Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 27 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Vodafone: τεχνολογία για ασφάλεια και εντοπισμό drones μέσω IoT

23/02/2018Δημήτρης ΘωμαδάκηςBy Δημήτρης Θωμαδάκης5 Mins Read Drones News Διεθνή

Η Vodafone ανακοίνωσε την έναρξη δοκιμών της πρώτης στον κόσμο τεχνολογίας για την εναέρια κυκλοφορία, την ασφάλεια και τον εντοπισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Η πρωτοποριακή προσέγγιση της Vodafone αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες Internet of Things (IoT) μέσω δικτύου 4G, για την προστασία των αεροσκαφών από καταστροφικά ατυχήματα, καθώς και την πρόληψη εισβολών drones σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αεροδρόμια, φυλακές και νοσοκομεία.

Τα εμπορικά ή πολιτικά drones είναι πολύ μικρά για να εντοπίζονται από τα συμβατικά ραντάρ. Ωστόσο, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους πιλότους σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε χώρους άμεσης γειτνίασης με πεδία προσαπογείωσης και αεροδρόμια. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης κατά κόρον για εγκληματικούς σκοπούς, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η παράνομη παράδοση υλικού σε κρατούμενους φυλακών. Επιπλέον, οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι ειδικά προσαρμοσμένα drones, κατευθυνόμενα μέσω GPS, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μικρών, αλλά θανατηφόρων εκρηκτικών φορτίων, με σκοπό να πλήξουν καίριους στόχους.

Ο κίνδυνος για τα αεροσκάφη αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Όπως προκύπτει από την ανάλυση της κοινής επιχείρησης για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος νέας γενιάς για τη διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας νέας γενιάς (SESAR), μέχρι το 2050 στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα καταγράψουν περισσότερες από 250 εκατομμύρια ώρες πτήσης ετησίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή επτά φορές περισσότερο από τις σωρευτικές ετήσιες ώρες πτήσης συμβατικών αεροσκαφών.

Οι δοκιμές της τεχνολογίας ασφαλείας και εντοπισμού Drones της Vodafone μέσω IoT στηρίζουν τους στόχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), με τον οποίο η Vodafone έχει συνεργαστεί. Ο EASA βρίσκεται στη φάση εκπόνησης νέων πανευρωπαϊκών κανόνων για τη ρύθμιση της λειτουργίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη Vodafone, ενισχύει επίσης τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί το κέντρο της παγκόσμιας καινοτομίας στην τεχνολογία των Drones, σύμφωνα με το όραμα “U-space” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καινοτόμες και ασφαλείς λειτουργίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πρωτοποριακή τεχνολογία

Η Vodafone έχει αναπτύξει το πρώτο στον κόσμο Σύστημα Ραδιοφωνικού Εντοπισμού (RPS) για Drones. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα μόντεμ 4G και μια κάρτα SIM που είναι ενσωματωμένη σε κάθε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθιστώντας εφικτά:

  • Την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο κάθε drone (με ακρίβεια έως και 50 μέτρων) από τους χειριστές τους και τους εξουσιοδοτημένους φορείς, όπως είναι οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
  • Τον έλεγχο πέρα από την οπτική επαφή του χειριστή, μειώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο τυχαίας εισβολής όταν οι χειριστές χάσουν τα αεροσκάφη τους από το οπτικό τους πεδίο
  • Τον προστατευτικό γεωαποκλεισμό (geofencing), με προρυθμισμένα drones που προσγειώνονται αυτόματα ή επιστρέφουν στον χειριστή τους, όποτε προσεγγίζουν προκαθορισμένες ζώνες αποκλεισμού (όπως αεροδρόμια και φυλακές)
  • Τη δυνατότητα παρέμβασης με τηλεχειρισμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να υποκαταστήσουν τον χειριστή στον έλεγχο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ώστε να μεταβάλουν την πορεία της πτήσης του ή να το αναγκάσουν να προσγειωθεί
  • Την ηλεκτρονική ταυτοποίηση μέσω SIM και την εγγραφή του ιδιοκτήτη τους.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G λειτουργούν με παγιωμένα και αποδεδειγμένα για την αποτελεσματικότητά τους συστήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής και ολοκληρωμένης εναέριας κρυπτογράφησης από την κάρτα SIM μέχρι τον σταθμό βάσης. Τα δεδομένα τοποθεσίας RPS είναι σημαντικά δυσκολότερο να υποκλαπούν από ό,τι τα δεδομένα τοποθεσίας GPS, ενώ η σύνδεση δεδομένων που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των Drones προσφέρει στους χειριστές σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα ελέγχου ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και της ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο, πέρα από τον ορίζοντα.

Το Vodafone RPS συνδυάζεται με αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης – που αναπτύχθηκαν επίσης από τη Vodafone – προκειμένου να καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση και ο έλεγχος εξ αποστάσεως πολύ μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Vodafone έχει καταστήσει δημόσια την έρευνα για το RPS και τη σχετική πνευματική ιδιοκτησία, χωρίς τέλη παραχώρησης για επαναχρησιμοποίηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την ασφάλεια των Drones και την καινοτομία στον γεωγραφικό εντοπισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε μια προκαταρκτική δοκιμή που διενεργήθηκε στα τέλη του 2017 – η πρώτη του είδους της στον κόσμο – η Vodafone χρησιμοποίησε το 4G δίκτυό της για το χειρισμό ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου X-UAV με άνοιγμα πτερύγων 1,3 μέτρων και βάρος 2 κιλών. Σε όλη τη διάρκεια της προκαταρκτικής αυτής δοκιμής – η οποία διεξήχθη σε μια διαδρομή μήκους 32 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη Isla Mayor, κοντά στην Σεβίλλη της Ισπανίας – Drone μετέδιδε ροή βίντεο σε πραγματικό χρόνο, σε ανάλυση HD, καθώς και τα δεδομένα της πτήσης, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας, της θέσης RPS και των συντεταγμένων GPS του αεροσκάφους.

Εντός του 2018 προγραμματίζονται στην Ισπανία και τη Γερμανία περαιτέρω δοκιμές, οι οποίες θα συντονιστούν με τις αρμόδιες αρχές, με σκοπό να καταστεί η τεχνολογία ασφάλειας και εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Vodafone διαθέσιμη για εμπορική χρήση από το 2019.

Η τεχνολογία πίσω από το RPS πρόκειται επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ενίσχυση της λειτουργικότητας και άλλων συσκευών IoT – από ετικέτες αποσκευών έως ποδήλατα. Το RPS θα μπορούσε να υποστηρίξει ή να αντικαταστήσει το GPS σε ορισμένες συσκευές IoT, καθιστώντας δυνατή την καλύτερη παρακολούθηση της τοποθεσίας, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους, την ανάπτυξη μικρότερων συσκευών, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

drones IoT Vodafone
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Δημήτρης Θωμαδάκης
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Instagram
  • LinkedIn

Ο Δημήτρης Θωμαδάκης ασχολείται με τον χώρο της πληροφορικής από το 1993. Το 1999 ξεκίνησε την πορεία του, παράλληλα, ως συντάκτης τεχνολογίας. Η αρθρογραφία του, περιλαμβάνει ειδησεογραφία και παρουσιάσεις, σε θεματολογία B2B και B2C. Συγκεκριμένα, καλύπτει θέματα πληροφορικής, δικτύωσης, κινητής τηλεφωνίας, mobile συσκευών, videogames και consumer electronics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδιά online αλλά με όρια – το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

AI Concierge: η νέα υπηρεσία της Vodafone που έρχεται και στην ελληνική αγορά

Η ελληνική ομάδα στην κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Skills Upload Jr του Ιδρύματος Vodafone

Motorola και OPPO έρχονται στη Vodafone

Η Vodafone ζητά ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Generation Next: εργαστήρια STEM σε εκπαιδευτικούς δημοτικού στον Δήμο Πειραιά

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Στα 2,9 τρισ. δολάρια οι στρατιωτικές δαπάνες το 2025
  • Η ΕΚΤ επιλέγει ανοιχτά πρότυπα για το ψηφιακό ευρώ
  • Γρηγόρης: Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης «Χαμόγελα»
  • Nexi: Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας των ψηφιακών πληρωμών
  • Η STOXX αναβαθμίζει την Ελλάδα σε Ανεπτυγμένη Αγορά
  • Hellas Sat: Παρουσίασε το όχημα ERV στην έκθεση InterAigis 2026
  • ΔΥΠΑ: Νέα παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού
RSS itsecuritypro.gr
  • Uni Systems: Στρατηγική με προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανάπτυξης
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.