Επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε εταιρεία για διαστημικά «σκουπίδια»

0

Η FCC επέβαλε το πρώτο της πρόστιμο για διαστημικά «σκουπίδια» στην Dish Network. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι ήταν υπεύθυνη για τη μη μεταφορά του EchoStar-7 σε ασφαλέστερο σημείο. Καλείται, τώρα, πληρώσει πρόστιμο 150.000 δολαρίων και να εφαρμόσει ένα σχέδιο συμμόρφωσης.

Τα διαστημικά συντρίμμια -μη λειτουργικά ανθρωπογενή υλικά που «επιπλέουν» γύρω από το διάστημα- μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο διάφορες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ISS, ο οποίος αντιμετώπισε «κατακλυσμό» από συντρίμμια στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την FCC, οι ανενεργοί δορυφόροι, όπως εκείνοι της Dish, μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν «τα επίγεια και διαστημικά συστήματα επικοινωνίας της χώρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ζημιάς στα συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών».

«Πρόκειται για μια επαναστατική διευθέτηση, καθιστώντας σαφές ότι η FCC έχει ισχυρή δύναμη και ικανότητα να επιβάλλει τους ζωτικής σημασίας κανόνες της για τα διαστημικά συντρίμμια», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του enforcement bureau της FCC, Loyaan A. Egal.

Η Dish είχε ενημερώσει την FCC ότι διέθετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του θέματος με τον δορυφόρο από το 2012. Μέχρι τον Μάιο του 2022, επρόκειτο να μετακινήσει τον EchoStar-7 300 χιλιόμετρα πάνω από τη γεωστατική τροχιά στην οποία είχε λειτουργήσει (22.000 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης).

Μέχρι τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η Dish συνειδητοποίησε ότι ο δορυφόρος δεν είχε αρκετό υλικό για να ολοκληρώσει τον ελιγμό του και τον έκλεισε περίπου 122 χιλιόμετρα μακριά, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνο.

Αυτή η αποτυχία σήμαινε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τους όρους της άδειας που της είχε παρέχει η FCC, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση έρευνας από τις αρχές – κάτι που κατέληξε σε πρόστιμο.

Το θέμα του τρόπου αντιμετώπισης των διαστημικών «σκουπιδιών» είναι διαρκές και περίπλοκο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η FCC επιβάλλει πρόστιμο σε μια εταιρεία.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.