Οι δυσκολίες επικοινωνίας με τον πάροχο ενδιάμεσης ψηφιακής υπηρεσίας, οι ανεπαρκείς αιτιολογίες επιβολής περιορισμού χρήσης πλατφόρμας και οι δυσκολίες υποβολής καταγγελιών, ήταν το 2024 τα πιο συχνά καταγγελλόμενα ζητήματα στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 (Digital Services Act-DSA).
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της ΕΕΤΤ υπήρξε αποδέκτης συνολικά 43 καταγγελιών αναφορικά με τον Κανονισμό DSA.
Ειδικότερα, τα πιο συχνά καταγγελλόμενα ζητήματα πέρυσι αφορούσαν τα ακόλουθα θέματα του Κανονισμού:
- Δυσκολία επικοινωνίας με τον πάροχο ενδιάμεσης ψηφιακής υπηρεσίας (άρθρο 12 του Κανονισμού). Οι πάροχοι ενδιάμεσων ψηφιακών υπηρεσιών έχουν υποχρέωση να ορίζουν ενιαίο σημείο επαφής που επιτρέπει στους χρήστες της υπηρεσίας να επικοινωνούν μαζί τους άμεσα και εύκολα, με ηλεκτρονικά μέσα και με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες και διαρκώς επικαιροποιημένες. Οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν τη δυσκολία/αδυναμία του χρήστη να επικοινωνήσει με τον πάροχο της ψηφιακής υπηρεσίας.
- Ανεπαρκής αιτιολογία επιβολής περιορισμού χρήσης πλατφόρμας (άρθρο 17 του Κανονισμού). Οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας οφείλουν να παρέχουν σαφή και συγκεκριμένη αιτιολόγηση στους χρήστες, όταν επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των υπηρεσιών τους. Η αιτιολόγηση θα πρέπει να διευκρινίζει εάν οι ενέργειες του χρήστη αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο ή παραβίαση των όρων χρήσης της πλατφόρμας. Οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν τη μη παροχή σαφούς και συγκεκριμένης αιτιολόγησης από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας.
- Δυσκολία υποβολής καταγγελίας (άρθρο 20 του Κανονισμού). Οι πάροχοι υποχρεούνται να διαθέτουν εύχρηστο σύστημα διαχείρισης καταγγελιών. Το σύστημα αυτό πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες να υποβάλλουν καταγγελία, χωρίς χρέωση, εντός έξι μηνών από την έκδοση σχετικής απόφασης για περιορισμό περιεχομένου. Επιπλέον, οι πάροχοι υποχρεούνται να ενημερώνουν τον χρήστη, χωρίς καθυστέρηση, για την απόφαση που έλαβαν αφού εξέτασαν την καταγγελία, παρέχοντας επαρκή αιτιολόγηση και ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι χρήστες κατά την υποβολή καταγγελιών σε παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός DSA τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο 2024, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή του σε κάθε χώρα συντονίζεται από τους Εθνικούς Συντονιστές Ψηφιακών Υπηρεσιών (για την Ελλάδα ορίστηκε η ΕΕΤΤ).