Η ΕΚΤ στρέφεται στην AI για να κατανοήσει καλύτερα τον πληθωρισμό

0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης του πληθωρισμού.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των εταιρειών που ήδη κάνουν χρήση AI, η ΕΚΤ διερευνά τρόπους επεξεργασίας και ανάλυσης εκατομμυρίων σημείων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που είναι δημόσια διαθέσιμα, εταιρικών στατιστικών, ειδήσεων και εγγράφων τραπεζικής εποπτείας, για να παράγει μια αποδοτικότερη ανάλυση σε σχέση με τις αποφάσεις πολιτικής.

«Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέους τρόπους για να συλλέξουμε, να καθαρίσουμε, να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε τον πλούτο των διαθέσιμων δεδομένων, έτσι ώστε οι πληροφορίες να μπορούν να τροφοδοτήσουν το έργο τομέων όπως η στατιστική, η διαχείριση κινδύνου, η τραπεζική εποπτεία και η ανάλυση νομισματικής πολιτικής», όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανάρτηση.

Μεταξύ πολλών πρωτοβουλιών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να εμβαθύνει την κατανόησή της για τον καθορισμό των τιμών και τη δυναμική του πληθωρισμού.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές web scraping, η ΕΚΤ είναι σε θέση να συλλέξει μάζες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αλλά τα στοιχεία είναι αδόμητα και ακατάλληλα για τον υπολογισμό του πληθωρισμού. Έτσι, η ΕΚΤ θέλει να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για τη δομή των δεδομένων και τη βελτίωση της ανάλυσης.

Μια άλλη πρωτοβουλία είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας ταξινόμησης δεδομένων από δεκάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις, τράπεζες και οντότητες του δημόσιου τομέα, ώστε να κατανοήσει καλύτερα την οικονομική τους κατάσταση.

Η ΕΚΤ ελπίζει, επίσης, να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να απλοποιήσει θέματα επικοινωνίας, αντικρούοντας τους επικριτές που λένε ότι η υπερβολικά περίπλοκη, τεχνική γλώσσα της, είναι αδύνατο να κατανοηθεί από τους απλούς ανθρώπους.

«Ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των κειμένων που γράφονται από μέλη του προσωπικού, καθιστώντας την επικοινωνία της ΕΚΤ πιο κατανοητή από το κοινό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Σε σχέση με αυτό, χρησιμοποιούμε μεταφράσεις μέσω νευρωνικών δικτύων εδώ και λίγο καιρό, για να μας βοηθήσουν να επικοινωνούμε με τους ευρωπαίους στη μητρική τους γλώσσα».

Φωτογραφία από Emma Haruka Iwao υπό Creative Commons


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.