Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στην AI – Συμφωνία 4 δισ. μεταξύ Amazon και Anthropic

0

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τις εταιρείες από την αγορά του cloud που δραστηριοποιούνται, ολοένα και περισσότερο, γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι υπάλληλοι της Amazon και οι πελάτες της θα αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία της Anthropic, την οποία θα μπορούν να υιοθετήσουν στις δραστηριότητες τους. Η startup από το Σαν Φρανσίσκο δεσμεύτηκε, επίσης, να βασιστεί κυρίως στις υπηρεσίες cloud της Amazon, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των μελλοντικών της μοντέλων AI σε chip που θα αγοράσει από τον κολοσσό.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του τμήματος cloud της Amazon και της Anthropic δήλωσαν ότι η άμεση επένδυση θα είναι 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια, με κάθε μέρος να έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει άλλα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την Amazon.

Οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να δηλώσουν το ποσοστό που θα κατέχει τώρα η Amazon ή την αποτίμηση της startup, η οποία έχει εκτιμηθεί σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon είπε ότι δεν θα αποκτήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ότι το μερίδιό της είναι μειοψηφικό.

Τα νέα αντιπροσωπεύουν τη σημαντικότερη «απάντηση» της Amazon στις προκλήσεις από τη Microsoft και τη Google, που έχουν διαθέσει ή αναπτύξει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσα στη φετινή χρονιά. Η συμφωνία δείχνει, επίσης, τους συνεχείς «ελιγμούς» από τις εταιρείες cloud, ώστε να εξασφαλίσουν σχέσεις με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Από το 2019, η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη συνεργασία της με τη δημιουργό του ChatGPT, την OpenAI. Εν τω μεταξύ, η Google επένδυσε στη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων από την Anthropic, σε μια σχέση που η startup είπε ότι δεν θα σταματήσει.

Για την Amazon, η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των chip που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη. Η Anthropic συμφώνησε να εργαστεί για την ανάπτυξη τεχνολογίας για τα chip Trainium και Inferentia της Amazon.

Ο Adam Selipsky, Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Web Services, είπε ότι η συμφωνία «θα βοηθήσει να γίνουν καλύτερα τα μοντέλα της Anthropic, θα συμβάλει στη βελτίωση της τεχνολογίας των τσιπ και της υποδομής AI».

Ο Dario Amodei, Διευθύνων Σύμβουλος της Anthropic, είπε ότι η εταιρεία του «έχει λάβει τα χρήματα με τρόπο που της επιτρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τα μοντέλα μας».


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.