Κώστας Νόστης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλμα 25% σημείωσαν οι δορυφορικές συνδέσεις smartphone σε οκτώ μήνες

Morgan Stanley για ΟΤΕ: ανάπτυξη με μοχλό την κινητή, περιορισμένη η επίδραση της ΔΕΗ στο FTTH

Στα 1,3 τρισ. δολάρια ανήλθαν τα παγκόσμια έσοδα των τηλεπικοινωνιών

Tim Hottges: υποδομές, AI και 6G στον σχεδιασμό της Deutsche Telekom

Open Cosmos – Ubotica: AI απευθείας σε τροχιά μέσω του FAME της NASA

H Grid Telecom εντάσσεται ως μέλος στη διεθνή ένωση Suboptic και στη διεθνή επιτροπή προστασίας υποθαλάσσιων καλωδίων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Π. Γεωργιόπουλος: Το “στοίχημα της εμπιστοσύνης” και το δημογραφικό που θα αλλάξει το τραπεζικό μοντέλο
  • ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Η μεγαλύτερη αθλητική και μουσική γιορτή της Ελλάδας
  • Από την Εκπαίδευση στην Παραγωγή: Το Νέο Στοίχημα των Δεξιοτήτων
  • Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επαφές στην Κύπρο – Ενίσχυση συνεργασιών και διμερών σχέσεων
  • 30% Success Rate στην έρευνα στη Θεσσαλία – Έξι φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο
  • Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PIF: «Ζητάμε την επιβράβευση της καινοτομίας, όχι μόνο την πρόσβαση!»
  • ΑΑΔΕ: Ψηφιακή βεβαίωση δραστηριοτήτων για τη μετάβαση στους νέους ΚΑΔ
RSS itsecuritypro.gr
  • Uni Systems: Στρατηγική με προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανάπτυξης
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.