Το «δεύτερο κύμα» της πέμπτης γενιάς: 30 χώρες θα προσφέρουν 5G το 2023

0

Νέα στοιχεία από τον GSMA δείχνουν ότι οι συνδέσεις 5G αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αριθμός που επιταχύνεται από τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις νέες υλοποιήσεις δικτύων 5G που αναμένονται σε περισσότερες από 30 χώρες το 2023. Από τα δίκτυα που θα αναπτυχθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά, τα 15 θα είναι standalone 5G.

Οι προβλέψεις του GSMA, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του MWC 2023, υποδεικνύουν πως βρισκόμαστε σε μια σημαντική περίοδο ανάπτυξης, όσον αφορά στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις. Οι καταναλωτικές συνδέσεις ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο στο τέλος του 2022 και υπολογίζεται πως θα φτάσουν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια φέτος και δύο δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025. Αυτή η δυναμική επιβεβαιώνει πως το 5G αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά, σε σύγκριση με τα 3G και 4G. Από τον Ιανουάριο του 2023, υπάρχουν 229 εμπορικά διαθέσιμα 5G δίκτυα παγκοσμίως και περισσότερα από 700 συμβατά μοντέλα smartphone στα ράφια των καταστημάτων.

Η ανάπτυξη θα προέλθει, επίσης, από βασικές αγορές εντός των περιοχών APAC και LATAM, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, που προχώρησαν πρόσφατα σε εμπορική διάθεση δικτύων 5G. Η Ινδία θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά, καθώς η επέκταση των υπηρεσιών από την Airtel και την Jio το 2023 αναμένεται πως θα είναι καθοριστική. Ο GSMA προβλέπει ότι θα υπάρχουν τέσσερα 5G δίκτυα στην Ινδία μέχρι το τέλος του 2025, με 145 εκατομμύρια επιπλέον χρήστες.

Πολλές από τις αγορές που έχει προγραμματιστεί να αναπτύξουν 5G δίκτυα το 2023, βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες περιοχές στην Αφρική –συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας και της Γκάνας– και της Ασίας. Σήμερα, η υιοθέτηση του 5G στην υποσαχάρια Αφρική βρίσκεται κάτω από 1%, αλλά θα φτάσει το 4% έως το 2025 και το 16% το 2030 – σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της βιομηχανίας και των κυβερνητικών οργανισμών για να παρέχουν συνδεσιμότητα στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, από τον Ιανουάριο του 2023, περισσότεροι από 90 πάροχοι σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών (η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας) έχουν διαθέσει fixed wireless 5G υπηρεσίες σε περισσότερες από 48 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 40% των εμπορικά διαθέσιμων δικτύων 5G παγκοσμίως περιλαμβάνει FWA.

Στις ΗΠΑ, η T-Mobile πρόσθεσε πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες 5G FWA στο 4ο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Μέχρι το 2025, αναμένει να έχει οκτώ εκατομμύρια συνδρομητές FWA, ενώ η Verizon στοχεύει σε πέντε εκατομμύρια συνδρομητές FWA για την ίδια περίοδο. Με παρόχους όπως η Jio να ανακοινώνουν πως θα συνδέσουν έως και 100 εκατομμύρια σπίτια σε ολόκληρη την Ινδία σε δίκτυο 5G FWA, ο αριθμός των χρηστών FWA είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ενώ η πλειονότητα των τρεχουσών υλοποιήσεων 5G FWA επικεντρώνεται στις ζώνες 3,5–3,8 GHz, αρκετοί πάροχοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη φάσμα 5G mmWave ως «ενισχυτή χωρητικότητας και απόδοσης», για να συμπληρώσουν την κάλυψη που παρέχεται από χαμηλότερες ζώνες.

Μόλις το 7% των υλοποιήσεων 5G ήταν σε φάσμα mmWave μέχρι στιγμής, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει, δεδομένου ότι το 27% των εκχωρήσεων φάσματος και το 35% των δοκιμών χρησιμοποιούν ζώνες 5G mmWave. Επιπλέον, μόνο μέσα στο 2023, ο κλάδος θα δει να εκχωρείται φάσμα 5G mmWave σε δέκα ακόμη χώρες – μια σημαντική αύξηση από τις 22 στις οποίες έχει εκχωρηθεί μέχρι σήμερα. Η Ισπανία έλαβε την πρώτη ευρωπαϊκή κατανομή φάσματος 5G mmWave φέτος, με αποτέλεσμα η Telefónica, η Ericsson και η Qualcomm να λανσάρουν το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G mmWave στο MWC 2023.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν, επίσης, ότι, για τους παρόχους, η επιχειρηματική αγορά θα είναι ο κύριος μοχλός αύξησης των εσόδων από το 5G την επόμενη δεκαετία. Τα έσοδα από τους επιχειρηματικούς πελάτες αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το 30% του συνόλου, κατά μέσο όρο, για τους μεγάλους παρόχους. Η τεχνολογία Edge computing και το IoT προσφέρουν περαιτέρω ευκαιρίες για το 5G, με το 12% να έχει ήδη λανσάρει private wireless λύσεις – αριθμός που θα αυξηθεί το 2023.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη για το enterprise θα είναι η εμπορική διαθεσιμότητα του 5G Advanced το 2025, το οποίο αναμένεται πως θα βελτιώσει την ταχύτητα, την κάλυψη και την απόδοση, και πως θα υποστηρίξει ένα νέο κύμα επιχειρηματικών ευκαιριών. Η έρευνα του GSMA έδειξε ότι οι μισοί πάροχοι αναμένουν να υποστηρίξουν τα προηγμένα εμπορικά δίκτυα 5G εντός δύο ετών από την κυκλοφορία τους.

Share.

Comments are closed.