Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 18 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»Telecoms

Οι εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η πώληση της Forthnet στον Βαγγέλη Μαρινάκη

18/10/2019Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Telecoms

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, αλλά και των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για τη Forthnet, οι πιστώτριες τράπεζες είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Alter Ego του ομίλου του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον αναφορικά με την τύχη της Forthnet κορυφώνεται και παράλληλα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα, γενικότερα για την τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παππά, ήταν αποκαλυπτικός για το που βρίσκεται η υπόθεση. Ο υπουργός αφού διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης της Forthnet δήλωσε: «Είναι μία διαδικασία που κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, όπως την ξεκινήσατε εσείς. Ανοιχτή διαδικασία. Όποιος θέλει πάει και καταθέτει προσφορά. Αν θέλει να πάει να καταθέσει κάποιος καλύτερη προσφορά από τον κ. Μαρινάκη, να πάει και να την καταθέσει. Καμία αντίρρηση. Εγώ προσωπικά ως υπουργός Ανάπτυξης θα είμαι πολύ ευτυχής αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από αυτή του κ. Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής, απ’ ότι έχω καταλάβει, σε αυτή τη διαδικασία έκριναν οι τράπεζες – χωρίς κυβερνητική παρέμβαση – ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά. Αν έχετε υπόψη κάποιον άλλον που ενδιαφέρεται, ευχαρίστως να το πείτε».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης και το αυτονόητο ότι δηλαδή η Forthnet δεν θα κρατικοποιηθεί μέσω της εξαγοράς της από την ΕΡΤ και τόνισε πως «εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός, η απόφασή της θα εφαρμοστεί».

Το «κλειδί» για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει αυτή η συμφωνία, είναι το κατά πόσον η Alter Ego θα διατηρήσει στην κατοχή της το σύνολο της δραστηριότητας της Forthnet, δηλαδή και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς η εκτίμηση είναι ότι αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι η συνδρομητική τηλεόραση (το τηλεοπτικό περιεχόμενο).

Για να διατηρήσει τη Forthnet ως έχει σήμερα σημαίνει ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας (πέρα από το ποσό που θα διαθέσει για την εξαγορά του ποσοστού των τραπεζών) σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προκειμένου η εταιρεία να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πρώτη επαφή της Alter Ego με τις Vodafone και Wind έχει γίνει. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες διατηρούν σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την συνδρομητική της βάση.

Όπως εκτιμάται το τι θα γίνει με τη Forthnet θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στη Wind. Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, λόγω της πρόσφατης διαδικασίας έκδοσης ομολόγου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners, κατέχουν το 94,9% των μετοχών της (η πρώτη 59,3% και η δεύτερη 35,6%) μέσω της μητρικής της Wind, Crystal Almond Holdings Limited με έδρα τις νήσους Guernsey. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο, οι μέτοχοι της Wind «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις επιλογές τους συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου της Wind».

Υπενθυμίζεται ότι η Wind, μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της εταιρείας τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η MASSAR Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Forthnet Βαγγέλης Μαρινάκης
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Open Cosmos – Ubotica: AI απευθείας σε τροχιά μέσω του FAME της NASA

H Grid Telecom εντάσσεται ως μέλος στη διεθνή ένωση Suboptic και στη διεθνή επιτροπή προστασίας υποθαλάσσιων καλωδίων

Εξαγορά της Globalstar από την Amazon έναντι 11,57 δισ. δολαρίων

Η Νότια Κορέα θεσπίζει καθολικό δικαίωμα στη χρήση δεδομένων

Το δορυφορικό δίκτυο Leo της Amazon ξεκινά στα μέσα 2026

Intracom Telecom: Νέος Senior Vice President στις Ηνωμένες Πολιτείες

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Infocom Today #164: Η ΤΝ ανατρέπει τις ισορροπίες και φέρνει νέα δεδομένα!
  • ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν αυτοματοποιημένα οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις για 1 εκ. φυσικά πρόσωπα
  • Webinars από την ΕΛΜΗSYSTEMS για την Hλεκτρονική Tιμολόγιση και την Αγορά της Λιανικής
  • Lidl Ελλάς: Ενισχύει το Make-A-Wish με 120.000€ μέσω της πασχαλινής της ενέργειας
  • Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΡΑΑΕΥ: Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων
  • Προτάσεις για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε η Eurelectric
  • «Innovation Meets Industry»: ΣΦΕΕ και ID-GC συνεργάζονται για την Υγεία
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
  • Η ESET παρουσιάζει λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες του ESET PROTECT
  • Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM
  • Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025 – στο στόχαστρο τα διαπιστευτήρια χρηστών
  • Κυβερνοαπειλές Μάρτιο 2026: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει 1.390 επιθέσεις ανά εβδομάδα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.