Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 21 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»Telecoms

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της Cosmote

25/11/2024infocomBy infocom3 Mins Read Telecoms

Τον σχεδιασμό, την μελέτη και κατασκευή επτά νέων υποθαλάσσιων υποδομών οπτικών ινών στο Αιγαίο, ανέλαβε η Cosmote, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο SEA-SPINE, για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών έντεκα νησιών του Αιγαίου πελάγους.

Στόχος του έργου είναι να καλύψει την ανάγκη για αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και αυξημένη χωρητικότητα δικτύου στο Αιγαίο, εγκαθιστώντας υποθαλάσσιο δίκτυο κορμού συνολικού μήκους 563 χιλιομέτρων για τη διασύνδεση των νησιών: Αμοργός, Αστυπάλαια, Κως, Σίφνος, Φολέγανδρος, Εύβοια, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Θάσος και Σκύρος. Επιπλέον θα κατασκευαστούν και 232 χιλιόμετρα χερσαίων ζεύξεων για την διασύνδεση των υποθαλάσσιων οπτικών καλωδίων με τα επίγεια κέντρα διασύνδεσης του δικτύου. Η νέα υποδομή δικτύου, που θα αναπτυχθεί, θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής ευρυζωνικότητας, προστασία της τηλεπικοινωνιακής κίνησης μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών συνδέσεων και θα μειώσει τον χρόνο καθυστέρησης (network latency) σε κρίσιμες εφαρμογές, εξυπηρετώντας τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των κατοίκων των νησιών αυτών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital) για την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας και των δικτύων κορμού (Backbone Connectivity for Digital Global Gateways), που μεταφέρουν μεγάλο όγκο δεδομένων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

H Cosmote, ως τεχνικός υπεύθυνος του έργου, καθορίζει την αρχιτεκτονική, εκπονεί το σχεδιασμό της απαιτούμενης λύσης, ηγείται της εκπόνησης της μελέτης και της κατασκευής των υποθαλάσσιων και χερσαίων οπτικών υποδομών. Στο SEA-SPINE συμμετέχει και η WINGS ICT Solutions ως διαχειριστής του έργου και τεχνικός συνεργάτης, καθώς και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως εταίρος, υποστηρίζοντας θέματα αδειοδότησης, τυποποίησης, ρυθμιστικού πλαισίου και προβολής. Το έργο έχει συνολική διάρκεια 3 χρόνια και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2026.

«Στην Cosmote, μέλος του Ομίλου Telekom, διαμορφώνουμε τις υποδομές που οδηγούν την Ελλάδα στο μέλλον. Με τεχνολογίες αιχμής και τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά έργα όπως το SEA–SPINE, για την ανάπτυξη συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας σε όλη την χώρα, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας συνδεδεμένης Ελλάδας, όπου όλοι θα μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς.», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιώργος Τσώνης, Chief Technology Officer Ομίλου ΟΤΕ.

Η Cosmote, μέλος του Ομίλου Telekom, συνεχίζει να χτίζει σταθερά το μέλλον μιας ψηφιακής κοινωνίας, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τις ψηφιακές υποδομές για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Με περίπου €5 δισ. επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με επενδυτικό πλάνο ύψους €3 δισ. έως το 2027, δημιουργεί τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών της εταιρείας αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

5G CEF Digital Cosmote FTTH HaDEA SEA-SPINE Αιγαίο ευρωπαϊκό έργο καινοτομία νησια νησιά Αιγαίου πελάγους οπτικές ίνες οπτικές συνδέσεις υποθαλάσσιες ζεύξεις υποθαλάσσιες υποδομές
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Open Cosmos – Ubotica: AI απευθείας σε τροχιά μέσω του FAME της NASA

H Grid Telecom εντάσσεται ως μέλος στη διεθνή ένωση Suboptic και στη διεθνή επιτροπή προστασίας υποθαλάσσιων καλωδίων

Εξαγορά της Globalstar από την Amazon έναντι 11,57 δισ. δολαρίων

Η Νότια Κορέα θεσπίζει καθολικό δικαίωμα στη χρήση δεδομένων

Το δορυφορικό δίκτυο Leo της Amazon ξεκινά στα μέσα 2026

Intracom Telecom: Νέος Senior Vice President στις Ηνωμένες Πολιτείες

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Συνάντηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον Σύλλογο Αφυπηρετησάντων ΟΕΥ
  • Κ. Κυρανάκης: Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ με 10 ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της ΟΣΥ
  • Τ. Θεοδωρικάκος: «Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις»
  • Η THEON δημοσιεύει την Ετήσια Έκθεση 2025 και παρουσιάζει πρόσφατες εξελίξεις
  • Euronext Athens: Η νέα επωνυμία και ταυτότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • ΕΠΣ: Αίτημα για κατάργιση του φόρου πολυτελείας στην αργυροχρυσοχοΐα
  • CURA και Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία για τη δοκιμή τεχνολογίας τσιμέντου μειωμένου άνθρακα
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
  • Η ESET παρουσιάζει λύσεις προστασίας για Cloud Workload και βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες του ESET PROTECT
  • Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM
  • Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025 – στο στόχαστρο τα διαπιστευτήρια χρηστών
  • Κυβερνοαπειλές Μάρτιο 2026: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει 1.390 επιθέσεις ανά εβδομάδα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.