Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δημιουργούν «task force» για το ChatGPT

0

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για το ChatGPT, κάτι που αποτελεί ένα δυνητικά σημαντικό πρώτο βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τον καθορισμό κανόνων απορρήτου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η κίνηση του EDPB ακολουθεί μια μονομερή απόφαση της Ιταλίας τον περασμένο μήνα, με την οποία περιόρισε τη λειτουργία του ChatGPT – μια στάση που ο Γερμανός επίτροπος για την προστασία των δεδομένων είπε ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ισπανική εποπτική αρχή AEPD δήλωσε, με τη σειρά της, ότι θα ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για πιθανές παραβιάσεις δεδομένων από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Διάφοροι εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ταχεία ανάπτυξη της υιοθέτησης του ChatGPT και παρόμοιων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα μέλη του EDPB συζήτησαν την πρόσφατη δράση που ανέλαβε η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων κατά της OpenAI, σχετικά με την υπηρεσία ChatGPT», ανέφερε η δήλωση. «Το EDPB αποφάσισε να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για την προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από πιθανές ενέργειες που θα πραγματοποιούνται από τις αρχές προστασίας δεδομένων».

Όπως αναφέρει, σε δημοσίευμα του, το Reuters, πηγή σε εθνική Αρχή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι τα – κράτη μέλη ελπίζουν να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους θέσεις, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο. Η πηγή πρόσθεσε ότι τα κράτη δεν επιδιώκουν να τιμωρήσουν ή να θεσπίσουν κανόνες που θα επηρεάσουν την OpenAI, μια εταιρεία που έχει λάβει και την υποστήριξη της Microsoft, αλλά να δημιουργήσουν γενικές πολιτικές που «είναι διαφανείς».

Η συζήτηση γύρω από το ChatGPT προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη του σώματος μετά από αίτημα που κατατέθηκε από την πλευρά της Ισπανίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Share.

Comments are closed.