Ένα ακόμη βήμα προς μια μακροπρόθεσμη συμφωνία περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού με την Ουκρανία

0

Η Ουκρανία είναι σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ, καθώς η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για την ενσωμάτωση της περιαγωγής στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, οι Ουκρανοί επισκέπτες δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν πρόσθετα τέλη για να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ οι ταξιδιώτες της ΕΕ θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όταν ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

Η ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ είναι μία από τις βασικές δράσεις του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης προτεραιότητας. Το σχέδιο αυτό αποτελεί τον χάρτη πορείας για την πλήρη εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση επέκτασης του καθεστώτος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ στην Ουκρανία.

Το σημερινό βήμα ακολουθεί την ανακοίνωση της προέδρου της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο δωρεάν περιαγωγής. Αποτελεί επίσης συνέχεια της συνεργασίας της Επιτροπής με φορείς της ΕΕ και της Ουκρανίας με σκοπό τη θέσπιση εθελοντικών μέτρων για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής ή δωρεάν συνδεσιμότητας κλήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, τα οποία μόλις παρατάθηκαν.

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου θα πρέπει να ληφθεί κοινή απόφαση από την Επιτροπή Εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας για τη χορήγηση αμοιβαίας μεταχείρισης στην εσωτερική αγορά όσον αφορά την περιαγωγή. Ο ρυθμός με τον οποίο η Ουκρανία θα ενσωματωθεί στην εσωτερική αγορά περιαγωγής της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό προσέγγισης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Share.

Comments are closed.